G4Media.ro

Studiu: Aproape jumătate dintre ambalajele de băuturi colectate separat în gospodăriile românilor…

Sursa foto: Pexels

Studiu: Aproape jumătate dintre ambalajele de băuturi colectate separat în gospodăriile românilor sunt din plastic

Aproape jumătate din ambalajele de băuturi colectate separat în gospodăriile românilor, din mediul urban, sunt din plastic, arată o statistică realizată de o companie de salubritate, după centralizarea datelor înregistrate pe parcursul a nouă luni, de trei aparate inteligente de reciclare a recipientelor din plastic, aluminiu şi sticlă, transmite Agerpres

Conform rezultatelor furnizate de automatele de colectare, dintr-un total de 2.737.362 de unităţi contorizate, 44% sunt recipiente de tip PET (1.036.420), 34% doze din metal (806.259) şi 22% sticlă (530.683).

„Cea mai recentă statistică în privinţa ambalajelor colectate prin intermediul a trei automate de colectare a recipientelor pentru băuturi, din plastic, sticlă şi metal, în perioada 6 septembrie 2021 – 31 mai 2022, păstrează acelaşi trend reliefat după prima săptămână de exploatare, dovadă că obiceiurile de consum ale populaţiei nu s-au schimbat.

Astfel, clasamentul reciclabilelor, funcţie de materialul din care sunt realizate este condus de ambalajele din plastic, urmate de cele din metal şi de cele din sticlă. Dacă în privinţa ponderii nu au existat modificări, la capitolul cantităţi colectate trendul a fost, însă în continuă creştere ajungând, în prezent, la o cifră medie totală de 15.000 de ambalaje, zilnic”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, care s-a ocupat pe toată perioada exploatării celor trei aparate, de colectarea, transportul şi predarea ambalajelor către reciclatori.

Din punct de vedere cantitativ ponderea este diferită, cele mai multe kilograme fiind trecute în contul sticlei, care are o greutate medie de 275 de grame/ bucată şi care a totalizat 146.000 de kilograme. Ţinând cont de faptul că un PET cântăreşte în medie 30 de grame, cantitatea colectată din acest material este de 31.000 de kilograme, precizează sursa citată. De asemenea, o doză din aluminiu este cotată la doar 13 grame în medie, astfel că deşeurile de acest fel colectate de automatele de reciclare însumează aproape 10.500 de kilograme.

„Având în vedere toate aceste date şi faptul că prin fiecare tonă de plastic reciclat (în cazul de faţă s-au reciclat 31 de tone) se evită eliberarea în atmosferă a 2.300 kg CO2, prin fiecare tonă de metal reciclat (în cazul de faţă s-au reciclat circa 10,5 tone) se evită eliberarea în atmosferă a 1.750 kg CO2 şi prin fiecare tonă de sticlă reciclată (în cazul de faţă s-au reciclat 146 de tone) se evită eliberarea în atmosferă a 529 kg CO2, putem spune că eficienţa acestor sisteme, pentru mediul înconjurător, este cu adevărat impresionantă, iar folosirea lor pe scară largă, o dată cu introducerea sistemului garanţie-returnare, va depăşi, probabil, toate aşteptările. În prezent, pentru pentru recompensarea populaţiei care a reciclat prin intermediul aparatelor s-au oferit călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun, însă, din toamnă sistemul va fi diferit”, consideră Bogdan Constantinescu.

Sistemele automate de colectare a ambalajelor reciclabile au fost instalate în municipiul Braşov, în cadrul Forumului Oraşelor Verzi, într-un proiect derulat de municipalitate împreună cu partenerii privaţi Envipco şi Brai-Cata şi vor funcţiona în continuare, în intervalul 8.00-18.00, până în luna octombrie a acestui an.

În fiecare an, pe data de 5 iunie, este marcată Ziua Mondială a Mediului, zi care are la bază o temă recomandată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Pentru 2022, tema centrală are ca mesaj „Avem un singur pământ”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Aia sunt câțiva,dar cei care îi urmează?de ce accepta așa ceva?nu este mai bine:mai puțini dar mai buni?