G4Media.ro

Spitalul Nasser din Khan Younis „nu mai este funcțional” după raidurile Israelului,…

Photo by AFP

Spitalul Nasser din Khan Younis „nu mai este funcțional” după raidurile Israelului, susține Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că spitalul Nasser din Gaza a încetat să mai funcționeze în urma unui raid israelian, scrie BBC.

Trupele Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) au intrat joi în complex, spunând că serviciile de informații au indicat că ostaticii luați de Hamas sunt ținuți acolo.

OMS a declarat că nu i s-a permis să intre în incintă pentru a evalua situația.

Israelul și-a concentrat campania împotriva Hamas în sudul orașului Khan Younis din Gaza și a indicat că ar putea continua spre sud până la Rafah.

„Spitalul Nasser din Gaza nu mai este funcțional, după o săptămână de asediu urmată de raidul în curs de desfășurare”, a postat pe X, fostul Twitter, șeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Atât ieri, cât și alaltăieri, echipei OMS nu i s-a permis să intre în spital pentru a evalua condițiile pacienților și nevoile medicale critice, deși a ajuns în incinta spitalului pentru a livra combustibil alături de parteneri”, a precizat el.

„Există încă aproximativ 200 de pacienți în spital. Cel puțin 20 trebuie să fie trimiși de urgență la alte spitale pentru a primi îngrijiri medicale; trimiterea medicală este dreptul fiecărui pacient.”

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că în spital au mai rămas doar patru cadre medicale care încearcă să îngrijească pacienții rămași.

O sursă din interiorul spitalului, care nu a dorit să fie numită, a declarat pentru BBC News că 11 pacienți au murit din cauza întreruperilor în furnizarea de electricitate și oxigen și că mai mulți medici au fost arestați.

Ieri, armata israeliană a declarat că trupelor sale li s-a spus să mențină spitalul în funcțiune și că au fost livrate alimente și apă. Întrebat despre starea spitalului în această dimineață, un purtător de cuvânt al armatei a spus doar că se fac verificări.

Luptele au făcut ravagii în jurul sitului Nasser de săptămâni întregi. Israelul a afirmat în repetate rânduri că Hamas folosește spitalele, împreună cu școlile, ca baze operaționale.

Armata israeliană afirmă că a ucis aproximativ 20 de luptători Hamas și a confiscat numeroase arme în zona spitalului.

„În cursul zilei trecute, zeci de teroriști au fost eliminați și au fost confiscate cantități mari de arme”, a declarat IDF.

Cel puțin 1.200 de persoane au fost ucise în timpul atacurilor comise în Israel de către atacatori înarmați conduși de Hamas la 7 octombrie anul trecut.

Ca răspuns, Israelul a lansat o campanie militară în Fâșia Gaza. De la începutul războiului, peste 28.400 de palestinieni, majoritatea femei și copii, au fost uciși și peste 68.000 au fost răniți, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Acesta a adăugat că cel puțin 127 de palestinieni au fost uciși și alți 205 au fost răniți în ultimele 24 de ore.

În ciuda luptelor continue din Gaza, în ultimele zile, la Cairo au avut loc eforturi pentru a negocia o încetare a focului între Israel și Hamas, deși mediatorii din Qatar au declarat că progresele recente nu sunt „foarte promițătoare”.

„Modelul din ultimele zile [nu este] cu adevărat foarte promițător, dar, așa cum repet întotdeauna, vom rămâne mereu optimiști și vom continua să insistăm”, a declarat șeicul Mohammed, vorbind sâmbătă la o reuniune a liderilor mondiali în cadrul Conferinței de Securitate de la München.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a trimis negociatori în urma unei solicitări din partea președintelui american Joe Biden, dar a adăugat că aceștia nu s-au întors pentru discuții suplimentare deoarece cererile Hamas erau „iluzorii”.

Hamas a acuzat Israelul pentru lipsa de progrese în obținerea unui acord de încetare a focului.

Gruparea a stabilit o serie de condiții, inclusiv schimbul de ostatici cu prizonieri palestinieni, retragerea completă a forțelor israeliene și încheierea războiului după o pauză de 135 de zile de lupte, împărțită în trei etape.

Netanyahu a reiterat, de asemenea, că guvernul israelian continuă să împingă invazia terestră în Gaza și mai la sud, ajungând în zona Rafah, în ciuda presiunilor internaționale de a nu face acest lucru fără a avea mai întâi un plan de evacuare a civililor palestinieni care au fugit de acolo în primele zile ale războiului.

Aproximativ 1,5 milioane de persoane se află în Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul, după ce forțele israeliene le-au spus să se refugieze acolo în timp ce țintele Hamas erau atacate în nordul, apoi în centrul Gaza.

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și-a reiterat sâmbătă opoziția față de orice strămutare forțată a palestinienilor în deșertul egiptean Sinai.

Într-o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, cei doi lideri au convenit în schimb asupra „necesității avansării rapide a unei încetări a focului”, potrivit unui rezumat.

Domnul Sisi susține de mult timp că singura soluție este un stat independent pentru palestinieni.

Cu toate acestea, duminică, Netanyahu a anunțat că guvernul său a votat în unanimitate pentru a se opune în mod oficial la ceea ce a numit „recunoașterea unilaterală” a statutului de stat palestinian.

El a declarat că orice acord de acest fel trebuie să fie obținut prin negocieri directe între israelieni și palestinieni.

„Israelul respinge categoric dictatele internaționale privind un acord permanent cu palestinienii. Un acord, în cazul în care se va ajunge la el, va veni doar prin negocieri directe între părți, fără condiții prealabile”, se arată într-o declarație guvernamentală.

  • Mai multe detalii, aici.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. OMS este condusa de un comunist etiopian iar BBC deja si-a cerut scuze pentru alunecarile antisemite ale angajatilor sai musulmani. Cat despre spital nu e foarte clar ce nu e functional Centrul de comanda Hamas sau locurile de detentie ale ostaticilor

  2. Oms este o glumă la fel ca ONU.
    Astea nu sunt organizații legitime.
    Pe ce lume trăiești,de ai încredere în aceste organizații?
    Până și în UNRWA erau teroriști.
    Cum poți avea încredere în așa organizații.
    Clar, ești naiv.