G4Media.ro

Studiu: Otravă pentru șobolani, găsită în cadavrele a 115 lupi găsiți morți…

Sursa Foto: Pexels.com

Studiu: Otravă pentru șobolani, găsită în cadavrele a 115 lupi găsiți morți în Italia / Controlul rozătoarelor crește riscul de otrăvire neintenționată a animalelor sălbatice

Examinările toxicologice efectuate pe 186 de lupi găsiți morți în Italia au detectat otravă de șobolani în 61,8% din cazuri (115 exemplare). În ficatul a 16 dintre acestea s-a constatat chiar o combinație de 4 sau mai multe substanțe toxice, informează Fanpage.it, care citează un studiu al Universității din Bologna.

În cadavrele a 115 lupi cenușii din Apenini (Canis lupus italicus) găsiți morți în Italia, cercetătorii au detectat otrăvirea cu rodenticid (otravă pentru șobolani). Mai multe specimene au fost testate pozitiv pentru o combinație de mai multe substanțe toxice, semn că lupii au fost expuși de mai multe ori la rodenticide de diferite mărci. Până la patru sau mai mulți compuși diferiți au fost identificați la 16 animale.

Acest lucru evidențiază încă o dată impactul dramatic asupra faunei sălbatice al acestor sisteme controversate, care sunt utilizate în principal pentru a ucide șobolani și șoareci, dar și alte rozătoare. Nu este o coincidență faptul că acestea au fost găsite în mod repetat în organismele mai multor specii, inclusiv păsări de pradă, mamifere carnivore de dimensiuni mici și medii (vulpi roșii, bursuci, martori, nevăstuici) și chiar unele ierbivore.

Acest lucru a fost demonstrat de o echipă de cercetare condusă de oameni de știință de la Universitatea din Bologna, care a colaborat îndeaproape cu colegi din diferite institute: Departamentul de Medicină Veterinară al Universității din Sassari, Direzione Ambiente – Regione Lazio, Istituto Zooprofilattico della Lombardia e dell’Emilia-Romagna „B. Ubertini” din Brescia și Centro per lo Studio e la Documentazione sul Lupo din Florența.

Cercetătorii, coordonați de Dr. Carmela Musto, au ajuns la concluzii după ce au analizat carcasele a 186 de lupi găsiți morți în țara noastră între 2018 și 2022. În 61,8 la sută dintre cazuri, adică în 115 exemplare, investigațiile de laborator asupra țesutului hepatic (ficat) au relevat pozitivitatea la unul sau mai multe rodenticide anticoagulante (AR).

Compușii cel mai frecvent depistați au fost bromadiolonul, brodifacoumul și difenacoumul, în special primii doi, identificați în mai mult de jumătate dintre specimenele testate (61). Expunerea la un singur compus a fost găsită la 36 de lupi, în timp ce expunerile multiple au fost găsite în 2 topici în corpurile a 47 de specimene; 3 în 16; și 4 sau mai multe în alte 16.

Ceea ce îi îngrijorează pe experți sunt mai ales rodenticidele anticoagulante de a doua generație folosite în zonele în care sunt prezenți lupii.

În Italia există aproximativ 3.300 de lupi, distribuiți în principal în zonele apenine, dar până acum au „recucerit” aproape toate mediile în care erau prezenți în mod natural. După cum a explicat recent pentru Fanpage.it zoologul Francesco Bisi, responsabil cu monitorizarea lupilor pentru regiunea Lombardia, lupii colonizează și nordul Italiei și sunt din ce în ce mai des observați în apropierea zonelor antropizate. Tocmai în aceste zone, lupii sunt deosebit de expuși riscului de otrăvire.

Poate părea absurd ca un lup să vâneze rozătoare mici, dar masculii solitari care se dispersează pot profita și de animale mai mici, în locul cerbilor, căprioarelor și mistreților vânați de haite. Chiar și o carcasă de șobolan mort în urma otravei poate fi o gustare tentantă pentru un lup (precum și pentru păsările de pradă, carnivorele mici și mezocarnivorele). Deși utilizarea rodenticidelor este strict reglementată, aceste substanțe sunt adesea folosite în mod abuziv și chiar ilegal, chiar și pentru a extermina nutria care se hrănește cu fructe și legume pe câmp. Aceste acțiuni criminale afectează nu numai țintele nefericite, care mor atroce din cauza hemoragiilor interne devastatoare, ci și prădătorii care se hrănesc cu ele, inclusiv oamenii. Rodenticidele se regăsesc, de asemenea, la mistreți.

Nu este surprinzător faptul că Dr. Musto și colegii săi au găsit cei mai mulți lupi contaminați cu rodenticide în apropierea zonelor urbane (mai ales din 2020). Rezultatele studiului nu au arătat că lupii au fost victimele predestinate ale momelilor otrăvite, deoarece doar aproximativ douăzeci de exemplare au prezentat semne de hemoragie internă suficiente pentru a-i ucide, dar este clar că aceste sisteme ucid în mod oribil și fără discriminare, reprezentând un risc semnificativ și pentru aceste animale.

Detaliile cercetării „Prima dovadă a pozitivității răspândite la rodenticide anticoagulante la lupii cenușii (Canis lupus)” au fost publicate în revista științifică Science of The Total Environment.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...