G4Media.ro

Specialist IT&C: Guvernul Cîțu a lărgit sfera interceptărilor / Ce obligații au…

Sursa: Unsplash.com

Specialist IT&C: Guvernul Cîțu a lărgit sfera interceptărilor / Ce obligații au furnizorii de servicii de găzduire electronică față de organele cu atribuții în domeniul securității naționale

Un nou articol apărut într-un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat lărgește în mod nejustificat domeniul și spectrul interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conținut și la „conținutul comunicațiilor criptate tranzitate”, scrie Bogdan Manolea pe site-ul Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Articolul a fost adăugat la un proiect de lege pentru transpunerea directivei UE privind Codul European al Comunicațiilor, după ce proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților. Proiectul de lege a fost adoptat de guvernul Cîțu cu 3 zile înainte să fie demis și trimis pe circuitul parlamentar, unde este adoptat pe 7 decembrie 2021.

Bogdan Manolea notează că între varianta din dezbatere publică și cea adoptată de guvern apare o nouă adăugire în motivație numită „Schimbări legislative relevante pentru domeniul securităţii naţionale” și un nou articol inserat într-o zonă care n-are nimic de a face cu subiectul celorlalte 299 de pagini:

Art.10^2. — (1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;

b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;

c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;

d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător şi furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice.

Potrivit specialistului în IT&C, Bogdan Manolea, practic intra în categoria asta Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire, Telegram sau pentru cei mai nostalgici Yahoo Messanger, AIM, ICQ sau chiar IRC. În opinia sa, noul articol lărgește mult spectrul de acțiuni de interceptări și acces, pe care Codul de Procedură Penală nu le prevede.

”Dincolo de faptul ca un furnizor (inclusiv cei de comunicații) ar trebui să își creeze un sistem de depistare a conținutului criptate tranzitat, eu cred că ținta sunt furnizorii care oferă astfel de servicii.

Aici sunt 2 variante – fie vor conținutul decriptat direct de la furnizor sau pentru ca vor să spargă criptarea? (cât de legal, ilegal ar fi, este o altă discuție) , fie vor conținutul criptat pentru că vor să obțină/determine partea care are cheia de criptare să o dezvăluie cumva.

Astea, ca și altele din același spectru ridică niște subiecte de privacy și security mult prea complexe pentru a le rezolva în 2 propoziții (dau însă 2 linkuri – Bugs in our Pockets: The Risks of Client-Side Scanning și un document leak-uit de la Comisie)”, mai scrie Bogdan Manolea.

Potrivit acestuia, textul Directivei de implementat zice exact pe dos – promovați criptarea, nu o subminați: „ar trebui promovată de exemplu utilizarea criptării, end-to-end dacă este cazul, și, dacă este necesar, criptarea ar trebui să fie obligatorie în conformitate cu principiile securității și protejării vieții private în mod implicit și din faza de proiectare”

„Dincolo de orice discuție pe fond, a propune astfel de soluții legislative de interceptare a comunicațiilor pe ușa din dos, evitând orice dezbatere publică nu este doar profund nedemocratică, dar chiar jignitoare”, concluzionează Bogdan Manolea.

Citește integral pe site-ul apti.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Deci autoritatile din SUA nu reusesc sa-i determine pe furnizorii de servicii de comunicare criptata gen Apple,FB, Skype, etc, sa decripteze serviciile lor, dar vine Ktu din romanica cu 2 propozitii si face asta. Hilar!!!!!!

    • Pe la spate, ca hotii! Sunt curios daca trollilor PSDNL le-a fost dor sa citeasca in fiecare zi cate 2-3-5 stiri de genul asta? Daca puteti sa imi raspundeti mai jos @Motz, @John si ala cu @s, @z si celelalte litere folosite aiurea.

    • cămara plină de sărbători să hie: sarmale, butohiu cu hin, cârnațu de porc și ciorba de burtă – că de surveillance’u lu’ citu nu ne interesează
      nu ne batem capu’
      Sărbători fericite și La mulți ani !

    • Deci corupție nu este de securitate națională ( deci serviciile nu au voie sa se implice) dar postările anti-putere sunt.
      Tara bandiților .

    • Bre, de cand a inceput plandemia STS are acces la orice fara mandat

      Ati uitat, nu- i asa ?

  2. O aberatie. Vor sa-si faca si ei un soi de NSA si programele lor de supraveghere in masa?
    Pe partea cealalta ne baga certificatul de sclav care va deveni viitorul ID digital, baza creditului social, si cu prevederile astea isi asigura si controlul complet al activitatii in online, nu numai in viata reala.

  3. E o dictatura mai mare si perversa decat aia de pana in ’89.

    • De aceea l au si impuscat. Ptr ca nu isi puteau arata banii. In afara de o Lada 1500, Dacia 1310 si numar 1-B cu 3 cifre, nu puteau face nimic, ii mazilea imediat impuscatul.
      Asa ca au luat hotararea sa schimbe sistemul si le a iesit f bine. Teapa au luat o cei 1000 care au murit degeaba si milioanele care au ramas sa munceasca pentru ei. Este un capitalism cu fata umana, cum spunea cineva*.

      Diferenta este ca (deocamdata) inca ai dreptul sa pleci si sa nu te mai intorci. Milioane de romani, au profitat si au fugit mancand pamantul. Cei ramasi, sunt ramasi iobagii lor. Iobagi 2.0, cu card si internet. Pe vremea impuscatului, nici macar nu puteai sa te muti dintr un sector intr altul, fara sa te declari la militie.

  4. Mai doriti putina America, sau Rusia? Pe alese, pe culese. Pentru ca limitele de supraveghere si dreptul la viata privata impuse de UE, sigur nu sunt bune, ca deh UE e LGBT.
    Asa ca luati cu putina America, ca e de bine 😀

  5. cu-i e frica de interceptari ? mie NU ! dar sigur ca nimeni nu-si pierde timpul cu de-alde mine

    • Frica ca frica, insa ar cam trebui sa ti fie rusine sa nu stii sa te exprimi corect, in limba materna 😀

    • Tu n-ai ce oferi acum, dar cine stie, poate ca vreodata o sa te exprimi gresit asupra cuiva important si pac, nota 2. Desi pari deja obisnuit cu ea.

    • Auzi, imi trimiti user name-ul si parola de la contul tau principal de enail ?! Ca vad ca n ai nimic de ascuns !

    • Le e frica de postacii care nu sunt pe statul lor de plata si ii loveste cu adevarul care ii doare.

      😀😀😀😀😀😀😀😀😀

  6. Sigur, ai nostri partiocipa cu bucurie, dar asta e o initiativa venita de la Bruxelles. Acolo exista o clica de descreierati care intentioneaza sa faca din UE un stat politienesc „soft”, dar politienesc, niste unii care viseaza la un control cam ca ala chinezesc asupra populatiei.
    O pro stie, dar ei insista.

    • Nu vine de la Bruxelles, ci de peste Atlantic. Bruxelles face exact inversul. Incearca (cat pot ei, fiind greu cu 27 nebuni la un loc) sa mentina dreptul la viata privata. In telefonie, in internet, in controlul datelor, etc.
      Whatsup, Googel, etc tocmai ce si au rupt dintii in Vest. In Est, este alta poveste, Estul fiind intr un vis erotic pro-american, gata sa faca orice ptr a le fi pe plac.

  7. Deci au eliminat SRI din interceptari ca sa isi faca proria lor industire de interceptat postaci.
    Tare frica trebuie sa le fie de postaci, ne referim la aia rationali nu la nebunii care delireaza fara sens pe aicea.

    😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀