G4Media.ro

VIDEO Un urs grizzly, surprins în timp ce fură prada unei haite…

VIDEO Un urs grizzly, surprins în timp ce fură prada unei haite de lupi în parcul național Yellowstone din SUA

Angajaţii parcului naţional american Yellowstone au filmat un moment ”neobişnuit” în care un urs grizzly îndrăzneţ s-a alăturat unor lupi aflaţi la vânătoare şi apoi a fugit cu prada haitei, relatează luni The Guardian, citat de Agerpres.

Înregistrarea video, publicată pe pagina de Facebook a Serviciului Parcurilor Naţionale (NPS), prezintă incidentul din octombrie în care lupilor din haita Junction Butte din nordul Yellowstone, care vânau o turmă de elani, li s-a alăturat un grizzly.

După ce lupii au doborât un elan, ursul s-a apropiat şi a furat carcasa – un fenomen cunoscut sub numele de cleptoparazitism, în care o specie fură resurse, de obicei hrană, de la altă specie.

Incidentul din parcul Yellowstone a fost neobişnuit, potrivit NPS, deoarece lupii şi urşii concurează de obicei pentru hrană şi vânează separat. În timp ce se întâmplă uneori ca urşii să fure hrana capturată de lupi, în acest caz exemplarul de grizzly s-a alăturat activ partidei de vânătoare.

”Din perspectiva ursului, este nevoie de multă energie pentru a urmări o haită de lupi, însă recompensa este mare în cazul în care preia cu succes o carcasă”, a notat NPS.

”O carcasă proaspătă de elan este o sursă minunată de grăsime şi proteine pentru un urs grizzly care se pregăteşte de hibernare. Acest urs pare să-şi fi dat seama că dacă îi urmăreşte pe lupi dimineaţa are mai multe şanse de a întâlni o masă bogată în calorii”, a precizat NPS.

Lupii au fost nevoiţi să aştepte până când ursul şi-a terminat masa înainte de a profita de prada lor.

”De obicei, lupii cedează în faţa urşilor”, a indicat NPS. ”Pentru că vânătoarea este periculoasă şi deseori fără succes, este mai bine ca lupii să îşi aştepte rândul la o carcasă care a fost uzurpată de un urs decât să continue vânătoarea”, se menţionează în textul publicat.

În alte înregistrări video surprinse anterior în parcul Yellowstone pot fi văzute confruntări între lupi şi urşi. Într-unul dintre aceste episoade, filmat în 2019, un ghid turistic a surprins imagini în prim plan ale unui grizzly care se apăra în faţa unei haite de lupi ce încerca să recupereze carcasa unui elan.

Yellowstone găzduieşte aproximativ 123 de lupi cenuşii, potrivit NPS, 90% din hrana lor din timpul iernii constând în carne de elan. Parcul, care cuprinde regiuni din Idaho, Montana şi Wyoming, are, de asemenea, aproximativ 150 de urşi grizzly, un animal inclus în 1975 pe lista cu specii ameninţate.

Sursa foto: Wikipedia / Jean Beaufort

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Cleptoparazitism = pesedism de 32 de ani 🙁