G4Media.ro

SUA consolidează frontul nordic al Europei, temându-se de un război cu Rusia

Googla Maps

SUA consolidează frontul nordic al Europei, temându-se de un război cu Rusia

În zorii zilei, o duzină de pușcași marini americani s-au poziționat recent pe un câmp de pe această insulă suedeză liniștită, aflată la aproximativ 320 km de orașul rus Kaliningrad, și au testat sistemul lor mobil de rachete, scrie Wall Street Journal.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Munițiile fictive s-au scufundat în Marea Baltică, însă au transmis un mesaj Rusiei: Chiar dacă președintele Trump a aruncat NATO într-o criză istorică, punându-i la îndoială eficacitatea, în Europa de Nord, armata americană își dublează eforturile.

Administrația Trump dorește ca Organizația Tratatului Atlanticului de Nord să devină mai „letală”. Un teren de testare este nordul Europei, unde NATO se confruntă cu Rusia pe două părți.

Unii oficiali europeni se tem că angajamentul Americii față de alianța transatlantică este în scădere, având în vedere criticile lui Trump la adresa acesteia și dorința sa declarată de a reduce angajamentul militar în străinătate, dar comandanții militari americani spun că poziția lor rămâne fermă. „Din perspectiva Armatei SUA, ordinele mele nu s-au schimbat”, a declarat generalul de brigadă Andrew Saslav, șeful adjunct al Statului Major pentru operațiuni al Armatei SUA pentru Europa și Africa. În timp ce problema viitorului angajament al SUA este „în mintea mea”, a spus el, „fac acest lucru de prea mult timp pentru a fi hiperconcentrat pe vânturi politice și mesaje care nu sunt ordine”.

Nordul îndepărtat și țările baltice au fost puse în centrul planificării de război a SUA, deoarece accesul lor la rutele de transport maritim, teritoriu și rezerve energetice va fi crucial pentru Occident într-o nouă eră de conflict geopolitic. Regiunea are o atitudine dură față de Rusia și impulsionează eforturile europene de reînarmare și de creștere a bugetelor de apărare, inclusiv sprijinul pentru forțele armate ale Ucrainei.

În timpul unui exercițiu de trei săptămâni, forțele americane și britanice s-au alăturat trupelor nordice și baltice pentru a exersa potențiale scenarii de război, inclusiv exerciții cu foc real, realimentarea cu sânge prin drone și salturi aeriene deasupra cercului arctic din Norvegia.

Scopul a fost dublu: descurajarea agresiunii rusești și integrarea mai puternică a aliaților în acest colț strategic al Europei, inclusiv a noilor membri NATO, Finlanda și Suedia.

„Acum că Finlanda și Suedia au devenit membre ale NATO, avem o bucată continuă de teritoriu NATO la nord de Cercul Arctic”, a declarat Kristian Atland, cercetător principal la Norwegian Defence Research Establishment, care consiliază forțele armate ale Norvegiei. „Extinderea nordică a NATO a facilitat, de asemenea, transferul de întăriri către statele baltice în cazul unei crize militare sau al unui conflict în această regiune.”

De la invazia rusă din Ucraina, țările nordice și-au sporit cheltuielile militare. Finlanda are o graniță de 800 de mile cu Rusia. Frontiera Norvegiei cu Rusia este aproape de Peninsula Kola, unde se află principala forță de submarine a Moscovei, Flota Nordului. Estonia, Letonia și Lituania avertizează de mult timp cu privire la ambițiile militariste ale Rusiei și furnizează informații sofisticate despre vecinul lor mai mare.

Cu toate acestea, oficialii de aici spun că aprofundarea relațiilor dintre regiune și Washington nu ar trebui să distragă atenția de la coeziunea NATO.

„Nu este vorba despre crearea unui club în interiorul clubului, ci despre consolidarea NATO”, a declarat Carl-Johan Edström, șeful Statului Major al Apărării din Suedia. „Dar, în paralel cu aceasta, puteți face unele operațiuni sau cooperări bilaterale sau multilaterale. Aceasta nu face decât să consolideze apărarea colectivă.”

Gotland se numără printre cele mai strategice locații din Europa de Nord, permițând desfășurarea de senzori și sisteme de arme cu rază lungă de acțiune pentru a domina operațiunile aeriene și maritime din regiunea baltică. Fostul șef al apărării suedeze Micael Bydén a declarat anul trecut că președintele rus Vladimir Putin are „ambii ochi” pe Gotland.

„Deoarece locațiile strategice maritime ale Rusiei în Marea Baltică sunt foarte slabe, orice conflict va include încercarea imediată a Rusiei de a ocupa zonele portuare cheie din Țările Baltice, Finlanda și Polonia”, a declarat Stefan Lundqvist, președintele suedez al Centrului Ted Stevens pentru Studii de Securitate Arctică din Alaska. „Locația strategică militară cheie din Gotland va fi, cel mai probabil, scena unei acțiuni ostile în etapa de deschidere a conflictului”, a spus el.

După ce a fost demilitarizată timp de ani de zile, Gotland se află în centrul reînarmării Suediei. În caz de război, insula poate servi drept centru logistic NATO și de control al comunicațiilor maritime, precum și pentru a contribui la consolidarea capacităților ofensive în vederea unor lovituri profunde pe teritoriul inamic.

Pe timp de război, pe insulă se estimează un efectiv de aproximativ 4.500 de soldați, iar în fiecare an sosesc sute de recruți. Aceștia își găsesc cu greu locul printre localnici, dintre care mulți s-au mutat aici în ultimii ani, atrași de seninătatea naturală a insulei Gotland și de străzile medievale pietruite, fără să se aștepte la poligoane de tragere lângă curtea lor.

Pentru a simula apărarea insulei Gotland, un pluton de cercetași britanici a efectuat săptămâna trecută recunoașteri. Câteva zile mai târziu, 110 parașutiști britanici au coborât de la 1.000 de picioare din două avioane de transport A400M pe un câmp deschis, înainte de a merge noaptea prin pădure pentru a asigura o zonă de aterizare a aeronavelor.

Între timp, în jurul miezului nopții, o unitate de pușcași marini americani a sosit în apropiere cu un sistem mobil de rachete, care poate fi desfășurat rapid în caz de război. Cu câteva ore înainte, pușcașii marini fuseseră în Norvegia. După lansarea munițiilor fictive – stâlpi din beton – pușcașii marini au zburat cu sistemul în Finlanda pentru o demonstrație similară.

Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142, sau Himars, a modificat cursul războiului din Ucraina de când SUA l-au furnizat la mijlocul anului 2022. Sistemul trage rachete Guided Multiple Launch Rocket System, sau GMLRS, cu o rază de acțiune de aproximativ 45 de mile, și Army Tactical Missile System cu rază de acțiune mai lungă, cunoscut sub numele de ATACMS, care poate trage până la 186 de mile.

Ucraina a folosit sistemul pentru a lovi logistica rusă, tancuri, poduri, grupuri de infanterie și depozite de muniție. Acum, suspendarea de către administrația Trump a livrărilor de arme către Ucraina amenință să submineze câștigurile.

Una dintre principalele sarcini cu care se confruntă membrii NATO este de a se asigura că sistemele lor militare respective funcționează bine împreună. Lansarea rachetei conduse de americani pe Gotland s-a bazat pe o comunicare complexă, multinațională, care a implicat senzori, comandă și control și aerodromuri din mai multe țări. În Lituania, forțele NATO au simulat evacuarea și tratarea victimelor prin intermediul a trei tipuri de sisteme medicale și de evacuare, fiecare aparținând unor națiuni diferite.

Ritmul invențiilor tehnologice, dominat mai degrabă de companiile private decât de guverne, a complicat o astfel de coordonare.

„Provocarea noastră în acest moment este: cum menținem alianța strâns legată în condițiile acestor schimbări rapide?” a spus Saslav.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.