G4Media.ro

Sondaj de opinie în comunitatea maghiară: frica de consecințele economice depășește substanțial…

sursa foto: Pixabay

Sondaj de opinie în comunitatea maghiară: frica de consecințele economice depășește substanțial îngrijorările privind sănătatea, iar percepția privind relațiile inter-etnice este la un nivel extrem de scăzut

Luni, 29 iunie 2020, s-a lansat rezultatul unui sondaj de opinie realizat de SoDiSo Research prin care s-a măsurat percepția maghiarilor din România cu privire la realitățile sociale în vreme de pandemie COVID-19. Din studiu rezultă următoarele concluzii principale:

Ca urmare a efectelor medicale relativ reduse ale epidemiei, respectiv a efectelor economice negative ale acesteia, există un grad ridicat de nesiguranță, neîncredere, dezamăgire, frustrare în rândul maghiarilor din Transilvania:

  • frica de consecințele economice depășește substanțial îngrijorările privind sănătatea.
  • opinia despre epidemie polarizează: pentru unii înseamnă un risc de sănătate, pentru alții un risc economic, iar alții consideră că totul este o invenție.
  • este foarte ridicat numărul respondenților nemulțumiți de măsurile adoptate de guvern, atât pe planul protecției sănătății, cât și pe plan economic.
  • starea de spirit publică este extrem de pesimistă, maghiarii din Transilvania nu au fost atât de pesimiști în ultimul deceniu.
  • relațiile interetnice dintre români și maghiari sunt la un minim, la nivelul de cel mai jos.

1. Percepția asupra epidemiei

Gradul de atingere, de conexiune directă cu epidemia rămâne extrem de redusă, doar 3% din respondenți au raportat că a ei personal, un membru de familie sau cunoscuți ar fi contactat COVID-19.

Frica de a contacta COVID-19 a scăzut ușor raportat la luna aprilie, de la 22% la 16%, iar 73% consideră improbabilă contactarea virusului, 11% nu au răspuns.

În privința evoluției epidemiei, 32% din respondenți consideră că va urma o perioadă mai lungă în care vom trăi cu virusul, până la producerea unui vaccin. Este semnificativ și procentul celor care se îndoiesc de existența epidemiei, a virusului, 29% din respondenți considerând că nu există epidemiei, și că totul este o invenție.

2. Situația economică

Efectele negative ale epidemiei asupra economiei s-au mai atenuat, 80% din cei cu ocupație în luna februarie, au început să muncească din nou în luna mai, ceea ce este un progres semnificativ raportat la procentul 63% măsurat în luna aprilie. 10% din cei intervievați au fost șomeri sau în concediu forțat în luna mai, rămâne însă foarte ridicat procentul celor care consideră că situația lor financiară se va înrăutății: 61% în luna mai, raportat la 65% în luna aprilie). Acest rezultat denotă că temerile, fricile economice le depășesc pe cele de sănătate.

3. Percepția / judecarea măsurilor guvernamentale

Marea majoritate a respondenților este nemulțumită de măsurile adoptate de guvern. 71% sunt nemulțumiți de măsurile adoptate de guvern în gestionarea protecției sănătății și 82% sunt nemulțumiți de măsurile economice. Acest rezultat este interesant, pentru că în măsurarea din luna aprilie, realizată cu aceeași metodologie, 68% din respondenți au fost de acord cu măsurile guvernului și 81% au sprijinit restricțiile.

Schimbarea radicală a evaluării / a percepție poate fi rezultatul a mai mulți factori, în primul rând efectele asupra sănătății în România au fost reduse (ca și în alte state din Centrul și Estul Europei). Odată cu trecerea amenințării, a scăzut acceptarea restricțiilor de circulație și a scăzut semnificativ frustrarea față de aceste limitări. Măsurile autorităților apar acum ca fiind exagerate și nefundamentate. Asistăm la paradoxul măsurilor eficiente: retroactiv, limitările eficiente pentru prevenirea răspândirii virusului par acum inutile.

De asemenea, activitatea și comunicarea Guvernului apar în multe situații ca fiind haotice și contradictorii, fapt ce a fost întărit de reizbucnirea luptelor politice, odată cu  îmbunătățirea evoluției epidemiei.

Dinamica viitoare a epidemiei poate să rescrie percepția măsurată în perioada în care s-au îmbunătățit datele privind efectele epidemiei asupra sănătății.

4. Starea de spirit și problemele cetățenilor

Starea de spirit este extrem de pesimistă, probabil maghiarii din Transilvania nu au fost atât de pesimiști în ultimul deceniu. Doar 4% din respondenți consideră că România se îndreaptă într-o direcție bună, 83% consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită, 13% sunt nehotărâți. 50% din respondenți sunt nemulțumiți de condițiile de viață, 30% consideră că vor trăi mai prost, 12% mai bine. Majoritatea relativă a respondenților nu se așteaptă la o schimbare în privința condițiilor de viață.

46% din respondenți consideră corupția ca fiind cea mai mare problemă a României, acest subiect fiind urmat probleme economice, cum ar fi: creșterea prețurilor, de nivelul de trai – cheltuieli zilnice, șomajul și situația pensionarilor. 21% menționează sănătatea și securitatea socială ca fiind o problemă, și 13% sistemul de educație.

5. Relațiile interetnice

60% dintre respondenți consideră că relația dintre românii și maghiarii din România este una conflictuală, și doar 13% apreciază că există o colaborare între cele două comunități. 20% consideră că există un dezinteres reciproc în privința acestei relații.

Relațiile interetnice dintre românii și maghiarii din România se află la un minim.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-17 iunie 2020, pe sistem CAWI (Computer Assisted Web Interviewing), pe chestionarul completat de 3068 de persoane, maghiari din Transilvania, Ținutul Secuiesc, Banat și diasporă. Coordonator studiului este sociologul Barna Gergő.

Foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Sa vina in Romania sa-i aresteze Arafat 10-60 zile si isi vor schimba imediat opinia .
    Cei incapatanati vor primi si cateva doze de kaletra pentru a avea timp de gandire pe tron.

    • Sunt deja in romania. Citeste mai atent.
      La sfarsit e si bomboana de pe coliva: maghiari din transilvania si tinutul secuiesc. Din ce am invatat pe la geografie harghita si covasna fac parte din transilvania nu sunt parti separate. Deh, fineturi lingvistice a la soros et comp.
      Cum era reclama aia de acu cativa anincu „familia mai… netraditionala”

    • Stai foarte prost la capitolul limba română. În articol scrie clar, și în mai multe locuri, că e vorba de etnicii maghiari din România.

    • @alina m
      Doar la sfarsit e mentionata si diaspora. In tot restul articolului se vorbeste despre maghiarii din romania. Asa cum am zis mai sus e vorba de interpretari de limbaj.
      Am citit foarte atent articolul. Nu intru in detalii despre tehnici de manipulare intalnite in acest sondaj aparent nevinovat. Aia cu tinutul secuiesc e cea mai transparenta

  2. Dupa 2016 am observat o deteriorare a relatiilor interetnice intre romani si maghiari. A inceput cu campania electorala a lui Monta bazata pe şovinism. Incidentul de pe valea Uzului organizat de un general de armată pensionar de lux a inrautatit lucrurile. Mai rau e ca ura instinctiva nu exista inte oameni nici culmea sub Funar!!! Acuma insa oamenii au muscat otrava si simt mai multa ura reala decat pe vremea cand vadim urla turbat la OTV.
    Statului Maghiar a fost oferita transilvania iar acesta A REFUZAT anexarea transilvaniei dupa revolutie!!!!! Ne considera tigani pe cei care suntem nascuti in transilvania. Doare enorm cand stii ca ai doar sange nobil in tine, ca bunicul a stat 6 ani la Vorkuta, a luptat la Stalingrad cu distinctie, a rupt incercuirea Budapestei de rusi, etc. E urat sa torni gaz pe relatiile interetnice. De ce sa urasti azi vecinul de ieri? Cu viniturile e altceva, dar trebuie sa acceptam ca avem o istorie complicata si ca avem un duşman comun si nemilos, care ne fura rodul muncii noastre indiferent de etnie.

    • „Doare enorm cand STII ca ai doar sange NOBIL in tine…”
      Traduceti va rog, ce inseamna bazaconia asta de ev mediu??!!!

    • @lili ai ceva personal cu mine? Nu iti datorez tie niciun fel de explicatie pe aceasta tema. Sa zicem ca ai fi verisoara de gradul 4 cu printul Harry si te-ar trata in ca pe un tigan spoitor abia iesit din puscarie.
      @lili neincrederea a fost creata de tov. Iliescu care a organizat bataia de la Târgu-Mures, pentru a bifa obiective politice fara sa-i pese de consecintele pe termen lung.
      Am vazut destul din textele tale sa stiu ce hram porti. Doar provocari incoerente si narative sorosiste.

  3. „20% consideră că există un dezinteres reciproc în privința acestei relații.”
    Cu astia sunt de acord, practic intre cele 2 COMUNITATI din Transilvania nu exista nici o relatie!
    Cele 2 COMUNITATI sunt rupte total una de cealalta, NIMIC nu le leaga!
    Dupa ’89, prin separarea Scolilor, relatia dintre cele 2 COMUNITATI a disparut, practic UDMR e responsabil pentru asta, in opinia mea!
    Iar Ungaria intretine cu succes situatia!
    Maghiarii din Transilvania traiesc in Romania ca si cum ar trai in Ungaria.

    Uite ce spune sociologul Tamás Kiss, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj Napoca, Institutie aflata in subordinea Guvernului Romaniei:
    https://balkaninsight.com/2020/01/30/viata-ca-in-ungaria-orban-sustine-financiar-paralelismul-etnic-in-romania/?lang=ro

    • Problema nu e de separare e de creare si de alimentare a urii.Dumneavoastra si dl Kiss ati dori scoli mixte pentru a grabi asimilarea etnica. Hai bine facem dar numai daca ii bagami si pe rromi in acest mix. Iti place? Na vezi?
      UDMR este PSDul comunitatii maghiare. Nepotism 100%, toti informatori sau adanc acoperiti. Am poze cu shemele etc.
      Exista baroni UDMR care tin captiva o parte a populatiei. E un mini-PSD care s-a dezvoltat fara efectul moderator pe care l-a avut DNA asupra celorlalte partide politice. Limba româna este obligatorie in scolile maghiare si este predata de profesori de etnie romana. Putem trai pasnic unul langa celalat cu servus servus. Cum ar fi fost sa faci scoala sau facultatea in limba maghiara?

    • lliputza, siteul asta balkanisnsight daca e etalon pt voi, balcanicii, sa fie, asta e nivelul vostru (maxim) … 🙂
      ghici, cine finanteaza reteaua balkaninsight? 🙂

      greu de inteles cea inseamna NOBIL pentru cei care provin dintr-un grup de oameni care in toata existenta lor nu au cunoscut asa ceva…, adevarat, sa cresti oi prin cocklaurili albaneze, nu necesita nobilime

  4. Pai si nu e logic? Romania s-a demosntart a fi un stat incapabil sa actioneza inteligent protejand acel mic procent pe populatie care este vulnerabil (si poate fi protejat targetat) si in schimb distruge viata POPULATIEI in ansamblu tratand-o ca pe o turma. Din pacate, nici celelalte state din UE nu sunt mai breze, cu foarte putine exceptii. Cum naiba sa fii optimist? Nici nu-ti mai trebuie problema (reala su inventata) inter-etnica pentru a fi deprimat.

  5. „Nobil”?Anton Verancsics (1550)explica : „nobili” sunt urmasii hunilor (se pare ca cruzimea,traiul intemeiat pe jaf,crima,prigona celor fara aparare este considerat „nobil”),urmasii „scititilor”(la vremea lui Verancsics acestia erau secuii)…”olahii”nu erau „nobiles”,pentru ca descendenta lor din romani era indoielnica,stiindu-se ca acestia s-au retras,cu catel,cu purcel de pe aici …pe deasupra,fiind cam blegi,preferand sa-si duca exixtenta prin locuri izolate,greu accesibile,cat mai departe de cei urmasi nobili ai nobililor huni si sciti,nu prea pareau sa fie dispusi sa ia parte la „cultura” sociala medievala(spanzuratori,arderi pe rug,executii sangeroase,masacre)…altminteri,daca se „integrau”,erau imediat innobilati (vezi-ca exemplu- Teleki,”uramasul porcarului valah Mihaly,din Teleac”-zice Szuszana Lorantffy-e doar unul din exemple)