G4Media.ro

STUDIU Inteligența artificială ar putea face filme și emisiuni mai bune decât…

sursa foto: Unsplash/ Jakob Owens

STUDIU Inteligența artificială ar putea face filme și emisiuni mai bune decât oamenii? Majoritatea americanilor dintr-un experiment nu au reușit să identifice corect 5 din 8 filme, dacă sunt făcute de AI sau om

Mulți dintre cei de la Hollywood și-au exprimat temerile că inteligența artificială va crea perturbări masive în industrie, inclusiv o potențială pierdere de locuri de muncă, scrie Variety.

Noile rezultate ale unui sondaj nu vor face nimic pentru a atenua aceste îngrijorări: Deși 70% dintre consumatorii americani spun că preferă să urmărească o emisiune TV sau un film scris de un om decât de o inteligență artificială, un procent surprinzător – 22% – a declarat că inteligența artificială ar putea scrie, de fapt, emisiuni TV și filme mai interesante decât oamenii, potrivit celui de-al 18-lea sondaj anual Digital Media Trends, realizat de Deloitte și publicat miercuri. Acest sentiment a fost cel mai ridicat în rândul milenialilor (30%) și al consumatorilor din generația Z (25%). În plus, în general, 42% dintre respondenți au declarat că AI și oamenii pot produce fiecare conținut distractiv.

Susținătorii AI au spus că tehnologia promite să democratizeze crearea de conținut, precum și să supraîncarce capacitățile VFX și să le facă mai rentabile. Generația Z și milenialii sunt în frunte în ceea ce privește experimentarea instrumentelor AI: 18% din acestea au folosit AI pentru a crea imagini, iar 25% dintre cei intervievați au folosit-o pentru a crea text, conform raportului Deloitte. Generațiile mai în vârstă sunt mai în urmă la aceste capitole. Sondajul a fost realizat în octombrie 2023 în rândul a 3.517 consumatori americani cu vârsta de 14 ani și peste.

Dincolo de impactul pe care AI l-a avut deja în domeniul divertismentului, antreprenorul, actorul și regizorul Tyler Perry a anunțat că oprește o extindere de 800 de milioane de dolari a complexului său de studiouri din Atlanta, din cauza noului instrument text-to-video Sora de la OpenAI. Potrivit unui sondaj recent HarrisX, majoritatea adulților din SUA au ghicit incorect dacă AI sau un om a creat cinci din opt videoclipuri care le-au fost prezentate. (Jumătate dintre videoclipurile din sondaj au fost videoclipuri demonstrative Sora care au devenit virale). În raportul său anual din 2023 depus la SEC, Netflix a adăugat AI la potențialii factori de risc care i-ar putea afecta activitatea.

Utilizarea inteligenței artificiale de către studiouri a fost o problemă de prim plan pentru cele două sindicate de la Hollywood aflate în grevă anul trecut. Acordul încheiat de WGA include măsuri de protecție în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale în procesul de creație, inclusiv o dispoziție care conferă sindicatului însuși puterea de a contesta utilizarea lucrărilor existente ale scriitorilor pentru a antrena programe software de inteligență artificială. Acordul SAG-AFTRA cu studiourile include o parte, dar nu toate cererile sindicatului cu privire la AI.

La Variety Entertainment Summit din cadrul CES 2024, AI a fost un subiect cheie de conversație. Hanno Basse, CTO al companiei de efecte vizuale Digital Domain, a declarat că este îngrijorat de apariția replicilor umane generate de AI care nu se pot distinge de oamenii reali. „Vom vedea oameni virtuali credibili cu care poți interacționa – ca și cum ai interacționa cu o persoană reală – în următorii doi ani. Iar ceea ce înseamnă acest lucru pentru societate este un lucru care mă îngrijorează”, a declarat Basse. „Depinde de noi toți să ne dăm seama cum să o folosim în mod responsabil.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Unele institutii de presa investigheaza incalcari de drepturi de autor, probleme ecologice cauzate direct de AI, folosirea sclavilor la training si data tagging, sau intrigile corporatiste din spatele culiselor.
    Altii dau comunicate de presa si studii facute la comanda pentru a creste putin pretul actiunilor pentru niste dubiosi care au inventat masina de plagiat industrial.