
Straniul caz al doamnei Maiboroda, pensionara din Rusia care a trecut de la dragoste la ură față de Vladimir Puțin (reportaj AFP)
Pensionara rusă purta o bluză roșie cu guler înalt și o căciulă de blană. A ascultat verdictul în timp ce acesta era pronunțat și apoi, potrivit unui martor, ca și cum ar fi fost lovită de cuvintele judecătorului, a început „să-i curgă sânge din nas”.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
La 29 ianuarie 2024, Evghenia Maiboroda, pe atunci în vârstă de 72 de ani, a fost condamnată la cinci ani și jumătate de închisoare pentru că s-a opus invaziei din Ucraina. Cu șase ani înainte, ea îl susținea pe Vladimir Putin și anexarea Crimeei, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
Într-o fotografie făcută la tribunalul Șahtii din sud-vestul Rusiei, ea este așezată în banca acuzaților, cu mâna sprijinită pe inimă. Privirea ei ciudată exprimă uimire și o notă de reproș.
În cazul ei, a fost acuzată că a distribuit două conținuturi ilegale pe rețelele sociale: unul transmitea „informații false” despre armata rusă, iar celălalt conținea un „apel public la comiterea de activități extremiste”.
Din acest motiv, chiar înainte de sentință, doamna Maiboroda, fostă angajată a unei mine de cărbune, a fost inclusă pe lista persoanelor decretate „teroriști și extremiști” de către Federația Rusă la 28 aprilie 2023.
Cum a devenit „teroristă” o pensionară pro-Kremlin?
Pe baza documentelor, a mărturiilor oculare și a unui interviu cu doamna Maiboroda în închisoare, AFP a reconstituit o poveste neobișnuită de rezistență, plină de ambivalență, care aruncă lumină asupra societății ruse.
Pierderi și singurătate
Evghenia Nikolaevna Maiboroda s-a născut la 10 iunie 1951 în Kamenolomni, la sud de orașul Șahtii din regiunea Rostov, la granița cu Ucraina.
L-a cunoscut pe viitorul ei soț, Nikolai Maiboroda, în timp ce studiau la un institut tehnic.
Cei doi au început să lucreze într-o mină de cărbune din apropiere de Șahtii. El era miner într-o brigadă cunoscută; ea era operator la centrala electrică asociată minei. Ei au un fiu, Serghei.
Familia Maiboroda era o familie ideală, deoarece minerii erau foarte bine plasați în ierarhia sovietică. S-au bucurat de privilegii și au călătorit în tot blocul comunist.
Când URSS s-a prăbușit în 1991, ei au suferit un declin economic, cu suspendarea plății salariilor, dar și un declin simbolic, deoarece valorile pe care le întruchipau au fost înlocuite cu cele ale capitalismului dezlănțuit.
La 31 august 1997, Ziua minerilor, o dată importantă în mitologia sovietică, singurul lor fiu a suferit un accident de mașină. El a murit la vârsta de 25 de ani.
„Am fost la înmormântare. Era într-o asemenea stare încât nu-și mai amintea nimic. Fiul ei era totul pentru ea”, spune Maria, o rudă care depune mărturie anonimă din motive de securitate.
În 2002, mina a fost închisă. Mai puțin de zece ani mai târziu, în 2011, soțul ei, Nikolai, a murit din cauza unei boli terminale.
Dragostea pentru Putin
Doamna Maiboroda se refugiază în religie și are grijă de ea: în fotografii, este îmbrăcată elegant, având întotdeauna o linie subțire de creion negru sub ochi.
„Ea este un lider în viață. Este foarte greu de distrus”, spune Maria.
La sfârșitul anului 2017, Evghenia Maiboroda a descoperit rețelele sociale și și-a creat un cont pe VK (echivalentul rusesc al Facebook). Pagina ei arată evoluția sa politică.
Timp de cinci ani, ea a distribuit sute de imagini cu pisici, flori, glume, mesaje religioase, mesaje nostalgice despre URSS … și comentarii despre putere.
Între martie și august 2018, ea a publicat aproximativ treizeci de fotografii cu comentarii care îl prezentau pe Vladimir Putin drept un lider minunat care readuce țara la măreție.
Într-una dintre ele, Putin îi spune lui Donald Trump că va returna Crimeea Ucrainei „dacă Statele Unite returnează Texasul Mexicului și Alaska Rusiei”.
Într-o alta, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko este descris drept un „idiot”.
Până acum, nimic ieșit din comun. Retorica lui Putin despre stabilitate și putere i-a atras pe mulți ruși marcați de criza din anii 1990.
Ura pentru Putin
Apoi a venit metamorfoza.
Din vara anului 2018, Rusia a fost afectată de un val de proteste împotriva creșterii bruște a vârstei de pensionare. Nemulțumirea a venit de jos, din cercurile de opoziție din marile orașe.
„Vladimir Putin apare de obicei ca un arbitru, un garant al intereselor populației, un mare lider populist… Dar este pentru prima dată când se pronunță în apărarea unei reforme care este, să spunem, antisocială”, subliniază Karina Clément, specialistă în mișcările sociale din Rusia.
Acest angajament a făcut ca popularitatea președintelui să scadă, dar nu au avut loc demonstrații de masă.
La sfârșitul anului 2018, însă, tonul mesajelor politice ale Evgheniei Maiboroda s-a schimbat complet.
Ea împărtășește mesaje care denunță sărăcia din Rusia, o țară care este foarte bogată în resurse naturale, subliniază ea.
Jurnalista Tatiana Vassiltciuk, de la media independentă Novaya Gazeta, a realizat un reportaj din Maiski, satul doamnei Maiboroda, care este afectat de șomaj și de probleme legate de deșeuri.
„Satul este înecat în gropi de gunoi”, descrie ea.
În 2020, Evghenia Maiboroda s-a opus amendamentului constituțional care îi permitea președintelui să rămână la putere până în 2036.
Una dintre publicațiile sale spune: „Nu unui Putin etern, (…) nu minciunilor și corupției eterne”.
Războiul
Apoi a venit invazia rusă în Ucraina în februarie 2022.
Pe contul său VK, doamna Maiboroda denunță agresiunea. Ea susține și regimentul ucrainean Azov, fondat de militanți de extremă dreapta, inclusiv neonaziști, care se bucură astăzi de o reputație eroică pentru faptele sale de arme, în special rezistența sa în timpul bătăliei de la Mariupol.
În Rusia, orice sprijin pentru forțele ucrainene – în special Azov – sau orice opoziție publică față de conflict este vânată de serviciile de securitate, care au încarcerat sute de persoane.
Doamna Maiboroda a fost reperată. În februarie 2023, locuința sa a fost percheziționată. A fost amendată și a primit o primă pedeapsă cu închisoarea de scurtă durată. A fost deschis un dosar penal care a condus la condamnarea sa în ianuarie 2024.
Ea a fost acuzată că a postat pe VK un mesaj care denunța miile de victime ale asediului orașului ucrainean Mariupol în primăvara anului 2022 și că a difuzat un videoclip tulburător.
În videoclip, o fetiță vorbește în fața unui computer pe al cărui ecran se află o svastică. Ea ține în mână un cuțit și cere, în ucraineană, ca rușilor să li se taie gâtul.
Aceste imagini, publicate de un cont pro-Kremlin, alimentează narațiunea autorităților ruse care, din cauza admirației anumitor formațiuni militare din Ucraina pentru naționaliștii ucraineni care au luptat alături de Hitler împotriva URSS, susțin că duc un război împotriva „neo-naziștilor”.
Pentru că a redistribuit acest videoclip, care, potrivit serviciilor de securitate ucrainene (SBU), denaturează realitatea și face parte dintr-o „campanie de propagandă”, Maiboroda s-a trezit acuzată de nazism. „Ea nu apără această ideologie”, a declarat o sursă apropiată cazului, vorbind sub rezerva anonimatului.
Doamna Maiboroda, care are rude în Ucraina și obișnuia să călătorească acolo în mod regulat, a declarat instanței că unul dintre verii săi a fost rănit în vara anului 2022 de bombardamentele rusești la Dnipro.
“Ceața”
Potrivit prietenei sale apropiate, Maria, dna Maiboroda nu a perceput pericolul activismului său virtual și s-a rătăcit „ca un mielușel”.
Dar politizarea ei denotă și o anumită luciditate.
„Trebuie să fii foarte inteligent pentru a-ți croi drum în sfera publică rusă”, notează sociologul Karina Clément.
În opinia sa, Kremlinul întreține o „încețoșare a conștiințelor” prin paradoxuri evidente și dezinformare care, pe lângă persecuțiile judiciare, urmărește să descurajeze „formarea mișcărilor politice de masă”.
Povestea care prezintă invazia Ucrainei drept „o luptă împotriva nazismului” într-o țară condusă de un președinte de origine evreiască, Volodimir Zelenski, ilustrează această strategie a haosului, potrivit expertului.
Tulburările din anii 1990, când oligarhii și-au prezentat reformele ultraliberale drept progrese spre „democrație”, au încurajat, de asemenea, confuzia și autoritarismul lui Putin”, continuă ea.
Astăzi, sociologul asociază sprijinul multor ruși pentru război cu o „sete de comunitate” și o vede pe Maiboroda ca pe o persoană care iese din mulțime pentru a avea „o bună imagine de sine”.
Cazul a primit o anumită atenție din partea mass-media și a ONG-urilor de opoziție din Rusia și din exil.
Organizația Memorial s-a grăbit să o recunoască drept „deținut politic”, iar criticii Kremlinului au considerat că cazul său ilustrează intensitatea crescândă a represiunii.
„Să nu ucizi”
Spre deosebire de miile de prizonieri ucraineni ținuți în izolare și torturați, Evghenia Maiboroda, în calitate de cetățean rus, se bucură de condiții destul de decente de detenție.
În teorie, ea poate primi scrisori, deși cenzurate de administrația închisorii, și uneori poate efectua apeluri telefonice.
La începutul lunii iunie, după șase luni de așteptare nesigură, aceasta a putut răspunde întrebărilor AFP în cadrul unei convorbiri de 10 minute înregistrată de un intermediar din închisoarea sa din regiunea Rostov.
În primăvară, apropiații săi au descris-o ca fiind deprimată și bolnavă. Dar tonul ei în timpul convorbirii a fost surprinzător de energic pentru o femeie în vârstă de 74 de ani care se află în închisoare de un an și jumătate.
„Cel mai greu lucru pentru mine a fost privarea mea de libertate. Este foarte greu. Dar credința mea și rugăciunile mele m-au ajutat”, explică ea, cu vocea răgușită de transmisia telefonică.
Dar de ce a distribuit acest videoclip cu o fetiță în fața unei embleme naziste, care cere uciderea rușilor? „S-a întâmplat accidental, a fost o prostie”, răspunde ea.
Ea spune că detestă „ura” și “minciuna” și că „virtuțile sale preferate” sunt „dragostea și bucuria de a trăi”.
În ceea ce privește motivele opoziției sale față de invazia din Ucraina, ea răspunde: „Pentru că sunt credincioasă. Să nu ucizi. Și de ce? De ce toate astea? Eu nu înțeleg”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.