
Statele Unite aprobă primul test de sânge pentru depistarea bolii Alzheimer
Statele Unite au dat undă verde, vineri, primului test de sânge pentru boala Alzheimer, care ar putea permite pacienţilor să ia medicamente mai devreme pentru a încetini evoluţia acestei maladiii neurodegenerative, relatează AFP, transmite News.ro.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Testul, dezvoltat de Fujirebio Diagnostics, măsoară raportul a două proteine prezente în sânge. Acest raport este corelat cu prezenţa plăcilor beta-amiloide în creier, caracteristice bolii Alzheimer, care până în prezent puteau fi detectate doar prin scanarea creierului sau prin analiza lichidului cefalorahidian.
„Boala Alzheimer afectează prea mulţi oameni, mai mulţi decât cancerul de sân şi cancerul de prostată la un loc”, a declarat Marty Makary de la Food and Drug Administration (FDA), agenţia americană pentru sănătate. „Ştiind că 10% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani suferă de Alzheimer şi că se preconizează că această cifră se va dubla până în 2050, sper că noi produse medicale precum acesta vor ajuta pacienţii.”
În prezent, există două tratamente aprobate pentru Alzheimer, lecanemab şi donanemab, care vizează placa amiloidă şi încetinesc modest declinul cognitiv. Acestea nu duc la vindecare. Susţinătorii acestor tratamente, inclusiv mulţi neurologi, susţin că ele pot oferi pacienţilor câteva luni suplimentare de independenţă şi că ar trebui să fie mai eficiente cu cât sunt administrate mai devreme.
În cadrul studiilor clinice, testul de sânge a produs rezultate în general similare cu cele ale scanărilor cerebrale obţinute prin tomografie cu emisie de pozitroni (PET) şi analiza lichidului cefalorahidian.
„Aprobarea de astăzi reprezintă o etapă importantă pentru diagnosticarea bolii Alzheimer, făcând-o mai uşoară şi potenţial mai accesibilă pentru pacienţii americani aflaţi într-un stadiu incipient al bolii”, a comentat Michelle Tarver de la Centrul pentru dispozitive şi sănătate radiologică al FDA. Testul este autorizat în contexte clinice pentru pacienţii care prezintă semne de declin cognitiv, iar rezultatele trebuie interpretate alături de alte informaţii clinice.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă. Aceasta se agravează în timp, răpindu-le treptat pacienţilor amintirile şi independenţa.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.