G4Media.ro

De ce migrează unii dintre utilizatori de la WhatsApp spre Signal, Telegram…

sursa foto: Pexels

De ce migrează unii dintre utilizatori de la WhatsApp spre Signal, Telegram și alte platforme. Fenomenul se întâmplă și în România

Comunicarea sigură și schimbul de date securizat între utilizatori sunt acum mai importante decât oricând, în condițiile în care mulți angajați lucrează de acasă și sunt nevoiți să schimbe informații cu angajatorii lor prin intermediul Internetului.

Utilizatorii sunt, din acest punct de vedere, foarte interesați de aplicațiile de comunicare cele mai sigure. Acesta este contextul în care a apărut modificarea termenilor de confidențialitate pentru utilizarea WhatsApp.

Potrivit unor informații publicate inițial de Reuters, WhatsApp va avea dreptul de a împărtăşi datele personale ale utilizatorilor, inclusiv locurile în care se află şi numerele lor de telefon, cu compania sa mamă, Facebook Inc., şi cu divizii ale acesteia, precum Instagram şi Messenger.

Serviciul de comunicare a fost cupărat de Facebook în 2014 și l-a dublat oarecum în această perioadă pe cel al companiei, Messenger. În 2017, autoritățile de reglementare europene au luat măsuri împotriva Facebook pentru partajarea numerelor de telefon ale utilizatorilor WhatsApp cu rețeaua sa socială Facebook, în scopuri publicitare.

Utilizatorii mai au la dispoziție trei săptămâni, până în data de 8 februarie, pentru a accepta noii termeni, altfel nu vor mai avea acces la conturile lor.

În aceste condiții, un număr foarte mare de utilizatori au început să își instaleze Signal, dar și Telegram, alte două aplicații de comunicare, asta chiar dacă cel puțin momentan nu renunță nici la WhatsApp.

În timp ce utilizatorii WhatsApp încep să se mute în Signal, rețelele sociale sunt inundate de glume pe acest subiect. The Indian Express a dedicat chiar un articol acestui subiect.

La o scară mult mai redusă decât în India, migrația se întâmplă și în România. Potrivit unui instrument de analiză a aplicațiilor, disponibil online, Signal a fost pe locul 27 în ceea ce privește toate aplicațiile descărcate la noi, iar Telegram pe 12, potrivit datelor din 11 ianuarie. Cele două aplicații au câștigat foarte mult și la capitolul ”popularitate” unde ratingul lor a ajuns aproape de maxim.

Nu există totuși date publice legate de numărul exact al utilizatorilor care își instalează alternative la WhatsApp. G4Media a solicitat Signal o serie de date legate de utilizatorii din România, însă reprezentanții aplicației nu au răspuns.

În acest context, Signal este serviciul care a dat lovitura, ca imagine: personalități precum Elon Musk, Edward Snowden sau Bruce Schneier (specialist internațional în tehnologia securității) și-au anunțat susținerea publică pentru aplicație, în detrimentul WhatsApp.

Exodul masiv, înregistrat într-un timp foarte scurt i-a determinat pe mulți reprezentanți ai Facebook să posteze explicații potrivit cărora noile clauze se referă la mesajele trimise de utilizatori companiilor, nu la mesajele schimbate strict între utilizatori.

Facebook a încercat să clarifice  faptul că actualizarea nu ar avea nimic de-a face cu chat-urile consumatorilor sau cu datele de profil și, în schimb, modificarea este concepută pentru a sublinia modul în care companiile care folosesc WhatsApp pentru serviciul clienți pot stoca jurnalele chat-urilor sale pe serverele Facebook.

WhatsApp rămâne de departe cea mai populară aplicație de comunicații de pe planetă, cu aproape două miliarde de utilizatori care o folosesc pentru mesagerie, urmată de Facebook Messenger. A ajuns aici după o cooperare cu Open Whisper Systems de la Moxy Marlinspike pentru a integra protocolul de mesagerie criptat Signal. Microsoft și Google au folosit, de asemenea, protocolul, considerat pe scară largă ca ”standardul de aur” în comunicațiile criptate.

Potrivit wired.co.uk, Open Whisper Systems există acum ca Signal Messenger, LLC și face parte din Signal Foundation. Asta a făcut ca fundația să depună mai mult efort în propria aplicație.

Signal oferă comunicări sigure pe deplin și ușor de utilizat în sine, spun reprezentanții companiei.

În februarie 2020, chiar și Comisia Europeană și-a sfătuit personalul să utilizeze Signal, în condițiile în care anterior preferase WhatsApp (aplicație prin intermediul căreia s-au purtat inclusiv discuțiile legate de Brexit).

 • ”Criptarea end-to-end de ultimă generație (prin protocolul Signal cu sursă deschisă) vă păstrează conversațiile securizate. Noi nu putem citi mesajele sau asculta apelurile și nimeni altcineva nu o poate face. Confidențialitatea nu este o opțiune – e pur și simplu modul în care funcționează Signal la fiecare mesaj, fiecare apel, de fiecare dată.
 • Nu există reclame, marketing afiliat sau urmăriri dubioase în Signal. Așadar, concentrați-vă pe împărtășirea momentelor care contează cu oamenii care contează” sunt doar câteva dintre mesajele de întâmpinare pe siteul aplicației.

Codul de program al Signal este disponibil online ca Open-Source-Software, astfel încât poate fi analizat oricând. Aplicația mizează pe „sealed sender”, prin care și metadatele unui mesaj, adică Cine? Când? Către cine? sunt protejate. De aceea Signal nu stochează, potrivit propriilor afirmații, nici o adresă IP a unui emițător.

Recent însă, firma de securitate israeliană Cellebrite a susținut că poate decripta mesajele din cadrul aplicației Signal pentru Android. Cellebrite a indicat că ar putea perturba comunicațiile dintre membrii grupărilor criminale sau chiar dintre protestatari.

Articolul initial, publicat de Cellebrite, în care au fost indicate tehnicile de decriptare a mesajelor Signal, a fost ulterior modificat.

La rândul lor, reprezentanții Signal au contestat public posibilitatea decriptării mesajelor. BBC a contactat reprezentanții Signal care nu au răspuns inițial însă au revenit cu o postare pe blog în care au calificat pretenția firmei israeliene drept ”destul de jenantă pentru ei”.

Și aplicația Threema criptează mesajele de la un capăt la altul și nu colectează metadate. Threema nu le cere utilizatorilor să instaleze un profil cu divulgarea unei adrese sau a unui număr de telefon, ci le alocă un ID anonim. În schimb, față de Signal, codul de program al nu este public în întregime.

O altă aplicație folosită mult în România pentru apelurile gratuite la distanță, Viber, a fost criticată pentru modul în care tratează principiile de protecție a datelor pentru că solicita date personale ale aparatului.

Aplicația Zoom, foarte utilizată și ea în contextul crizei generate de coronavirus, a arătat probleme serioase. FBI a dat oficial alarma că Zoom este un risc de spionaj, după ce a devenit cunoscut că prin servere din China trec codurile de încriptare.

De asemenea, gigantul Google a cerut oficial săptămâna trecută angajaților săi să nu instaleze Zoom pe calculatoarele lor de lucru, din motive de securitate.

Un jurnalist olandez a profitat de o „gafă” de securitate și a intrat într-o videoconferință secretă a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană. Reporterul, Daniel Verlaan, a folosit informațiile dintr-o postare pe Twitter a ministrului olandez al apărării, Ank Bijleveld. Ministrul publicase o fotografie a ei lucrând de acasă în timp ce participa la conferință. Postarea includea o fotografie a ecranului laptopului ministrului cu omologii ei din UE .

O altă imagine, care a fost ștearsă apoi, arăta cinci cifre ale unui cod confidențial de șase cifre necesar pentru a avea acces la apel. Un utilizator Twitter a semnalat această gafă postului RTL Nieuws, determinându-l pe Verlaan să încerce să pirateze întâlnirea. Verlaan a spus apoi într-o postare pe Twitter că a putut ghici codul „din câteva încercări”.

O altă aplicație mai puțin utilizată în România în raport cu WhatsApp și Signal, este Telegram. Este însă considerată destul de sigură de experți.

Se distinge cu o serie de funcții, printre care People Nearby, cu ajutorul căreia o perosană poate iniția un dialog cu o persoană din apropiere, cu condiția ca aceasta să fie de acord.

De asemenea, Telegram permite creearea de grupuri bazate pe locație. În acel moment, oamenii din preajmă vor vedea grupul și vor putea încerca să intre în el.

Utilizatorii pot avea „chat-uri secrete”, care văd mesajele stocate pe dispozitive, spre deosebire de cloud. Mesajele pot fi, de asemenea, setate să se autodistrugă.

Cu toate acestea, a atras critici din partea experților în securitate, care indică lipsa criptării implicite end-to-end. De asemenea, parole de conectare unice transmise prin SMS au fost interceptate de hackeri din Iran, Rusia, Brazilia și Germania (de către poliție în ultimul caz), potrivit businessofapps.com.

Telegram a fost fondată de Nikolai și Pavel Durov în 2013 – fondatorii platformei de socializare rusă VK (cea mai mare de pe piața sa internă, asemănătoare Facebook). Înființată inițial la St. Petersburg, echipa Telegram a ajuns să aibă sediul central în Dubai, după perioade în Londra, Berlin și Singapore.

Pe lângă aplicațiile enumerate, sunt disponibile nenumărate alte variante. Unele chiar mai sigure, cum este Wickr, care oferă inclusiv o variantă PRO de criptare pentru companii, altele mai puțin sigure dar cu funcții mai amuzante.

Utilizatorii percep o problemă, consideră analiștii mai multor publicații internaționale, în condițiile în care contactele lor utilizează diferite aplicații.

Astfel, o persoană care utilizează zilnic aplicațiile de acest fel, inclusiv pentru munca de acasă, va folosi cel mai probabil două emailuri (unul pentru serviciu și unul personal), cel puțin patru servicii de mesagerie cu toate grupurile aferente, contul de facebook și serviciile de sms ale operatorului de telefonie mobilă, toate acestea necesitând foarte mult timp.

Potrivit unor calcule din 2019, fiecare persoană folosea pentru activitățile de comunicare și social media aproximativ 144 de minute pe zi.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

39 comentarii

 1. Lumea migrează și din alte motive decât cele de securitate. Eu părăsesc Facebook și WhatsApp doar și pentru simplul motiv că au îndoit genunchiul in fata noilor câștigători ai alegerilor din SUA și pentru tupeul de neimaginat de a cenzura președintele SUA! O să vadă greșeală când o să-i ia la mărunțit democrații. Dacă autoritățile vor să mai comunice cu noi trebuie să se „murdărească” și să intre pe platforme hăituite de pe un server pe altul!

  • Iti uram succes pe insula :-))))) sincer, prefer sa fiu cenzurat/spionat de americani si nu de rusi :-)))))

  • Ce ”genunchi să mai ”indoaie” toți ”părăsitorii” fani ai maimuțoiului schizofrenic, când ei stau în genunchi de când s-au născut?

  • Ion e un postac Trump/Rusia.

  • @Bad@ Nu-ti consuma energia cu din astia, ca nu ai nici o sansa sa-l faci sa-si schimbe pozitia. Astia-s mai fanatici decat erau nazistii…

  • @ion te-ai dus la pastratorii democratiei telegram din rusia nu? acum sa nu-mi spui ca au sediu in dubai sau pe nu stiu unde

   cat despre maimutoiul turbat, daca era un pedofil era ok sa fie scos din retea? dar unul ca incita la violenta?

  • Pai, daca aia au castigat alegerile, ce voiai sa faca WA? Sa mearga la Capitoliu, sa sparga geamuri?

 2. Zucky a vrut bani mai multi, se trezeste cu mai putini. Listele noastre de contacte, nu le are si nu le va avea. Asa’i cand esti hulpav. Succesuri depline ii doresc 😀

  Telegram si SIgnal, le folosim in Vest de mult timp, deja. Personal, mai tineam WhatsApp ptr Romania, deoarece amicii mei din Romania, nu sunt f doritori de confidietalitate. Insa, am spuurimat contul, fara nici o parere de rau.
  Facebook/Messenger il supprimasem de 2 ani, Twitter dezactivat de 1 an (amicul Dorsey nici macar nu te lasa sa stergi complet datele tale, un mare „democrat” 😀 )

  @G4Média:
  Un mare bravo ptr articolul clar. Merci Dv.

  • E sigur că ”Zucky hulapvu” fix ”contactele” tuturor rataților care au senzația că interesează pe cineva soarta lor le vrea. Pentru că a văzut cum se exprimă analfabeții, cum folosesc semnele de puctuație și se gândește că și ”contactele” lor sunt la fel de valoroase.

  • @Bad
   Pai si rublele, unde’mi sunt rublele promise? Nimeni nu’si mai respecta promisiunile. Nici Putin, nici Zucky.
   Ultima data, amicul @Vlad, m’a tratat cu de toate. Doare, nu’i asa? 😀

 3. Intra-devar merita inchise conturile noastre e Whatsup si Facebook, in urma suspendarii contului lui Trump. Este inadmisibil. Este o intoarcere la totalitarism. Pana acum Signal pare cea mai sigura.

 4. Aia cenzurează un descreierat care incita și românașii care au tara de pe la 1866 renunță la fb și w. Ce democrație, coane, lăsați nebunii sa se exprime!

 5. CIneva a zis ca telegram e complet anonym, insa pentru a te inregistra e nevoe sa introduci numarul personal de telefon :), deci ce fel de anonimitate e asta ?

 6. m-am dus pe Signal si eram singur, niciun prieten….la fel pe Telegram cu toate ca mutli se jurau ca o sa-l instaleze.
  Toti behaitorii sunt aceeasi care au behait mereu si tot pe Facebook au ramas 🙂
  Nu vor pleca prea repede de pe Whatsapp

  • Totuși, să nu uităm că rumânașii sunt indolenți, înceți la minte și urăsc acumularea de noi cunoștințe.

  • Asta ma gandeam si eu, niciun prieten din lista de whatsapp nu a plecat si, m-am interesat la prieteni, nici din lista prietenilor nu a plecat nimeni. Ma gandesc, chiar asa, s-a apucat toata lumea sa plece din whatsapp?

 7. Explicatia celor de la WhatsApp este de-a dreptul halucinanta si jigneste pe cel care cat de cat poate fi capabil de analiza. Cica vor divulga doar informatiile care vizeaza discutii intre persoane fizice si juridice (companii) pentru transparenta comunicarii. Intrebare de prost gust, de unde stie WhatsApp ca unul este persoana fizica si altul juridica? Cum face concret distinctia? Daca eu am numar alocat unei firme si discut cu sotia pot fi considerat firma? Opinia mea ca au furat la greu informatii pana acum, toate conversatiile purtate sunt stocate si folosite cand este nevoie. Nu au mai putut tine minciuna si au fost nevoiti sa vina cu butonul de acceptare a acestor practici incorecte. Evident ca multi le vor accepta ca nu vor o schimbare precum Signal, iar altii vor spune ca nu au nimic de ascuns. Pai daca este pe asa ar trebui sa nu ne mai ferim unii de altii cand facem sex, cand ne uitam la o caseta porno, cand gadilam un dildau, cand o dezmierdam pe sotia vecinului. Dreptul al viata privata este un drept si atat.

 8. We chat este viitorul, o platforma completa

 9. Intrebare de baraj: Din ce se finanteaza aceste aplicatii de chat?… Signal, Telegram etc.

  • Toată lumea știe ca din vânzarea de date. Lasa oile sa viseze ca prin transfer,comunicațiile lor sunt in siguranța. Mai sus citeam cum romani care au fugit din lagărul actual in occident s -au mutat pe aplicații rusești. Inclusiv cine face reclama mascata programelor rusești va poate transmite indirect cât de “occidentali” sunt in realitate. Încă mai sunt persoane care cred ca in 89 au făcut o revoluție?

 10. Pentru ca, dupa MIZERIA care s-a intamplat in Main Stream Media si in Social Media dupa alegerile din Noiembrie din USA, mi-e scarba de Facebook, Whatsapp, Amazon, CNN, NYT, The Guardian, Independent etc etc etc

  De-aia!

  PS: instalati-va GAB; stand by for PARLER

 11. RE: crocant, Pentru Telegram:
  1. Cumpara-ti un sim aiurea, primesti un cod pe el – te inregistrezi si arunci simul. (daca nu ai bani, foloseste un free sms de pe net pana primesti codul si-ti pui parola pe cloud)
  ***Poti folosi applicatia si fara nr. de telefon. Login-ul persista in cloud intre sesiuni – poti avea mai multe sesiuni – cate una pentru fiecare dispozitiv, toate sincronizate. Cand inregstrezi un nou dispozitiv (tel, PC, tableta, etc) – codul il vei primi pe celelalte dispozitive (cate ai inregistrate) astfel nu ai nevoie de sim.
  2. Obligatoriu seteaza o parola pe cloud (second factor authentication), astfel chiar daca cineva iti cloneaza sim-ul sau are access la un dispozitiv, nu poate sa instaleze o sesiune fara parola!! si fara sa sti (sesiunile sunt afisate in setari)
  3. E de departe si de demult (min 5 ani) cea mai tare mesagerie ce folosea cloud si sesiuni, transfer de fisiere – cativa giga moca 🙂 , boti, super stabila – nici un crash de ani de zile!!
  4. Nu are treaba cu rusii nu mai ascultatii la postaci si securisti si spalatori de creier. Rusii au vrut access la baza de date si nu au primit! deaia echipa s-a tot mutat dintr-o tara in alta, in rusia era si este „neincurajata” applicatia si s-a facut o gramada de propaganda negativa. Ofera end-to end encryption! – cel putin pentru voice este default! adevarat, nu-i tot codul open source, dar pana acum nici nu l-a spart careva. Ziceau ca-l vor publica candva. Pt mine a bifat majoritatea casutelor de privacy, securitate si usurinta in utilizare; si sunt foarte circumspect 😀
  5. Informati-va direct de la sursa, mereu! https://telegram.org/

 12. „Pentru Telegram:
  1. Cumpara-ti un sim aiurea, primesti un cod pe el – te inregistrezi si arunci simul. (daca nu ai bani, foloseste un free sms de pe net pana primesti codul si-ti pui parola pe cloud)
  Poti folosi applicatia si fara nr. de telefon. Login-ul persista in cloud intre sesiuni – poti avea mai multe sesiuni – cate una pentru fiecare dispozitiv, toate sincronizate. Cand inregstrezi un nou dispozitiv (tel, PC, tableta, etc) – codul il vei primi pe celelalte dispozitive (cate ai inregistrate) astfel nu ai nevoie de sim.
  2. Obligatoriu seteaza o parola pe cloud (second factor authentication), astfel chiar daca cineva iti cloneaza sim-ul sau are access la un dispozitiv, nu poate sa instaleze o sesiune fara parola!! si fara sa sti (sesiunile sunt afisate in setari)
  3. E de departe si de demult (min 5 ani) cea mai tare mesagerie ce folosea cloud si sesiuni, transfer de fisiere – cativa giga moca 🙂 , boti, super stabila – nici un crash de ani de zile!!
  4. Nu are treaba cu rusii nu mai ascultatii la postaci si securisti si spalatori de creier. Rusii au vrut access la baza de date si nu au primit! deaia echipa s-a tot mutat dintr-o tara in alta, in rusia era si este „neincurajata” applicatia si s-a facut o gramada de propaganda negativa. Ofera end-to end encryption! – cel putin pentru voice este default! adevarat, nu-i tot codul open source, dar pana acum nici nu l-a spart careva. Ziceau ca-l vor publica candva. Pt mine a bifat majoritatea casutelor de privacy, securitate si usurinta in utilizare; si sunt foarte circumspect 😀
  5. Informati-va direct de la sursa, mereu! telegramPUNCTorg „

 13. Toate bune, frumoase si promitatoare pana , foarte curand, o sa se cam trezeasca toti cu „Stor­age Space Run­ning Out ” de nshpe ori pe zi, pentru ca Signal mananca foarte mult spatiu (si ca aplicatie instalata si ca data storage si pentru backups) si nu-l poti redirecta catre SD card.

  • Daca iti e lene sa-ti stergi mesajele video normal ca acolo se ajunge. Macar Signal iti permite sa ai tot in terminalul tau. Odata puse in cloud sunt alte tuturor smecherilor. Cloud-ul ca tehnologie este obscura, precum o gaura neagra. Oamenii ar trebui sa invete sa foloseasca puterea Internetului in scop creativ nu pentru toate porcariile. Vorba aceea si Sosoaca a ajuns senatoare datorita urletelor de jungla pe care le-a facut in live-uri Facebook. In orice caz este de urmarit pentru ca WA are 2 miliarde de utilizatori si deja au inceput sa transpire. Probabil majoritatea vor accepta sa se trezeasca cu reclame sau cu address book-ul la Facebook fara sa fie suparati. Aici este vorba de privacy si asta inseamna ca nimeni nu se poate baga in ciorba ta si nici sa manance alaturi de tine. Epoca SMS a apus de mult, asa cum se va intampla si cu WA. Tot mai multi abandoneaza Facebook-ul si au ramas doar pacalicii sa-l foloseasca, aia care urmaresc prietenii, curvele si pitipoancele uitand sa-si traiasca propria viata si traind-o pe a altora. Hai sa auzim de bine.

 14. Prin vest, pe langa Threema (sediu si serverele in Elvetia, se mai foloseste Wire (wire.com), aplicatie cu codul sursa deschis (open source), cu sediu si serverele tot in Elvetia.

 15. @Vladimir Putin e un gunoi CONFUZIE! CONFUZIE MARE!

 16. Asa IMPORTANTI sunteti incat sunteti afectati de schimbul de date dintre FB si Whatsup? la orice articol despre coruptia si nenorocirile din ro nu vad atatea comentarii. ia uite in ce lume traiesc, sunt inconjurat de atatia oameni importanti si eu nu stiam. ma duc sa trag apa la toaleta, poate dispar

  • Ia-ti pastilele. Esti un nimeni servil si te deranjeaza ca altii nu-s ca tine? Aia e! Bine zis, grija mare cand tragi apa ca poate dispari.

 17. blackberry messenger- 6 luni gratuit, apoi e vreo 5$ pe an. Sigur, nu-ti cere nr. De telefon, fara partajari date la altii si fara reclame aiurea. Te suna doar cine accepti tu in application.

 18. Sau iti cumperi un telefon blackberry si ai bbm gratuit.

 19. s ex here http:/ /topgirl.fun