G4Media.ro

STUDIU Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech are o eficacitate ridicată în rândul…

sursa foto: EP/ Genevieve Engel

STUDIU Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech are o eficacitate ridicată în rândul adolescenților, mai ales împotriva variantei Delta

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech are o eficacitate ridicată în rândul adolescenţilor, potrivit unui studiu axat pe varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, care a arătat că pentru tinerii vaccinaţi cu schemă completă riscul unei boli simptomatice a scăzut cu 93% în comparaţie cu cei nevaccinaţi, relatează EFE, citată de Agerpres.

Studiul a fost publicat în The New England Journal of Medicine, are la bază datelor medicale obţinute de la populaţia adolescentă din Israel şi a fost realizat de Institutul israelian de Cercetare Clalit, în colaborare cu Universitatea Harvard din Statele Unite.

Acest studiu, cel mai amplu privind eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 la adolescenţi, a fost realizat în condiţiile unei vaccinări masive la nivel naţional şi este prima cercetare ştiinţifică de acest tip care a fost axată pe varianta dominantă Delta, precizează un comunicat publicat de Centrul Clalit din Israel.

Cercetarea a fost realizată în perioada 8 iunie – 14 septembrie, în plin val patru al pandemiei de COVID-19, când varianta Delta a fost predominantă în noile infectări cu coronavirus. Cercetătorii au examinat datele obţinute de la 94.354 de adolescenţi vaccinaţi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani.

Aceştia au fost analizaţi împreună cu alţi 94.354 de adolescenţi nevaccinaţi, în baza unui amplu context de caracteristici demografice, geografice şi de sănătate asociat riscului de contagiere. Rezultatele arată că la adolescenţii vaccinaţi cu schemă completă (7 – 21 de zile după cea de-a doua doză), riscul de COVID-19 simptomatic a scăzut cu 93% faţă de grupul tinerilor nevaccinaţi, în timp ce riscul de infectare a scăzut cu 90%.

În perioada imediat următoare după administrarea dozei 1 (14 – 20 de zile după prima doză), eficacitatea vaccinului a fost mai mică, dar semnificativă: riscul de COVID-19 simptomatic a scăzut cu 57% la minorii vaccinaţi, iar riscul de infectare a scăzut cu 59%.

Nu există suficiente date pentru a putea estima reducerea incidenţei privind formele grave de COVID-19, spitalizarea şi mortalitatea, întrucât aceste situaţii sunt puţin frecvente în rândul adolescenţilor, notează centrul israelian.

Ran Balicer, autorul principal al studiului şi director al Institutului Clalit, subliniază că aceste rezultate arată că la o săptămână după cea de-a doua doză, vaccinul are o eficacitate înaltă împotriva formelor simptomatice de COVID-19 în rândul adolescenţilor.

Potrivit lui Ben Reis, medic la Spitalul de Copii din Boston şi profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard, „unul dintre principalii factori de reticenţă faţă de vaccinare a fost lipsa de informaţie cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19”. „Acest studiu epidemiologic detaliat oferă o informaţie fiabilă, care sperăm să fie utilă pentru cei care încă nu s-au decis să se vaccineze”, a adăugat el.

Sursa foto: EP/ Genevieve Engel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Ultimele studii israeliene spun ca imunitatea naturala este mai puternica decat cea data de vaccin si tine toata viata. De ce nu sunt vehiculate in presa?

    • Pentru ca imunitatea dobandita natural poate insemna moarte pentru anumite categorii, desteptule.

      Nu vezi cati morti imunizati natural avem in fiecare zi?

    • Discutia e in contextul restrictiilor pentru nevaccinati.

    • Băi Bobo spune-ne și nouă statistica aia in care imunizații natural anterior mor in urma infectării cu gripa indiană. O tot caut prin lume și nu o găsesc nicăieri.

    • Cum naiba sa tina toată viata? Sau probabil…unii au și murit la reinfectare și asa a ținut toată viata.
      Toate datele arata ca protecția naturala se pierde și ea la fel de repede ca cea din vaccin.
      O fi ea un pic un pic mai buna…dar nu semnificativ.

    • De 6-13 ori mai puternică decât după vaccin, conform studiului israelian. În funcție de ctiteriu, infectare sau formă gravă.

    • sunt unul dintre imunizatii natural , desi nu am avut mare lucru ,as fi preferat vaccinul doar ca nu aparuse inca.

  2. Ce stire deosebit de buna! deci exista o solutie pentru aceasta molima ce decimeaza adolescentii! Cer ajutorul tarilor europene sa vina sa-i imobiizeze pentru injectie, macar copilasii sa-i putem salva!

    Fara gluma, vaccinul Astra-Zeneca aprobat de Romanica este interzis in SUA pentru ca in studiu nu l-au testat pe un numar serios de batrani. Mai taiati din mizeria asta cu copilasul covidit.

  3. Cele mai bune rezultate se vor inregistra insa pe copiii mici, 2-5 ani.
    Acolo se va vedea cu adevarat eficienta devastatoare a vaccinului Pfizer!

  4. vaccinul e foarte eficient la tineri care oricum fac forme usoare de covid.

    • +1
      Da, e eficient la cine nu are nevoie.

  5. Majoritatea părinților refuză vaccinarea copiilor – este evident lipsită de sens și inutilă. Fie vaccinați, fie nevaccinați, fac forme foarte ușoare de boală. Și nu oprește circulația virusului, I know it for a fact. E limpede că doar vaccinarea celor vulnerabili are sens și ar duce la scăderea numărului de îmbolnăviri. Dar propaganda aberantă continuă. Culpabilizarea oricui are o atitudine rațională față de vaccinare, compromiterea oricărei voci rezonabile cu ștampila de antivaxxeri. E stupefiant și prim-ministru.

  6. Inseamna ca au ramas multe doze pe stoc…