G4Media.ro

Sondaj: Unul din patru români face economie maximă la energie/ Trei din…

Sursa foto: Pexels

Sondaj: Unul din patru români face economie maximă la energie/ Trei din patru români ar plăti mai mult în factura de energie pentru reducerea poluării

Un sfert din populație declară că face economie maximă la consumul de energie, în contextul în care aproape 90% dintre români cred că risipa de resurse energetice contribuie la accelerarea schimbărilor climatice.

Pentru majoritatea, costul energiei este motivul principal de reducere a consumului, însă un procent important invocă și poluarea.

Acestea sunt date ale celui mai amplu sondaj de opinie privind percepția și comportamentul populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiență energetică în clădiri, realizat la nivel național de INSCOP Research la comanda Energy Policy Group (EPG), în cadrul Proiectului România Eficientă.

Astfel, cei chestionați au fost rugați să își autoevalueze comportamentul în privința consumului de energie pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă „Fac risipă maximă de energie”, iar nota 10 înseamnă „Fac economie maximă la consumul de energie”

Astfel, 23% dintre respondenți și-au acordat nota 10 în privința consumului de carburanți, iar 24%, în privința consumului de electricitate.

Ceva mai mulți, respectiv 28%, au spus că fac economii maxime la consumul de gaze naturale și tot atâția, la consumul de lemne. Per ansamblu, aceasta înseamnă că, în medie, doar 25,7% dintre români fac tot ce pot pentru a consuma energia cât mai eficient și responsabil.

Totuși, există loc de îmbunătățire a atitudinii față de risipa de resurse, întrucât ceilalți consideră că, deși fac economie, nu sunt întotdeauna suficient de atenți în privința eficientizării consumului.

De pildă, 78,3% dintre români știu că, dacă sunt ținute în priză, aparatele electronice (televizorul, calculatorul, încărcătoarele etc.) consumă energie electrică chiar și atunci când nu funcționează sau nu alimentează un dispozitiv, însă doar 36,2% dintre respondenți obișnuiesc să scoată din priză aceste aparate când nu le utilizează, iar 7,1% fac acest lucru uneori.

De asemenea, cei mai mulți dintre români nu dețin în locuință dispozitive inteligente pentru controlul consumului de energie (termostat, întrerupător inteligent, priză inteligentă etc.).

Cu toate că puțini sunt cei care depun eforturi maxime pentru a eficientiza consumul de energie, două treimi dintre români consideră că prețul electricității este foarte important. Astfel, mai bine de jumătate dintre respondenți (52,6%) ar avea ca motiv principal pentru reducerea consumului costul energiei.

Pentru alți 25,7%, principalul motiv care i-ar determina să aibă un comportament mai responsabil este poluarea generată de producția de energie, iar pentru 11,3% motivația de bază ar fi creșterea independenței energetice a României, prin reducerea importurilor. Sub 5% dintre români nu consideră importantă economisirea de energie.

  • „Românii au început să fie tot mai conștienți de impactul pe care utilizarea resurselor de energie îl are asupra mediului înconjurător. Nu doar reducerea facturii este motivația principală pentru un comportament de consum mai responsabil, ci, iată că pentru o parte importantă din populație, aceasta a devenit calitatea mediului înconjurător și, implicit, a sănătății. Indiferent de vârstă, orientare politică sau religioasă, toți avem în comun un lucru: aerul pe care îl respirăm”, spune Radu Dudău, director al Energy Policy Group, think-tank specializat în domeniul energiei, și coordonator al proiectului România Eficientă.

De altfel, trei sferturi dintre români ar fi de acord cu adoptarea unor măsuri mai stricte pentru reducerea poluării, chiar dacă acest lucru ar însemna creșterea costurilor producției de energie, și doar 16,3% nu ar fi de acord, conform datelor sondajului menționat.

De asemenea, nouă din zece români ar vrea să instaleze panouri fotovoltaice pentru producția de electricitate din sursă solară la casa/blocul în care locuiesc, din care 63% doresc acest lucru în mare sau foarte mare măsură.

NOTA: Sondajul a fost realizat de INSCOP la comanda EPG, în cadrul proiectului România Eficientă, în perioada 15-30 octombrie 2019, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.628 de respondenți, cu vârsta peste 18 ani. Dintre aceștia, două treimi obțin venituri lunare de până la 2.000 lei, alți 12,5% au între 2.000 și 3.000 de lei, iar 16,2% realizează peste 3.000 lei. De asemenea, circa 44% dintre respondenți locuiesc în mediul rural. Cei mai mulți dintre respondenți – 71,2% – au educație medie, 15,8% au educație superioară, iar ceilalți 12,9% au studii primare.

Sondajul complet poate fi consultat pe site-ul România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat cu OMV Petrom, companie care contribuie financiar cu o sponsorizare a programului în valoare de 4 milioane de euro până în 2022.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Nimic mai fals. ” 3/4 romani … ” Varianta corecta : 3/4 romani nu dau doi bani pe nimic in afara pielii lor.

  2. Mirarea mea e cum de-si inchipuie unii romani ca daca ar plati mai mult curentul ar scadea poluarea?
    Se desfiinteaza Turceniul si Rovinariul si alte citeva centrale pe carbune?
    Se mai construieste o centrala nucleara?
    Sau poate ca mai platim niste certificate verzi unor smecheri?

    • Am uitat, probabil ca ar sta cu un singur bec aprins seara si restul la luminare. Deci mai putina cerere = mai putina poluare. Uraaa!

  3. Principala tinta a romanului a devenit „calitatea mediului înconjurător și, implicit, a sănătății. Indiferent de vârstă, orientare politică sau religioasă, toți avem în comun un lucru: aerul pe care îl respirăm”, aceea vrem sa platim ca in Austria pretul la energie, gaze si apa.Preambulul la liberarilizarea preturilor la energie si gaze naturale.

  4. Tare iarba, frate! Ce fumeaza astia de-au facut caterinca asta de sondaj? 😉

  5. Schimbarile climatice au ca si cauza marii poluatori, corporatiile, defrisarea necontrolata a padurilor. Adica se intampla evenimente ireversibile naturii dar se taie la greu paduri si se emana la greu noxe in atmosfera. Aceste fapte sunt cunoscute de catre autoritati si mai marii lumii care cam de acolo sa cam stricat buna desfasurare a lucrurilor zilnice. Aceste probleme sunt cunoscute si nimeni nu o sa ia masuri prea curand

  6. Propaganda ecologist corporatista.
    3 români din 4 ar fi de acord cu măsuri mai stricte etc
    1 român din 2 e analfabet funcțional.

    • @Anonim
      Subscriu

    • Fix propagandă: vreau să plătesc eu mai mult la curent ca să ajut niște firme care poluează de 20 de ori mai mult decât toată populația planetei.
      Hai sictir, de-al dracului o să las un bec aprins când plec de-acasă.