G4Media.ro

Speriată de exodul masiv al clienților, WhatsApp amână trei luni implementarea noilor…

sursa foto: Pexels

Speriată de exodul masiv al clienților, WhatsApp amână trei luni implementarea noilor politici de intimitate

WhatsApp a anunțat că amână până la 15 mai implementarea forţată a noilor reguli privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor și transferul acestora către compania – mamă Facebook, potrivit unei postări pe blogul companiei.

Anunțul WhatsApp vine la capătul a două săptămâni în care rețeaua de mesagerie a pierdut zeci de milioane de clienți la nivel global, nemulțumiți atât de noua politică privitoare la datele personale, cât și de tonul ultimativ al comunicării WhatsApp.

WhatsApp susține în postarea pe blog că mesajele schimbate între utilizatori rămân în continuare private, fiind colectate și transmise către Facebook doar informații precum numărul de telefon sau locația, utilizate pentru personalizarea reclamei furnizate de Facebook. De altfel, WhatsApp comunică Facebook o parte din datele utilizatorilor încă din 2014, dar ceea ce i-a speriat pe utilizatori a fost anunțul ultimativ de la începutul acestui an, în care WhatApp amenința cu închiderea conturilor pentru clienții care nu acceptă condițiile de utilizare.

”Astăzi decalăm data până la care li se va cere utilizatorilor să citească și să accepte condițiile. Nimănui nu i se va suspenda sau șterge contul pe 8 februarie. În plus, vom lua mult mai multe măsuri pentru a corecta informațiile greșite legate de modul în care funcționează confidențialitatea și securitatea pe WhatsApp. Apoi, vom contacta treptat utilizatorii astfel încât să aibă suficient timp să citească politica înainte de lansarea noilor opțiuni pentru întreprinderi pe 15 mai”, a scris compania pe blogul său.

Facebook este vizată în UE de mai multe procese și anchete, atât ale Comisiei Europene, cât și separat în unele state membre, pentru modul în care gestionează datele utilizatorilor. Cea mai mare amendă primită de compania americană în UE a fost în 2019, când organismul antitrust al Comisiei Europene i-a aplicat o sancțiune de 1,49 miliarde de euro.

Din cauza comportamentului agresiv al WhatsApp, zeci de milioane de utilizatori au renunțat în ultimele două săptămâni la serviciile sale și au migrat către alternative precum Signal sau Telegram, care garantează și ele confidențialitatea comunicării, dar nu folosesc datele personale în scopuri comerciale. De altfel, confruntată cu un val de subscripții, platforma Signal are dificultăți majore în ultimele zile din cauza supraîncărcării serverelor, ceea ce face ca mulți utilizatori să nu poată trimită mesaje.

Migrația utilizatorilor se întâmplă și în România. Potrivit unui instrument de analiză a aplicațiilor, disponibil online, Signal a fost pe locul 27 în ceea ce privește toate aplicațiile descărcate la noi, iar Telegram pe 12, potrivit datelor din 11 ianuarie. Cele două aplicații au câștigat foarte mult și la capitolul ”popularitate” unde ratingul lor a ajuns aproape de maxim.

Exodul masiv, înregistrat într-un timp foarte scurt, i-a determinat pe mulți reprezentanți ai Facebook să posteze explicații potrivit cărora noile clauze se referă la mesajele trimise de utilizatori companiilor, nu la mesajele schimbate strict între utilizatori. (Foto: Pexels.com)

Citește și:

De ce migrează unii dintre utilizatori de la WhatsApp spre Signal, Telegram și alte platforme. Fenomenul se întâmplă și în România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Pot amana, pot declara, etc. Increderea nu mai exista, indoiala s’a instalat. Asa este cand vrei mereu mai mult, te trezesti cu mai putin.
    Cont WhatsApp+Facebook+Messenger suprimat (nu dezactivat) inainte de a fi dezinstalat din mobil.

    Signal+Telegram+SMS/MMS

    • Să mai vină unii acum să-mi spună că mă spionează Huawei:)))

    • @Dan
      😀 😀 😀 Asa este.
      Cand aua aparut primele mobile aici, la Paris (cam prin 1993) se numeau BipBop si trebuia sa stai imobil langa un stalp de iluminat strada, pe care erau montate bornele si aveau un autocolant 🙂
      Cine nu doreste deloc sa fie spionat, nu are mobil 3/4/5G, ordinator, card bancar, etc. Nu spionatul este problema, ci vanzare datelor noastre. Mai ales, vanzarea carnetului nostru de adrese si numere de telefon, ale tuturor celor din mobilurile noastre.

      WhatsApp, va pati exact ceea ce a patit Viber. Va continua sa existe, multi il vor folosi in continuare. Ceea ce vor pierde insa (si exact asta ii doare) este increderea celor cu mare putere de cumparare (cei din Vest)
      Degeaba 1 miliard de indieni folosesc WhatsApp, puterea lor de cumparare nu are nici cea mai mica legatura cu a noastra, a celor din Vest. Iar Zucky, doreste sa vanda exact agendele noastre de telefon. Asta ii intereseaza pe cei care doresc sa ne vanda produse si cumpara datele noatre de la el. Nu ii intereseaza nici ale indienilor, chinezilor, brazilienilor, mexicanilor, rusilor, bulgarilor, etc.

    • sms? vezi ca alea pot fi sparte si daca te uiti un pic urat la ele

    • @rony
      Nu suntem spioni, djihadisti, etc. Nu transmitem „secrete” intre noi. Nu despre secrete si inviolabilitate, este vorba in ceea ce au incercat sa faca. Ci despre vanzarea carnetelor noastre de numere de telefon, adrese, etc. Care sunt private si dorim sa ramana private, nu sa ajunga la cei care doresc sa ne vanda ceva.

      Daca reusiti sa vedeti lucrurile din acest punct de vedere, veti intelege de ce am migrat deja zeci de milioane, in Vest.

  2. Să se spele Țucărbergul pe cap cu el și fieisbuciucul.
    Mai sunt Signal, Viber și Telegram.

    Problema-i alta: populimea nu realizează cât de toxice sunt programele Țucărbergului.

  3. In 3 luni majoritatea celor care si-au instalat alte aplicatii vor fi inapoi pe whatsapp. Network effectul e mult prea strong. Si a doua oara nu mai pleaca.

  4. N-are nici un sens sa folosesti altceva decat Signal, chiar daca au acum dificultati.

    Isi vor reveni, dar macar sunt independenti de platformele detinute de tot felul de privati dubiosi, cum e Telegram.

    • Aveti dreptate. Aseara, Signal nu functiona, la Paris. Telegram functiona.
      De fapt, nu este o mare pb, daca nici una nu functioneaza, deoarece SMS/MMS functioneaza si au devenit gratuite (pe teritoriile nationale) in marea majoritate a tarilor din UE (nu cunosc situatia in tara Dv)
      Cum majoritatea mesajelor, sunt de fapt simple SMS, nu este grav, o simpla pana. Este normal, la inceput, datorita afluentei imediate.

  5. Bravo. SI la noi in Franta, in marile intreprinderi, in politica, etc, se foloseste Telegram. De cativa ani, deja si este logic sa nu se foloseasca WhtsApp, din momentul in care a fost cumparat de FB.
    Comisia europeana, isi sfatuia membrii, sa foloseasca Signal, nu WhatsApp si nu de astazi sau de ieri. Signal, il am instalat de 1 an si vad din ce in ce mai multi utilizatori, in lista mea personala de contacte. Un lucru bun.

  6. Nu va mai agitati.
    Cu timpul atat Signal cat si Telegram, daca ajung la un nr. semnificativ de utilizatori vor avea 2 directii:
    1. Fie vor fi cumparati de un gigant (FaceBook, Google sau altul).
    2. Fie va fi atacat si blocat sistematic pina cand isi vor pierde interesul majoritatea in aplicatie.
    Cat despre tehnologiole 3, 4 sau 5 G… nu poti sa le ocolesti (aproape toate telefoanele noi au cel putin un slot SIM de 4G). Se ajunge la varianta chineazasca de control in care mobilul tine loc de acte si iti monitorizeaza actiunile. AI-ul (Artificial Inteligence) doar se rafineaza si va controla (sau da putere) aproape toate aspectele vietii sociale.
    Ptr cei care vor sa lectureze ceva, sau nu au timp si vor sa vada/asculte pot urmari cele 2 mici serii cu titlul: Dictatura viitorului pe youtube.
    „Succesuri”!

  7. Intentia de a invada viata privita, alegerea fiecaruia, a declansat o isterie. Si asa era inflamata situatia datorita politicii Facebook care a devenit un fel de D-zeu pe Pamant. Malin Bot, jurnalism care este platit prin Patreon si care a lasat venit public la vedere, a aratat ca toate raportarile sale la Facebook au fost solutionate de filiala locala, condusa de un fond politruc PSD, ca fiind neconcludente. Amenintari cu moarte, injurii, fake-news, de pe conturi false, dovedite. De ce nu a luat masura Facebook? Pentru ca se plateste puternic in spate o multime de servici. Poti suspenda contul unuia daca ai o firma cu 10 angajati care au 100 de adrese fictive. Profilele sunt elaborate, completate, garnisite cu poze. Foarte multi pensionari au ajuns pe Facebook si habar n-au despre fake-news, dar posteaza. Toate acestea au contribuit la o ura crescuta fata de Facebook din partea celor care inca mai gandesc socializarea intr-un mod onest, informativ, educativ. Cand au facut anuntul Signal a explodat in descarcari, apoi Telegram are oricum era de 10 ori mai descarcat. Signal este integrat in WhatsApp si trecerea s-a facut rapid pentru multi. Problema nu este ca nu ai nimic de ascuns. Te vei trezi cu adress book sparlit, cu reclame enervante cand accesezi website-uri, pentru ca vor incerca sa-ti ofere ce ai cautat, ce te intereseaza, adica o masinarie incearca sa te ghideze sa-ti cheltuiesti banii. Asta nu mai este libertate de alegere ci furt de informatii. Cand cei de la WhatsApp au spus ca sunt interesati cum interactioneaza in special zona Business mi-am dat seama ca erau niste nemernici pentru ca fara a asociat numarul unei firme nu ai cum sa stabilesti daca acolo este o persoana fizica sau juridica. Cum am telefon pe firma si am WhatsApp nu este sigur ca unele conversatii sunt la nivel de business. Cum poate decide WA daca nu analizeaza toate conversatii? Este o analiza bazata pe cuvinte de marketing, link-uri. Este suficient sa scri denumirea unui produs si te trezesti cu el vizibil in Facebook. Desi astfel de practici au fost interize functioneaza bine mersi si astazi. Mergi pe Emag apoi pe site-uri cu reclama platita apar imediat reclame de pe Emag. Prin cookie-urile de pe calculator citite ti-au oferit ce ai cautat. Te streseaza sa cumperi de parca ai fi prost sa nu sti ce sa decizi. Adio WhatsApp, folosesc de 1 an Signal si este tot ce mi-am dorit.

    • Asa este stimate domn. Facebook face jocurile celor care platesc. PSD are o armata de postaci care sunt de fapt firme cu angajati care lucreaza de acasa. Este internetul plin de anunturi prin care sunt cautati oameni care sa lucreze de acasa pe salarii mari. Daca au cunostinte de utilizare calculator fac exact aceasta munca de troll. Partidele politice, corporatiile, au bani sa plateasca aceste servicii. Uitati-va cat a cheltuit PSD, Firea, cu propaganda pe Facebook. Pentru ca acolo pe Facebook sunt toti care au timp sa stea, pensionari, asistati sociali, lume care nu are servicii serioase. Facebook cerea buletinul doar pentru a iti permite un cont, asta este pe fata serviciu pe care doar Politia il poate face. Stiu tot despre noi si nu asta ma deranjeaza, ci mesajele lor imputite de reclama. Inteleg ca vor venituri sa ofere ceva gratis, dar nu fac nimic cu stirile false, cu cei care injura, postaci. Facebook este o mizerie dar care place romanilor. E duhoarea aia de animal mort.

  8. Mark SUCKERberg.

  9. 2 ani am folosit facebook dupa care mi au inchis contul pentru ca am refuzat sa le dau o copie de buletin, faptul ca cineva mi-a facut report ei trebuiau sa verifice pagina mea si eventual comentariile si sa mi arate unde am gresit ei nu m au legitimat …. fara ca eu sa fiu agresiva verbal cu cineva sau sa postez chestii instigatoare au hotarat sa mi inchida pagina pierzandu mi toate contactele de pe mesenger si dupa putin timp mi au inchis si WhatsApp totusi am vazut multi care instigau pe facebook care au ramas fara probleme postand pro psd in concluzie fb = o mare mizerie care da dreptul la replica doar celor ce platesc pt reclame iata unde duce lacomia …. am instalat signal si este ok