G4Media.ro

Studiu: Peste 37.000 de IT-iști au plecat din România în ultimii 20…

Sursa: Pexels.com

Studiu: Peste 37.000 de IT-iști au plecat din România în ultimii 20 de ani; deficitul de specialişti este de circa 15.500 de persoane/an

Peste 37.000 de profesionişti din industria IT au plecat din România în ultimii 20 de ani, în timp ce deficitul anual al angajaţilor din industria de profil este de aproape 15.500, arată un studiu de specialitate citat de Agerpres.

Potrivit datelor studiului întocmit de Codecool şi Brainspotting, 15.467 de oameni lipsesc din industria IT în fiecare an, însă datele nu includ absolvenţii de facultate. Pe acest fond, s-a ajuns la concluzia că 37.031 de profesionişti IT au plecat din România în ultimii 20 de ani, dintre care 30% sunt în SUA şi Canada, 60% în Europa (13% numai în Marea Britanie), iar restul de 10% în ţări asiatice şi în alte zone.

Conform cercetării „Scaling Up”, cea mai importantă barieră identificată de 6 din 10 companii din România se referă la complexitatea abilităţilor din piaţă. De asemenea, circa 50% dintre companiile intervievate susţin că sunt limitate de aşteptările salariale, care tind să fie mai mari decât abilităţile identificate. Din punct de vedere al satisfacţiei legat de pregătirea profesională a oamenilor, companiile sunt mulţumite.

În ceea ce priveşte planurile de creştere ale companiilor IT din România, acestea vizează un salt de 17,5%, în următorii trei ani.

Majoritatea companiilor din România (80%) completează extrem de mult şi de bine sistemul educaţional, iar jumătate din totalul acestora se concentrează pe campanii de a educa angajaţii şi au parteneriate cu universităţile. Totodată, 40% dintre acestea se concentrează pe recrutări de absolvenţi.

În viziunea a 9 din 10 lideri care activează în industria IT din România, curicula educaţională trebuie adaptată cu realitatea zilelor noastre. În plus, 60% dintre companii consideră că trebuie crescut numărul de absolvenţi, un procent similar fiind de părere că trebuie menţinută scutirea de taxe.

În timp ce 50% dintre companii vor să fie încurajată reconversia profesională, pentru 40% este importantă încurajarea IT-iştilor de a se întoarce în ţară.

Studiul Codecool şi Brainspotting a fost realizat pe un eşantion de 47 de lideri din industria IT, în perioada aprilie – iunie 2019.

Reprezentanţi din mediul public şi privat, ce activează în domeniul IT, participă marţi la o conferinţă privind evoluţia pieţei de profil din România, organizată la Bucureşti.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Votați Viorica Dancila!
    Votați bunastarea și echilibrul!

    • Fuck G4Media pentru ca permite furtul de identitate
      Nu ca le pasa, sunt romani sadea, cu obrazul gros adica.

  2. De ce s-ar întoarce să trăiască printre ticăloşi?

  3. Cum sa nu plece cand Guvernul PSD si-a batut cetatenii la 10 August si nimeni nu a fost tras la raspundere, cand supravietuitorii de la Colectiv sunt umiliti, cand Politia este la cheremul interlopilor iar odraslele bogatilor scapa de acuzatii de droguri sau omor pe soselele din Romania ?

  4. Bai acestia!
    Cum poate fi un deficit de personae raportat anual? Adica daca lipsesc din schema 15.500 pe an, inseamna ca in aceasta lune, de pilda, lipsesc doar 1300 iar astazi, doar 43 de specialist? Geeeezz, mare ti-e gradina

    • Simplu. Intrebi o companie privata de cati oameni ai avut nevoie anul asta si nu i-a gasit in piata. E vorba de IT, nu de zilieri in constructii.

  5. Nu exista nicio criza de personal in Romania. E o chestie inventata.
    Sunt doar minciuni cu scopu de a pacali, tipic Romanesc.

  6. Ambpeste 10 ani de experienta profesionala ca programator si admjnistrator de infrastructura web. Desigur, fac parte dintre cei plecati.

    Conditii sa fiu convins sa ma intorc:
    * Sistem de invatamant bun
    * Sistem de sanatate de exceptie
    * Coruptia la minimul posibil
    * Sistemul de justitie corect
    * Politicieni fara imunitate
    * Sa ne lasati pe noi, IT-istii sa construim si sa mentinem in regim open source toata infrastructura digitala necesara.
    * Transparenta totala in orice intreprinde sectorul public

    Cu banii, ne descurcam nou IT-istii. Nu banii ne tin afara. Ci modul cum decurc lucrurile aici si increderea unui viitor bun al copiilor nostri.

    Pe majoritatea ce suntem plecati si acum avem copii pentru care viata e aici, afara, nu prea maj aveti cum sa ne convingeti nici daca Romania devine perfecta. Va fi grea decizia daca le dam viata peste cap doar din cauza moftului nostru de a ne intoarce.

    • care e contributia ta actuala la organizarea lucrurilor din tara in care traiesti?
      care ar fi contributia ta daca Romania devine perfecta?

      stai linistit, nu o sa te caute nimeni sa te convinga sa te intorci in Romania.

      apropo: „sa construim si sa mentinem in regim open source toata infrastructura digitala necesara.” – te rog sa imi dai exemplu de o tara din lume care a realizat acest lucru.

    • Si daca toate astea s-ar intampla… te-ai intoarce? Eu cred ca nu. Nici eu n-as face-o.

    • @andrei,

      > „care e contributia ta actuala la organizarea lucrurilor din tara in care traiesti?
      care ar fi contributia ta daca Romania devine perfecta?”

      Contributia mea a fost pana acum 5 ani cand am plecat din tara (cca 15 ani sa zicem cumulati), pana in momentul in care speram cu tot sufletul la un viitor in Romania. Dupa ce am plecat, contributia mea a fost prin vot cand a trebuit si donatii catre diverse organizatii non-profit care in crezul meu, fac inca o diferenta in Romania.

      > „stai linistit, nu o sa te caute nimeni sa te convinga sa te intorci in Romania.”

      Ma cauta recruterii si persoane din diverse firme romanesti.

      > „apropo: „sa construim si sa mentinem in regim open source toata infrastructura digitala necesara.” – te rog sa imi dai exemplu de o tara din lume care a realizat acest lucru.”

      Putem sa fie primii in aceasta. Ar fi o inovatie. Ar fi transparenta, si oricine isi poate macar exprima parerea pe orice liniuta de cod, concept, componenta. Si ar creea incredere ca fiecare serviciu face exact ce se asteapta de la el.

    • @novac,

      Acum 5 ani, in dimineata cand am plecat, as fi raspuns instant ca plec, dar ma intorc. Acum cand ma gandesc la copii mei, o spun simplu, din cauza lor, nu, nu cred ca ma mai intorc. Ei deja prind radacini aici. Dar, cu idei ca cea de sus, stiu ca pot incerca sa contribui continuu, prin ceea ce sunt expert.

      Suntem mai multi din IT in strainatate care avem idei si intentii sa sprijinim noua generatie si sa lasam un start viitoarelor generatii, prin care cei ce vor in IT sa aibe mai multe sanse, in Romania.

      Daca noi, IT-istii din afara, incercam sa ajutam, intr-un mod remote, nu inteleg de ce suntem judecati instant de unii de contributia noastra?

      Seamana foarte mult cu mentalitatea invechita a multor companii care ii vor pe IT-ist in birou, pe cand acestia pot lucra in multe cazuri chiar mult mai bine remote, de unde vor ei.

      Cred ca noi IT-istii in majoritate putem contribui atat din afara cat si din tara in egala masura. Munca noastra e in domeniul digital si tehnic, si nu necesita prezenta noastra fizica intr-un anumit loc. Si ceea ce copii din tara ar mosteni prin aceasta, cred ca este cel mai important lucru.

  7. De ce nu rezolvati problema cu doctorii mai intai? A, acolo, ca si la notari trebuie sa-si pastreze monopolul ca sa poata face ei bani cu lopata. In IT bariera de intrare e aproape inexistenta.