
OPINIE Fenomenul „Beach, Please”: Oglinda unei generații cu calități și păcate, așa cum sunt tinerii dintotdeauna
Zilele acestea am urmărit fenomenul „Beach, Please”. Pe de o parte, pentru că e subiectul cel mai dezbătut al momentului, iar pe de alta ca părinte direct interesat. Și nu m-am îngrozit.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Așa cum multă lume a semnalat, într-adevăr sunt acolo și artiști cu melodii ale căror versuri sunt de o vulgaritate dificil de suportat. Nu ai vrea ca fiica ta să audă asta sau fiul tău să aprobe astfel de mesaje. Dar trebuie să admiți că, dacă acum e în fața scenei unde cântă un astfel de artist, aproape sigur nu acum a auzit despre el.
Iar la festival sunt multe scene și numeroși artiști. Nu e iadul pe pământ. Sunt destule artiste care au spectacole. Sunt și cântăreți precum Cojo care transmit mesajele corecte despre violența împotriva femeilor și consumul de droguri, în limbajul adolescenților.
Am văzut clipuri cu artiști care cântă melodii de dragoste frumoase și multe ritmuri pe care aș fi dansat cu mare plăcere.
La Costinești au venit și câțiva artiști celebri la acest moment la nivel internațional. Dacă te uiți pe filmulețe de acolo vezi zeci de mii de copii care cântă cu artiștii, știu melodiile, nu le-au descoperit la Beach, Please. E muzica pe care o ascultă mare parte din generația lor – în căști pe propriul telefon, la petrecerile lor, când merg cu prietenii pe undeva, la concertele din cluburi.
Acum au un festival care le aduce artiștii pe care ei îi ascultă în mod obișnuit. Nu este invers, nu descoperă la festival muzica asta. Până acum nu aveau ocazia să-i vadă și pe artiștii internaționali pe viu, poate doar câțiva care își permit să meargă la concerte în afară.
Organizarea în festival este conform reglementărilor: minorii nu pot cumpăra alcool, nu poți să intri fără control corporal. În plus, și atitudinea autorităților s-a schimbat. Pentru prima dată, nu s-au dus la festival cu scopul principal să facă norma la dosare penale (asta nu înseamnă cu nu au deschis câteva), ci în primul rând să facă prevenție și suport. Este o practică pe care o vor adopta la toate festivalurile de acum încolo. Tot în premieră, a fost înființată așa-numita Safe Zone, care să ofere sprijin și consiliere tinerilor. Peste 5.000 de festivalieri au trecut pe aici, ceea ce demonstrează încă o dată că, pentru a-i putea ajuta pe tineri să-și rezolve problemele, trebuie mai întâi să îi ascultăm și să ajungem la cauze.
S-au întâmplat și incidente grave: un băiat de 15 ani a ajuns la Terapie Intensivă după ce a fost încurajat, total iresponsabil, de artistul preferat să sară de pe scenă. Festivalul nu este un eveniment fără nicio problemă.
În afara zonei de festival minorii pot procura cu ușurință și alcool, și droguri. Este realitatea din orice stațiune de pe litoral în sezonul estival și din jurul școlilor în orice moment din an. Pericolele astea există și dacă pleacă cu gașca la mare pur și simplu. Deci da, unii vor bea sau/și se vor droga.
Sunt și adolescenți care deși beau la petreceri, la festival nu beau alcool tocmai ca să reziste până dimineață și să-și vadă artiștii preferați (cunosc câțiva, nu povestesc din auzite).
Festivalul adolescenților dezvăluie ca într-o oglindă o generație așa cum este ea: cu copii frumoși, care cântă și dansează, cu unii pe care nu ai dori să-i vezi în gașca propriului copil, cu greșelile vârstei și păcatele pe care le-au avut tinerii dintotdeauna.
Ca părinți este uneori mai ușor să zicem că „altcineva” (un festival) este de vină pentru droguri, băutură, sex etc. decât să acceptăm că lucrurile stau așa cu sau fără festival, oricum s-ar numi acesta. Nu este niciodată târziu să ne privim copiii fără prejudecăți, să îi ascultăm și să le înțelegem lumea.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii