
Sondaj INSCOP: 50,4% dintre români cred că alegerile prezidențiale 2025 au fost organizate mai degrabă corect, în timp ce 45,7% că au fost organizate mai degrabă incorect / În special votanții AUR, persoanele cu educație primară, utilizatorii de TikTok cred că au fost organizate incorect
50,4% dintre români cred că alegerile prezidențiale de anul acesta au fost organizate mai degrabă corect, în timp ce 45,7% că au fost organizate mai degrabă incorect, iar 3,9% nu știu sau nu răspund la această întrebare, arată rezultatele unui sondaj INSCOP, realizat în perioada 26-30 mai 2025.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Dintre respondenți, cred că alegerile prezidențiale de anul acesta au fost organizate mai degrabă corect în proporții semnificativ mai ridicate decât media în special: votanții PNL (90%) și ai USR (89%), persoanele cu studii superioare (75%), persoanele cu vârsta de peste 60 de ani (59%), locuitorii din București (66%) și din urbanul mare (60%).
Cred că alegerile au fost organizate mai degrabă incorect în proporții mai mari decât media în special: votanții AUR (89%), persoanele cu vârsta de 30-44 de ani (58%), persoanele cu educație primară (71%), locuitorii din rural (58%), utilizatorii TikTok (58%).
„Părerile populației cu privire la corectitudinea organizării alegerilor prezidențiale reflectă polarizarea puternică a votului. Aproximativ 90% dintre votanții PNL și USR cred că alegerile au fost organizate corect, în timp ce aproximativ 90% dintre votanții AUR sunt de părere că alegerile au fost organizare mai degrabă incorect. 75% dintre votanții PSD cred că alegerile au fost organizate corect, în timp ce 20% dintre votanții PSD consideră că alegerile au fost organizate incorect, ceea ce poate sugera proporția probabilă de votanți social-democrați care au votat cu Nicușor Dan, respectiv cu George Simion.
Contrastul între păreri este puternic între votanții cu studii superioare (75% cred că alegerile au fost organizate mai degrabă corect și votanții cu studii primare (75% cred că alegerile au fost organizate mai degrabă incorect), dar și între locuitorii din București și urbanul mare (peste 60% cred că alegerile au fost organizate corect), respectiv locuitorii din mediul rural (aproximativ 60% cred că alegerile au fost organizate incorect).
Aceste diferențe reflectă în realitate structura bazinelor electorale ale celor doi candidați, ceea ce indică menținerea unei polarizări puternice în societatea noastră, demostrează impactul nociv al valului de dezinformări menite să decredibilizeze democrația din România și arată nevoia unor eforturi serioase de recredibilizare a regimului nostru democratic la nivelul întregii societăți!”, a declarat Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac.
Metodologie: Datele au fost culese în perioada 26-30 mai 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank