G4Media.ro

STUDIU Lumina naturală poate crește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor

Sursa foto: Pexels/Pao Dayag

STUDIU Lumina naturală poate crește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor

Un studiu condus de oamenii de știință de la Waipapa Taumata Rau, Universitatea din Auckland, a descoperit modul în care lumina naturală poate stimula capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor, transmite MedicalXpress.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Echipa s-a concentrat pe cele mai abundente celule imunitare din corpul nostru, numite neutrofile, un tip de globule albe. Aceste celule se deplasează rapid la locul infecției și distrug bacteriile invadatoare.

Cercetătorii au folosit pești zebră, o specie mică de apă dulce, ca organism model, deoarece structura lor genetică este similară cu a noastră, iar peștii pot fi crescuți astfel încât să aibă corpuri transparente, ceea ce permite observarea în timp real a proceselor biologice.

„În studii anterioare, am observat că răspunsurile imune atingeau un vârf dimineața, în timpul fazei active timpurii a peștelui”, spune profesorul asociat Christopher Hall, coordonatorul studiului, din cadrul Departamentului de Medicină Moleculară și Patologie. „Credem că este vorba despre un răspuns evolutiv, astfel încât, în timpul zilei, gazda fiind mai activă, are și mai multe șanse să intre în contact cu infecții bacteriene.”

Totuși, cercetătorii au dorit să afle cum este sincronizat răspunsul imun cu lumina zilei.

În noul studiu, publicat în Science Immunology și condus de doi doctoranzi, s-a descoperit că neutrofilele posedă un ceas circadian care le alertează asupra momentului zilei și le sporește capacitatea de a distruge bacteriile.

Majoritatea celulelor noastre au ceasuri circadiene care le indică ora din zi, pentru a regla activitățile organismului. Lumina are cea mai mare influență în resetarea acestor ceasuri biologice.

„Având în vedere că neutrofilele sunt primele celule imunitare care ajung la locurile de inflamație, descoperirea noastră are implicații foarte largi pentru tratamentul bolilor inflamatorii,” spune Hall. „Această descoperire deschide calea către dezvoltarea de medicamente care să țintească ceasul circadian al neutrofilelor pentru a le spori capacitatea de a combate infecțiile.”

Cercetările actuale se concentrează pe înțelegerea mecanismelor specifice prin care lumina influențează ceasul circadian al neutrofilelor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.