G4Media.ro

Statistică a Ministerului Justiției: 85% dintre procurori și 72% dintre judecători vor…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Statistică a Ministerului Justiției: 85% dintre procurori și 72% dintre judecători vor desființarea SIIJ/ Nu există opinii majoritare privind pensionarea anticipată

Ministerul Justiţiei a dat publicităţii, luni, rezultatul consultărilor informale cu instanțele judecătorești, parchetele și asociațiile magistraților cu referire la unele aspecte privind sistemul judiciar, printre care se numără pensionarea anticipată a magistraţilor şi „problematica” Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), informează Agerpres.

Cu privire la schema de pensionare anticipată a magistraţilor, MJ precizează că rezultatele centralizate la nivelul parchetelor arată că „dintr-un număr de 1.957 de procurori respondenţi un număr de 890 procurori au opinat pentru menţinerea dispoziţiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraţilor (45,47%); 501 procurori au opinat pentru prorogarea dispoziţiilor legale în discuţie (25,6%), iar 566 procurori au opinat pentru abrogarea prevederilor legale privind pensionarea anticipată a magistraţilor (28,92%)”.

În ceea ce priveşte rezultatele centralizate la nivelul instanţelor judecătoreşti, sursa citată menţionează că dintr-un număr de 209 instanţe de judecată (reprezentând 85,65% din numărul total al instanţelor de judecată, respectiv 244), 38,11% din judecătorii respondenţi au opinat în sensul menţinerii dispoziţiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraţilor, 36,97% – în sensul prorogării dispoziţiilor legale în discuţie, iar 24,91% au opinat în sensul abrogării prevederilor legale ce privesc pensionarea anticipată a magistraţilor.

Conform Ministerului Justiţiei, două asociaţii ale magistraţilor au opinat în sensul menţinerii dispoziţiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraţilor (una dintre acestea a precizat că, în măsura în care se apreciază necesară aprofundarea concluziilor studiului de impact al CSM, propune prorogarea intrării în vigoare a dispoziţiilor), două au opinat în sensul prorogării prevederilor şi alte două, în sensul abrogării dispoziţiilor în discuţie.

Referitor la „problematica SIIJ”, Ministerul Justiţiei informează că dintr-un număr de 1.934 de procurori respondenţi, 1.653 de procurori au opinat pentru abrogarea normelor prin care a fost înfiinţată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, solicitând desfiinţarea acesteia (85,47%), 144 de procurori au opinat în sensul amendării dispoziţiilor legale ce privesc SIIJ (7,44%), iar 137 – în sensul menţinerii prevederilor legale privind înfiinţarea SIIJ (7,08%).

În ceea ce priveşte instanţele judecătoreşti, dintr-un număr de 209 (care au transmis răspunsuri), 72,22% din judecătorii respondenţi au opinat în sensul abrogării dispoziţiilor legale privind înfiinţarea SIIJ, solicitând desfiinţarea acesteia, 10,53% – în sensul amendării dispoziţiilor legale ce privesc SIIJ, iar 17,24% – în sensul menţinerii prevederilor legale ce privesc înfiinţarea SIIJ.

„Rezultatele centralizate la nivelul asociaţiilor magistraţilor pun în evidenţă următoarele: două asociaţii au opinat în sensul desfiinţării SIIJ; două asociaţii au opinat în sensul menţinerii dispoziţiilor legale privind SIIJ; o asociaţie a opinat fie în sensul menţinerii SIIJ, fie în sensul amendării dispoziţiilor legale care o reglementează, iar o asociaţie a opinat în sensul amendării prevederilor legale care reglementează SIIJ”, precizează MJ.

Foto: Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Ba eu ti-am mai spus ca esti paranoic, pai intrebi pe magistrati daca vor desfiintarea SIIJ! Ba nu mai insulta inteligenta poporului roman!
    Uite aici argumentatie logic, cica genele se mostenesc :
    La DNA sectia aia pe coruptie in justitie era cu procurori specializati pe domeniu de activitate ceea ce era normal, DNA prin lege se ocupa de coruptie, normal este ca in cardrul parchetului care se ocupa de domeniul de activitate legata de coruptie sa aiba sectii si procurori specializati pe domenii, asa cum exista la DNA sectia specializata pe domeniul medical, de aia de ce nu zice nimeni, sa facem un SIIJ si pe Medicina in logica asta, pe IT, Tranporturi si asa mai departe e dementa de gen democratie originala!

    • SIIJ era compromisa din cauza ca a fost utilizata ca unealta a unui regim politic mafiot, ca a fost la discretia unor procurori mercenari;
      Poate ca in regimul ei de functionare are mari hibe, intentionat strecurete.
      Dl Predoiu, daca a acceptat sa fie ministru, trebuia sa fie capabil sa analizeze si sa dea un verdict si punctul de vedere sa fie cel al interesului public, al statului. Dar el. Predoiu, nu a dorit sa-si asume si a recurs la un procedeu mai curand de lider sindical.
      Magistratii trebuie sa se subordoneze interesului public, si nu invers.
      La noi s-a intamplat invers si, dand magistratilor unele libertati la inaltimea carora ei nu s-au ridicat. Au putut opta pentru salarii, pensii si pensionari nesimtite, iar privilegiile pe care le-au avut nu s-au reflectat intr-o reala superioritete. Statul a fost jefuit si cu colaborarea lor. Procese rasunatoare amanate pana la prescrierea crimelor impotriva statulu, solutii ciudate, atitudini imorale – iar pentru toate acstea ei nu platesc..
      Din acest motiv, modul de a proceda al ministrului predoiu este inadecvat si chiar imoral.

    • SSIIJ a devenit incomodă pentru toți magistrații care au abuzat de puterea pe care le-o dă legea .Regimul turnătorului Petrov a contribuit decisiv la politizarea justiției ,la amestecul justiției în politică .Folosirea DNA ca armă politică împotriva adversarilor politici cu descinderi televizate ,anchete trucate cu implicarea SRI în transcrierea interceptărilor telefonice .Când SSIIJ a început anchetarea CUCUVELEI au început protestele magistraților corupți sau ONG-iști dirijați de Macovei .Cu ajutorul lor au devalizat bugetul prin ANRP unde s-au dat mite uriașe plus dosarele celebre unde au făcut pușcărie doar intermediarii cei care au dat mită nici nu au fost anchetați.

  2. Pe puscariasi nu-i intrebati daca vor desfiintarea gardienilor?

  3. Aceasta statistica ne arata ca 85% dintre procurori si 72% dintre judecatori, sunt CORUPTI!
    Sa intrebi procurorii si judecatorii daca vor desfiintarea SIIJ, este echivalent cu a intreba hotii, criminalii si violatorii daca vor desfiintarea POLITIEI.

  4. Bună seara!Mi se pare NORMAL!Doar s-a votat pentru o Românie normala!!!Medicii sunt cercetați de Colegiul Medicilor și obligați sa suporte asigurări de malpraxis și tiritii prin instanțe sa nu fie concurenți pentru cei din vest;întreprinzătorii sunt verificați de ANAF,ANTIFRAUDA,POLITIE ECONOMICA și tiritI prin instanțe sa nu fie concurenți pentru multinaționale, profesorii sunt trași la răspundere printre alții, pana și de comitetele de părinți, fiecare angajat se afla sub incidenta legii ca altfel răspunde pecuniar și penal iar,justiția ……DUMNEZEU pe pământ! Țin oamenii în procese cu anii,în termene interminabile ,ca sa vedem cât sunt de stresați ca sa beneficieze și de PENSII SPECIALE!!!Așa ați ales oameni buni???Ca cei care îi judeca pe cei cu 6 case sa beneficieze de atâtea drepturi???Ei au mai mulți membrii de familie de întreținut, mănâncă cu 7 guri, au mai multa pregătire ca alți intelectuali???Felicitări dacă vi se pare NORMAL!!!

  5. Padure fara uscaturi 15-28%,ii aproape normal,iar uscaturile vedem cu cine a votat incepand cu Savoneasa,etc,cu PSD-ALDE-TUDOREL,TARICEANU si nelipsitu conducator de osti DRAGNEAAAA,cu ceva timp in urma,odihnis ar in pace la Rahova,nenorocitu care ne a tinut aproape trei ani cu lampa aprinsa.

  6. Mare cretin acest măscărici ,,Limbă care nu are loc în gură” Predoiu , auzi tu întreabă el magistraţii dacă vor să existe o instituție în fața căreia să răspundă pentru abuzuri…… mănânci calule ovăz ?
    Asta este ca şi cum şoferii ar fi întrebați dacă vor desființarea Poliției Rutiere….
    Mare ți-e grădina Doamne cu aceşti oligofreni din P(N+D)L…….

  7. Câți magistrati exista si câți au raspuns la sondaj? De fapt la sondaj au raspuns mai puțin de 50% din numarul total al magistratilor. Manipulare. 85% din cei care au raspuns, nu si din numarul total al magistratilor!!! Ceilalti nu au raspuns fiindca sau le-a fost frica (cunoscand ce hram poarta noul ministru) sau constienti de faptul ca sunt magistrati si nu este treaba lor, ci a legiuitorului.

  8. Sunt cateva “greșeli” strecurate in cateva comentarii de mai sus… Susține cineva ca magistrații nu sunt trași la răspundere daca SIIJ se desființează. Neadevarat!!! Magistrații erau si vor fi(dupa desființarea SIIJ) cercetați de procurori din Pachetul General, DNA sau DIICOT in fct de tipul infracțiunii de care este acuzat! Deci de MULTI procurori din parchete diferite, din zone diferite ale țării, cu șefi diferiți… fata de actuala situație: SIIJ având o mana de procurori concentrați in acelasi loc, cu acelasi șef!!! Care credeti voi ca este varianta mai usor de controlat, de influențat?!?
    E de precizat si faptul ca pana in 2004 justiția era controlată legal de catre politic!!! Legea a fost schimbată & magistrații au devenit independenți la presiunea UE pt a intra si noi in rândul țărilor europene. Deci uitati-va un pic la date: acum 15-16 ani magistrații (care acum au cu 15-16 ani mai mult) erau intr-o relație mai mult sau mai putin directa cu politicienii de la putere… mai tineti minte cine si cat a fost la putere pana in 2004?!? Daca va uitati ce categorie de varsta au magistrații care susțin SIIJ si modificările facute de psd in justitie, veti observa ca exista o anumită legatura cu varsta… Nu spun ca toti magistrații in varsta sunt corupți si nici ca toti cei tineri sunt curați dar cred ca legislația a favorizat cele doua atitudini.