G4Media.ro

Studiu: Românii nu mai vor să meargă la birou, chiar şi pentru…

Sursă foto: Unsplash

Studiu: Românii nu mai vor să meargă la birou, chiar şi pentru o sumă mai mare de bani

Românii nu sunt dispuşi să renunţe la timpul liber sau la posibilitatea de a lucra remote, chiar şi pentru un loc de muncă mai bine plătit, iar 77% dintre ei vor să-şi schimbe jobul în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu publicat joi, relatează Agerpres.

Majoritatea (72,7%) ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra remote, mai arată rezultatele studiului condus de Career Shift.

„Aceste informaţii ne arată că şi România este aliniată trendului internaţional denumit Marea Reaşezare (The Great Reshuffle), care indică faptul că demisionările masive din ultima perioadă vor avea în acelaşi timp un număr similar de reangajări. În acelaşi timp, valorile oamenilor s-au schimbat. Ei pun mult mai mult accent pe echilibrul dintre viaţa personală şi job, dar şi pe flexibilitate locului de unde pot munci”, mai arată cercetarea.

Studiul a avut loc în perioada 9-12, online, gratuit, pentru oamenii care şi-au dorit să-şi clarifice care este direcţia profesională spre care vor să se îndrepte.

Career Refresh a susţinut intenţia oamenilor de a-şi schimba jobul, în contextul în care asistăm, pe plan mondial, la un trend de renunţare în masă la locul de muncă – Marea Demisionare (The Great Resignation), după perioada pandemiei.

Astfel, dintre cei aproape 200 de oameni care au participat la chestionar, 58,5% vor să plece de la actualul loc de muncă pentru că vor să evolueze, 56,8% îşi doresc un job cu mai mult sens, iar 47,2% nu se simt motivaţi la locul de muncă actual. Totodată, 32% s-au simţit foarte stresaţi la locul de muncă în ultimele şase luni, iar 69,3% nu au o direcţie clară de schimbare a jobului, pentru că nu ştiu exact ce vor sau cum ar putea ajunge acolo unde visează.

Din studiu mai reiese faptul că 72,7% dintre oameni ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra de acasă. Asta scoate în evidenţă faptul că, în pandemie, oamenii au înţeles că pot fi eficienţi şi muncind din alte locuri decât de la birou. Beneficiile pentru care ar pleca la un alt loc de muncă sunt: un mediu de lucru mai plăcut, posibilitatea de a lucra de oriunde, precum şi mai mult timp liber.

Dintre cei intervievaţi, 67,6% simt că le lipseşte curajul ca să facă pasul spre o schimbare în carieră, 61,9% spun că le lipseşte claritatea, iar 43,8% – siguranţa financiară.

„În actualul context economic aceste intenţii sunt cu atât mai îngrijorătoare. Arată un nivel crescut de oboseală cronică, stres şi instabilitate. În acelaşi timp specialiştii susţin că investiţia în propria carieră şi în propriul nivel de competenţă este cea mai bună privind nivelul curent al inflaţiei”, a afirmat Mihai Zant, co-fondator Career Shift.

Sursa foto: Unsplash

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. pai normal de ce sa pierzi 2 ore prin trafic zilnic cand poti sa lucrezi remote?

    • Așa sa te opereze chirurgul … remote! Îți trimite bisturiul și anestezic și îți zice remote cum sa te cosi la final😀! Deștepți sunteți nene!!!! Toți pot lucra online!

    • mishulica era evident vorba de joburile care permit asa ceva nu de chirurgie sau de hranit vacile in ferma la tara sau de cules murele in padure remote.

    • Adica dupa tine, Mushu, toti suntem chirurgi, nu? Si adica oamenii chestionați chiar nu stiu daca pot lucra de acasa sau nu, este?

    • E problema fiecaruia ce cariera isi alege. Daca ocupatia mea imi permite sa lucrez 100% remote, de ce sa fiu pr0st sa vin fizic la birou sa imi iau trafic in bot, sa ma enerveze colegii, sa mananc prost? Stau acasa frumos in gradina si apas butoane, daca mi-a placut cartea! Daca iti place sa ti se bage spagi in buzunarele de la halat, atunci trebuie sa te prezinti la spital!

    • Mushu are ura si ciuda pe inginerii software si pe restul persoanelor pentru care munca remote este posibila.
      Mushu va trai in ura pana la ultima suflare.

    • Ce nu intelegi din cuvantul „BIROU”, analfabetule functional? Ti se pare ca un chirurg lucreaza la birou?

  2. Tot timpul se găsește câte un deștept ca tine care se leagă de anumite meserii care nu pot fi făcute remote, adică amesteci oalele. Munca remote e viitorul (bineînțeles acolo unde o permite tipul job-ului) , iar cu cât înțeleg mai repede companiile asta, cu atât au mai mult de câștigat.

  3. Mai băieți! Ce Săriți așa?! Unde in articol se face referire la anumite meserii?! De ce v-ați simțit cu musca pe căciula? Poate ma refeream la faptul ca un asemenea chestionar nu poate fi generalizat. Nu “romanii” ci “romanii din acele profesii care pot fi desfășurate la distanță”. Și dacă tot sunteți așa de enervați / deranjați de ceea ce am scris , nu ar fi mai bine sa va gândiți de 2 ori înainte de a reacționa așa?’ Câte procente din forța de munca totala poate activa remote? Ar fi extraordinar sa se poată lucra așa cât mai mult, dar vor fi mulți ani in care acest lucru va fi imposibil pentru multe profesii!
    Zău, nu mai Săriți așa! Imi cer scuze dacă v-ați simțit vizați!😀

    • Nivelul conversațiilor, care pune in evidentă “înaltă pregătire profesională și umană”, ma face sa ma retrag ! Scuze ca v-am deranjat! Și “succesuri”!

    • Maxim 25% din locurile de munca in Romania se pare ca pot lucra de acasa. In plus studiul este poate relevant pentru Bucuresti si Cluj si cam atat. Deasemenea studiul a fost facut pe 200 de participanti in care marea majoritate vor sa plece, ca sunt stresati, ca nu isi gasesc „sens” in munca pe care o fac, ce sa mai zicem jale cat cuprinde. Intersant este ca 72% vor sa plece daca li se iveste ocazia, dar unde?

    • Comentariul tau initial nu are niciun sens. Nu a zis nimeni niciodată nicaieri never ever, ca un chirurg poate opera de acasa, dar tu ai simtit nevoia sa spui ceva evident, la mintea cocosului. Deci lumea a sarit pentru ca ai făcut un comentariu degeaba, ca sa te afli in treaba. Acum ai spus altceva.

  4. Vor acasă, sa facă gargara pe aici! E deja sport national.

  5. Nu exista vreun argument ca x sau y sa vina la birou mai mult una sau doua zile la birou! Incurci traficul aiurea, pierzi timpul etc. Nu cred ca cineva normal la cap o sa vrea chestia asta…. La mine la birou se merge numai de 2 ori si asa sunt oameni care nu vor sa vina de mai multe ori e.g. parintii. E singura chestie buna din toata nebunia covid.

  6. Un job cu mai mult sens! Asta da!