G4Media.ro

Studiu: Germania a devenit mai dependentă de Huawei pentru 5G, în ciuda temerilor…

Studiu: Germania a devenit mai dependentă de Huawei pentru 5G, în ciuda temerilor legate de securitate / Multe țări europene au interzis companiilor chineze să utilizeze rețelele lor 5G din motive de securitate

Germania a devenit chiar mai dependentă de compania Huawei pentru echipamentele de rețea 5G decât pentru rețeaua sa 4G, în ciuda îngrijorărilor tot mai mari legate de implicarea chineză în infrastructura critică, potrivit unui nou raport, scrie Reuters.

Multe țări europene au interzis companiilor chineze să utilizeze total sau parțial rețelele lor 5G din motive de securitate, pe fondul presiunilor diplomatice intense din partea Statelor Unite.

Dar Huawei reprezintă 59% din rețeaua 5G din Germania – stațiile de bază și infrastructura conexă care conectează smartphone-urile la rețea – față de 57% în rețelele 4G, potrivit studiului realizat de compania de consultanță în telecomunicații Strand Consult.

Sondajul, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, dar care a fost consultat de Reuters, oferă o imagine de ansamblu a rolurilor companiilor chineze Huawei și ZTE în implementarea rețelelor mobile de ultimă generație în Europa, evidențiind cea mai mare economie din regiune pentru că se bazează în continuare pe principalul său partener comercial.

„Există indicii că Germania nu a luat în serios amenințarea la adresa securității pe care o reprezintă China”, se arată în studiu, care face comparații cu gazoductul Nord Stream 2, criticat de mult timp de către opozanți ca fiind un risc de securitate, dar pe care Berlinul l-a justificat spunând că Rusia nu va înarma energia.

Huawei a negat în repetate rânduri că echipamentele sale reprezintă un risc de securitate și acuză Washingtonul de o dorință protecționistă de a ajuta firmele americane care nu pot concura cu tehnologia și prețurile sale.

Huawei nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii pentru acest articol.

Germania, unde se află operatori precum Deutsche Telekom și O2, a adoptat în urmă cu doi ani o lege privind securitatea IT care stabilește obstacole mari pentru producătorii de echipamente de telecomunicații pentru „componentele critice” ale rețelelor 5G.

Agenția germană de rețele a făcut trimitere la Reuters la regulamentul care arată un tratament diferențiat pentru componentele de bază și cele din rețeaua de acces radio. Biroul de securitate a informațiilor nu a răspuns la o solicitare de a comenta dacă ponderea ridicată a componentelor chinezești ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității.

Jens Zimmermann, un deputat din partea social-democraților (SPD), principalul partid de coaliție din guvernul german, a acuzat operatorii de telecomunicații că se limitează la cerințele minime ale noii legi, mai degrabă decât la spiritul acesteia.

„Dacă această atitudine continuă, va trebui să înăsprim cadrul legal”, a declarat purtătorul de cuvânt al SPD pentru politica digitală.

Germania ar putea înăspri cerințele

Raportul Strand arată că, în timp ce Germania nu este singura țară care utilizează din ce în ce mai mult echipamente de rețea de acces radio de producție chineză în rețeaua sa 5G, multe țări europene mici, în special țările nordice și statele estice precum Estonia, Letonia, Lituania și Slovacia, nu folosesc niciunul.

În unele dintre aceste țări, a declarat autorul John Strand pentru Reuters, operatorii au ales ei înșiși furnizori care nu sunt chinezi pentru a mulțumi clienții corporativi.

Raportul a remarcat, totuși, că Huawei are o cotă de piață mai mare la Berlin decât la Beijing, unde se confruntă cu o concurență dură din partea rivalului național ZTE.

Un document de strategie al ministerului german al economiei, condus de Verzi, a recomandat un control sporit al componentelor provenite din state autoritare în infrastructura critică.

„Avem nevoie de o revizuire generală a cooperării comerciale cu companii din state autocratice”, a declarat deputatul Verzilor Konstantin von Notz, președintele comisiei parlamentare care supraveghează serviciile de informații.

O abordare mai proactivă este necesară, a spus el, pentru a asigura suveranitatea Germaniei „în fața unor state precum Rusia și China”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Germanika did it again!
    And again!
    And again!
    🤣🤣🤣

  2. Reteta 5G a Huawei e mai gustoasa si ieftina decat cea din Langley. Chit ca vorbim de aceleasi ciorbe cu urechi. Paryem?

  3. Nemții „e proști ” , românii „e foarte deștepți ” .