G4Media.ro

SUA-China, reuniune de criză în Hawaii, după mai multe luni de tensiuni…

sursa foto: White House

SUA-China, reuniune de criză în Hawaii, după mai multe luni de tensiuni și acuzații. Mike Pompeo se va întâlni cu înaltul responsabil chinez pentru politică externă

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, se va întâlni miercuri în Hawaii cu înaltul responsabil chinez Yang Jiechi, reluând dialogul după tensiuni extreme care au opus primele două puteri mondiale în punctul de apogeu al pandemiei, au informat mai multe media, scrie AFP, citată de Agerpres.

Principiul unei apropiate întâlniri între şeful diplomaţiei Statelor Unite şi un reprezentant chinez în arhipelagul american din Oceanul Pacific a fost abordat mai întâi de jurnalul Politico.

Luni, cotidianul South China Morning Post din Hong Kong a precizat, citând o sursă anonimă, că întrevederea va avea loc miercuri cu Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist Chinez pentru politică externă.

Departamentul de Stat nu a făcut niciun comentariu.

Ministerul de Externe de la Beijing s-a mărginit să spună că între cele două ţări a fost „păstrată comunicarea”.

Cei doi demnitari au discutat oficial ultima dată la 15 aprilie. Între timp, relaţiile chino-americane s-au deteriorat mai mult.

Mike Pompeo este în prima linie pentru a denunţa gestionarea noului coronavirus de către China.

El a acuzat Beijingul că iniţial a ascuns amploarea şi gravitatea bolii COVID-19, şi este deci responsabil pentru răspândirea sa în întreaga lume, care a costat viaţa a peste 430.000 de persoane, dintre care mai mult de 116.000 în SUA, şi a obligat ţările să-şi oprească economia.

Mai mult, el a spus deschis că virusul, deşi de origine naturală, ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan, oraşul chinez unde a fost semnalat pentru prima dată la sfârşitul lui 2019. China respinge aceste acuzaţii.

Preşedintele american, Donald Trump, a promis că va lua măsuri de represalii împotriva Chinei pentru rolul său în acest „măcel în masă la nivel mondial”.

La jumătatea lui mai, el a ameninţat că rupe relaţiile cu gigantul asiatic şi a adăugat că nu doreşte să mai vorbească cu omologul său chinez, Xi Jinping, prezentat până atunci ca un „prieten”.

Relaţiile glaciale s-au deteriorat mai mult când autorităţile chineze au impus o lege privind securitatea la Hong Kong, considerată de Washington ca actul de deces al autonomiei fostei colonii britanice.

Mike Pompeo a adus imediat în discuţie posibilitatea retragerii treptate a statutului preferenţial acordat de SUA acestui teritoriu.

Subiectele în dispută sunt însă mult mai numeroase, de la războiul comercial la drepturile omului, dar şi acuzaţiile americane de militarizare a Mării Chinei de Sud.

Sursa foto: White House

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Practic lumea creatoare s-a intalnit cu reprezentanții ”mâinilor de lucru ieftin” numai că au uitat un fapt: odată introdusă tehnologia în China..aceasta poate fi dezvoltată și de …chinezi.
    Covid 19 .. în China ( Ungaria, Turcia) nu se mai moare ”oficial” de Covid ..mor ca in curtea pesede …(au si alte boli ).