G4Media.ro

Studiu: Microplastic descoperit în toate cele 62 de mostre de placente umane…

Sursa foto: Pexels / Krizjohn Rosales

Studiu: Microplastic descoperit în toate cele 62 de mostre de placente umane testate / Cel mai comun tip este polietilena

O echipă de cercetători de la Universitatea din New Mexico a anunțat că a descoperit particule de plastic în toate placentele umane analizate, transmite publicația ScienceAlert.

Oamenii de știință au analizat placente donate în perioada 2006 – 2021 și au descoperit, folosind o tehnică nouă, particule și fibre de plastic cu dimensiuni mai mici de un micrometru (1/1.000.000 m).

Au fost analizate în total 62 de mostre de placentă, iar toate conțin diferite concentrații de microplastic. Deocamdată, cercetătorii nu știu cum afectează acești poluanți sănătatea fetusului și a mamei. Particule de plastic au fost descoperite în toate organele majore ale corpului uman, chiar și în creier. Nu se știe, de asemenea, dacă prezența microplasticului este temporară sau devine o parte permanentă din organisme.

„Doza face otrava. Dacă doza continuă să crească, începem să ne îngrijorăm. Dacă vedem efecte asupra placentelor, atunci toată viața mamiferelor de pe Pământ poate fi afectată. Asta nu este bine”, a declarat biologul Matthew Campen, de la Universitatea din New Mexico.

Determinarea dozelor a fost dificilă, deoarece particulele sunt atât de mici. Autorii noului studiu au folosit o metodă nouă. Au separat materialul biologic de plastic folosind substanțe chimice și ultracentrifuge. Apoi, oamenii de știință au descompus polimerii pentru a determina compușii lor specifici. Au descoperit că mai mult de jumătate din particulele de plastic găsite în cele 62 de placente sunt polietilenă. Acesta este cel mai comun tip de plastic folosit pe planetă și se găsește în pungile de unică folosință și sticle. Alte tipuri de plastic descoperite sunt policlorura de vinil, nailonul și polipropilena.

Cercetătorii cred că plasticul găsit în placente a fost produs în urmă cu zeci de ani, înainte să ajungă să se descompună în bucăți mici care au fost inhalate sau ingerate de oameni.

Plasticul este cel mai periculos material pentru mediu. Materialul afectează, de asemenea, animalele și ecosistemele. O echipă de cercetători a descoperit în 2020 că o larvă de insectă a început să folosească materialul, care se găsește din abundență în natură, pentru a-și construi cochilia, transmite Wired. Mai mult, au fost recoltate microparticule de plastic și din zăpada de pe Muntele Everest, cel mai înalt din lume.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...