G4Media.ro

STUDIU PRECLINIC Un vaccin dezvoltat în SUA pentru SARS-CoV-2 a produs imunitate…

Sursă foto: Pixabay

STUDIU PRECLINIC Un vaccin dezvoltat în SUA pentru SARS-CoV-2 a produs imunitate la şoareci şi macaci

Un nou vaccin cu nanoparticule aflat în dezvoltare în SUA pentru SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, a prezentat rezultate promiţătoare în ceea ce priveşte protecţia şi imunitatea, stimulând în condiţii de siguranţă producţia de anticorpi şi răspunsuri ale celulelor T antivirale la exemplare de şoareci şi macaci, conform unui nou studiu preclinic publicat luni în jurnalul Science Translational Medicine şi citat de Xinhua.

Vaccinul a generat răspunsuri imune după injectarea unei singure doze la şoareci – un obiectiv important pentru cercetători.

Cu toate că sunt necesare mai multe cercetări pentru a se stabili gradul de protecţie oferit, el reprezintă un candidat promiţător pentru obţinerea unui vaccin, deosebit de necesar şi eficient, pentru COVID-19.

Echipa de cercetători, condusă de Jesse Erasmus de la Departamentul de Microbiologie al Universităţii din Washington, Statele Unite, a dezvoltat un vaccin pentru SARS-CoV-2 pe bază de ARN replicant, molecule care tind să genereze răspunsuri imune mai puternice în comparaţie cu cele de ARN mesager, utilizate în alte vaccinuri.

Vaccinul, numit repRNA-CoV2S, conţine molecule ARN replicant bazate pe secvenţe din proteina S (”spike”) a SARS-CoV-2 – care permite virusului să pătrundă în celulele umane – alături de o emulsie de nanoparticule care îmbunătăţeşte capacitatea imunogenă şi stabilitatea vaccinului.

Cercetătorii au observat că o singură doză injectată a produs cantităţi mari de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 la şoareci, iar adăugarea unei doze rapel a amplificat efectele vaccinului la rozătoarele mai în vârstă şi a generat răspunsuri imune puternice din partea celulelor T în splină şi plămâni.

Atât abordările pe bază de doză unică, cât şi cele pe bază de rapel s-au dovedit sigure şi au produs răspunsuri similare la exemplare de macac cu coadă de porc, care au durat cel puţin 70 de zile, potrivit studiului.

În plus, conform cercetării, anticorpii din organismul macacilor au neutralizat cantităţile de virus SARS-CoV-2 similare concentraţiilor observate în serul persoanelor care se recuperează după infecţie.

Cercetătorii intenţionează să înceapă dezvoltarea clinică a vaccinului sub denumirea de HDT-301.

Citește și: Un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford determină imunizarea față de Covid-19. Urmează un studiu clinic pe scară largă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. soarecii si macacii sunt favorizati ei de ce au vaccin si noi nu?

    • Macacii si alte o-primate sunt acum stapani la Oxford. Romanache poate fi gasit la Herefordshire, inchis in baraca.

  2. Dacă merge la macaci, înseamnă că PSD-ul va fi favorizat ca întotdeauna..

  3. E bun atunci, inseamna ca la noi merge la sigur

  4. Puteti confirma informatia daca este valabila si pe tulpina curenta, pentru ca virusul a fost acceptat ca a suferit mutatie in ultimele luni, si mai multe stiri si studii au cam pus in dubii eficienta majoritatii vaccinelor in faza de testare, majoritatea fiind zero in fata versiunii curente dupa mutatie.

    Stiri despre un nou vaccin au inceput sa curga tot mai des, dar despre eficienta lui pe tulpina de azi, buha toata presa, iar doctorii si cercetatorii plang ca virusul se modifica creaza noi dificultati.

    Eu mai zic sa asteptam vreo 3-4 ani pana la primul succes real 😉