G4Media.ro

Sunt oamenii căsătoriți mai fericiți decât cei care nu sunt căsătoriți? Ce…

Sursa foto: pixabay.com

Sunt oamenii căsătoriți mai fericiți decât cei care nu sunt căsătoriți? Ce spune un sondaj

O viață mai fericită după ce te căsătorești s-ar putea să nu fie doar în basme. Este și în cifre. Adulții care sunt căsătoriți se declară mult mai fericiți decât cei aflați în orice alt statut de relație, potrivit unui sondaj Gallup publicat vineri, scrie CNN.

„Indiferent de modul în care analizați aceste date, vedem un avantaj destul de mare și notabil al faptului de a fi căsătorit în ceea ce privește modul în care oamenii își evaluează viața”, a declarat autorul sondajului, Jonathan Rothwell, economist principal la Gallup.

În perioada 2009-2023, peste 2,5 milioane de adulți din Statele Unite au fost întrebați cum și-ar evalua viața actuală, zero fiind cea mai proastă evaluare posibilă și 10 cea mai bună. Apoi, cercetătorii i-au întrebat pe respondenți care anticipează că va fi nivelul lor de fericire peste cinci ani.

Pentru a fi considerată prosperă, o persoană trebuia să își clasifice viața actuală cu un șapte sau mai mult și viitorul anticipat cu un opt sau mai mult, potrivit sondajului.

Pe parcursul perioadei de desfășurare a sondajului, persoanele căsătorite au raportat în mod constant un nivel de fericire mai mare decât omologii lor necăsătoriți, cu 12% până la 24% mai mare în funcție de an, potrivit datelor.

Diferența a existat chiar și atunci când cercetătorii au ajustat factorii precum vârsta, rasa, etnia, sexul și educația, potrivit sondajului.

Educația este un predictor puternic al fericirii, dar datele au arătat că adulții căsătoriți care nu au urmat liceul își evaluează viața mai favorabil decât adulții necăsătoriți cu studii superioare.

„Lucruri precum rasa, vârsta, sexul și educația contează. Dar căsătoria pare să conteze mai mult decât aceste lucruri atunci când vine vorba de ceva de genul acesta de măsurare a felului în care îți trăiești cea mai bună viață”, a declarat Bradford Wilcox, profesor de sociologie și director al National Marriage Project de la Universitatea din Virginia. Wilcox a revizuit și editat cercetarea Gallup Poll.

„Suntem animale sociale. Și, așa cum spunea Aristotel, suntem programați să ne conectăm”, a adăugat el.

O diferență în modul în care ne alegem partenerii

Poate că fericirea legată de căsătorie are legătură cu ceea ce așteaptă oamenii de la ea, a declarat Ian Kerner, terapeut licențiat în domeniul căsătoriei și al familiei și colaborator al CNN în domeniul relațiilor.

„În practica mea din ultimul deceniu am observat o trecere treptată de la „căsătoria romantică” la „căsătoria de companie”, ceea ce înseamnă că oamenii aleg din ce în ce mai mult soți sau soții care sunt mai degrabă cei mai buni prieteni decât parteneri pasionali”, a declarat Kerner prin e-mail.

Deși acest lucru poate duce la probleme de atracție, înseamnă, de asemenea, că acei oameni își aleg partenerii pe baza unor calități susceptibile de a promova stabilitatea și satisfacția pe termen lung, a spus el.

„La minimul său, conceptul de angajament implică experiența de a fi legat de altul. În cel mai bun caz, înseamnă să fii legat de cineva care reprezintă o bază de pornire consistentă și sigură, care îți va fi alături în fața oricăror adversități”, a declarat dr. Monica O’Neal, psiholog din Boston.

Trebuie să mă căsătoresc pentru a fi mai fericit?

Există multe lucruri pe care le putem învăța din aceste date, dar este dificil de spus dacă mariajul este motivul pentru niveluri mai ridicate de fericire, a spus Rothwell.

S-ar putea ca persoanele care au calități care tind să ducă la o fericire mai consistentă să fie, de asemenea, cele care ar căuta să se căsătorească, se arată în studiu.

„Este, de asemenea, pentru bărbați oricum, un bonus asociat cu căsătoria, și anume obținerea unui venit mai mare”, a spus Rothwell. „Există o mulțime de dezbateri în literatura de specialitate cu privire la faptul dacă acest lucru se datorează faptului că bărbații mai de succes, mai fermecători, mai inteligenți, care au atribute care i-ar duce la câștiguri mai mari pe piața muncii, sunt mai predispuși să se căsătorească.”

Cu toate acestea, calitatea căsătoriilor poate varia în funcție de circumstanțele individuale, de schimbările societale și de perspectiva culturală asupra căsătoriei, a adăugat el.

De exemplu, în comunitățile în care căsătoria este adesea o necesitate practică, datele arată un efect mai mic asupra fericirii decât în cele în care indivizii se simt mai capabili să își aleagă statutul și partenerul, a spus Rothwell.

Iar O’Neal nu-și imaginează că a fi într-o căsnicie nefericită te va face să te simți mai bine în viață în general.

„Cred în continuare că cei care au căsnicii nefericite, sunt probabil mai puțin fericiți decât cei care sunt singuri”, a spus ea.

Indiferent dacă sunteți căsătoriți sau doar ieșiți împreună, vă puteți optimiza șansele pentru o relație fericită dacă comunicați bine cu privire la ceea ce presupune angajamentul vostru unul față de celălalt, a spus O’Neal.

„Nu cred că vom ajunge vreodată la un punct în științele sociale în care să putem spune dacă da sau nu și cu precizie dacă mariajul cauzează fericirea”, a spus Rothwell.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...