G4Media.ro

Specialiști, despre cutremurele din Turcia: Al doilea seism, un fenomen rar şi…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Ah, bine ca ati dat o explicatie, altfel as fi crezut ca au fost cutremure provocate cu arma Haarp. Vazui un videoclip cu luminile care au aprins cerul in timpul cutremurelor, dar cred ca o sa apara un articol cu o explicatie si pentru ele.

    • Mda, am vazut ca deja au prins sosocii haripi cu haarp…
      Eficienta in radio este 2%, puterea este infima, asa ca nu prea ai cum sa produci cutremure.
      Acum avem experti de fb care stiu ei ca haarp activeaza si cipul din booster!

    • În 1983, Brooks Agnew, expert în tomografia Pământului, folosind doar 30W energie, realiza tomografii ale scoarţei terestre şi descoperea zăcăminte petrolifere şi de gaze în diferite zone ale lumii. Acurateţe: 100%! HAARP foloseşte însă… 1 miliard de waţi, cu care bombardează ionosfera. Deci, vorba unui „specialist” care a comentat aici, o eficienta mica, de doar 2%. Sigur au tocat americanii banii aiurea pe gigantica instalatie, nu?

    • @guristul degeaba…
      HAARP are 3600 kw maxim ce poate sa faca este niste ciorba in atmosfera, eventual sa trozneasca un satelit. Nu poti sa muti placi tectonice nici cu 100 de HAARP….
      Acum avem sateliti si nu mai avem nevoie de HAARP. Ca au investit unii si altii in tot felul de dracovenii asta nu inseamna ca au si reusit sa faca ceva cu ele.
      Poti sa comunici pe partea cealalta a Pamantului cu 10 wati dar asta nu inseamna ca pot declansez cutremure!

  2. Sunt foarte binevenite aceste explicatii, care sunt din ce in ce mai bine sustinute de informatii si grafica.
    Fiind cutremurele atat de imprevizibile, cred ca raman patru constante carora le putem controla calitatea – in speranta ca dau eficienta la nevoie: cunoastere cat mai buna a fenomenului, educatie civica, planuri de interventie bine puse la punct si stucturi care sa faca fata cutremurelor.
    Totul construit cu modestie – constienti despre cat suntem de vulnerabili in fata fortelor naturii, oricat de „buricul Pamantului” ne imaginam a fi.

  3. „Al doilea seism, un fenomen rar şi imprevizibil” !
    Deci primul e un fenomen frecvent și p.r.eviz.i.bil ?

    • Partial da, era un cercetator olandez ca a prezis cutremurul cu 3 zile inainte. A zis ca urmeaza unul mare de 7.5grade. Ca nu a zis si cand asta nu inseamna ca are si dreptate.

    • “Rar si imprevizibil” dat fiind faptul ca s-a produs primul seism. E foarte important detaliul asta esential. In matematica, calculul probabilitatii celui de-al doilea eveniment se face in cazul asta in functie de detaliile primului eveniment. Calculul se face de catre geologi, care introduc in calcul teoria si cazurile anterioare.
      Astfel a rezultat ca al doilea e rar. Capisi?

  4. Ca orice teorie și teoria seismelor bazată pe plăcile tectonice este o teorie aproximativă și în continuă ajustare și actualizare. Având în vedere că plăcile tectonice se află la adâncimi mai mari față de capacitatea umană de forare, observațiile asupra fizicii acestora sunt indirecte, bazate pe statistici și aproximative. Ca urmare și modelările geofizice cu ajutorul supe calculatoarelor sunt aproximative, speculative și cu o posibilitate de predicție foarte mică. Oricum seismele din Turcia sunt atipice, ies din media statistică și asta cel mai probabil necesită ajustări esențiale ale teoriei și modelelor geofizice cu date și informații noi.

  5. Nu este intimplator faptul ca aceste cutremure au avut loc acum si in locul unde a avut loc .