G4Media.ro

SUA refuză să comenteze informațiile potrivit cărora o rachetă „de fabricație rusească”…

Sursa foto: Facebook / NATO Force Integration Unit in Estonia

SUA refuză să comenteze informațiile potrivit cărora o rachetă „de fabricație rusească” care a lovit Polonia ar fi fost lansată de forțele ucrainene

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze informațiile potrivit cărora racheta „de fabricație rusească” care a lovit estul Poloniei, ucigând două persoane, a fost lansată de forțele ucrainene, care au încercat să intercepteze un atac rusesc, relatează CNN.

„Nu avem niciun comentariu și nu vom confirma acest raport. Așa cum a spus președintele astăzi, susținem ancheta în curs a Poloniei pentru a afla exact ce s-a întâmplat”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ce spune raportul?

Miercuri, Associated Press a relatat că trei oficiali americani au declarat că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene în încercarea de a intercepta un atac rusesc care se apropia. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute public despre acest subiect, potrivit AP.

Într-o declarație pentru CNN miercuri, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a negat în mod explicit raportul AP. CNN a contactat NATO în legătură cu raportul AP, dar nu a primit încă un răspuns.

Explozia

Racheta a aterizat în afara satului rural polonez Przewodow, la aproximativ 6,4 kilometri vest de granița ucraineană, marți după-amiază, aproximativ în același timp în care Rusia a lansat cel mai mare val de atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene în mai bine de o lună.

Circumstanțele exacte ale incidentului, care marchează prima dată când o țară NATO a fost lovită direct în timpul conflictului de aproape nouă luni, rămân neclare, deși Ministerul polonez de Externe l-a descris ca fiind „de origine rusă”.

Atât forțele rusești, cât și cele ucrainene au folosit muniție de producție rusească în timpul conflictului, Ucraina desfășurând rachete de producție rusească ca parte a sistemului său de apărare aeriană. Aceste sisteme de arme de generație mai veche datează din perioada în care atât Rusia, cât și Ucraina făceau parte din Uniunea Sovietică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Toate statele europene ex-comuniste, foste membre ale Pactului de la Varsovia, inclusiv Romania, inca mai au echipamente militare de fabricatie sovietica/ruseasca (munitie, armament usor, piese de artilerie, tancuri, howitz-uri, rachete, avioane, elicoptere etc.) care sunt active si utilizate in conflict.

    Cred/sper ca nu trebuie explicatii la lucruri evidente de nivel Gâgă…sau…