G4Media.ro

SONDAJ Cum s-a prăbușit încrederea românilor în UE odată cu debutul pandemiei…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

SONDAJ Cum s-a prăbușit încrederea românilor în UE odată cu debutul pandemiei de Covid / Doar 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană / Pe durata pandemiei, în Europa a crescut încrederea în UE

Doar 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană, se arată în cea de-a noua ediție a eurobarometrului realizat de Parlamentul European, tendințe sociodemografice 2007 – 2022. Potrivit sondajului, în 2015 numărul românilor care spuneau că apartenența la UE este un lucru bun era mult mai mare, 68%, comparat cu media UE de la cea vreme, de 54%.

Din grafic rezultă că încrederea românilor în UE s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei, când Bruxelles-ul a introdus reguli stricte de călătorie condiționate de vaccin. Potrivit sondajului, în 2020 se aflau încă în media europeană când erau întrebați dacă apartenența la UE este un lucru bun (55% România, 59% media europeană) dar de atunci diferența a crescut constant: în timp ce la nivel european încrederea în UE a crescut, în România s-a prăbușit constant.

Sursa: Eurobarometru/ Parlamentul European

La întrebarea, dacă UE vă evocă o imagine foarte pozitivă, destul de pozitivă, neutră, destul de negativă sau foarte negativă, totalul celor care răspund ”pozitiv” este în cazul României de 46%, față de 47% media europeană.

Sursa Foto: Eurobarometru / Parlamentul European

 

Imaginea UE este mai bună în rândul tinerilor și scade pe măsură ce vârsta crește. Astfel, în grupa de tineri cu vârste cuprinse între 15 – 24 de ani, imaginea UE este pozitivă în proporție de 55%. Ea scade treptat, ajungând ca în grupa de vârstă 55 plus să scadă la 39%.

Sursa Foto: Eurobarometru/ Parlamentul European

Diferențele se estompează însă între grupele de vârstă la întrebarea daca apartenența la UE este un lucru bun. În continuare tinerii cred majoritatea că este un lucru bun, în timp ce persoanele trecute de 25 de ani tind să devină mai euro-sceptice.

Sursa Foto: Eurobarometru/ Parlamentul European

Situația se schimbă însă când vine vorba de beneficiile de pe urma apartenenței la UE. La întrebarea ”Ținând cont de toate aspectele, ați spune că România a beneficiat sau nu, în ansamblu, de pe urma apartenenței la UE?”

66% dintre români spun că România a beneficiat, față de 72% media europeană.

Sursa Foto: Eurobarometru/ Parlamentul European

Când vine vorba de beneficiile concrete aduse de UE, românii ies iarăși din grafic în comparație cu media UE. De exemplu, 39% dintre români cred că UE le-a adus noi oportunități de angajare (locuri de muncă), în timp ce media europeană este de doar 23%. Pe de altă parte, doar 26% dintre români cred că UE contribuie la menținerea păcii și întărirea securității, în timp ce media europeană este de 36%.

Sursa Foto: Eurobarometru/ Parlamentul European

În ceea ce privește nivelul de satisfacție față de democrație, 47% dintre români s-au declarat „satisfăcuți complet”, în comparație cu media europeană de 56%.

Sursa Foto: Eurobarometru/ Parlamentul European

De asemenea, la capitolul încredere în Parlamentul European și parlamentele naționale, România (52%) s-a menținut mai aproape de media europeană (54%) în privința PE. Deși încrederea în parlamentele naționale este destul de scăzută la nivel european (34%), românii au declarat că sunt încrezători în proporție de numai 29%.

Sursa Foto: Eurobarometru/ Parlamentul European

Eurobarometrul a fost realizat de Kantar, față în față, pe un eșantion de aprox 1000 de respondenți (15 ani +) per sondaj,

Marja de eroare. Pentru această dimensiune a eșantionului, procentul real ar putea varia în următoarele intervale. Exemplu: Dacă în acest document se indică un rezultat de 30%, procentul real la nivelul întregii populații ar putea varia între 27,2% și 32,8%.

Eurobarometrul poate fi consultat integral aici.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

57 comentarii

  1. Masurile antipandemice au venit evident si cu o criza economica. In tarile libere oamenii si-au putut striga nemultumirile,s-a putut crea si o miscare „revolutionara” finantata cu ruble in pregatirea invaziei lui Putin care a vizat pe cei mai saraci si mai putin educati cetateni.
    In China,sau Rusia unde masurile au fost mult mai dure si impactul economic si mai mare s-au impus instant pedepse cu inchisoarea pentru protest asa ca au stat cuminti si iubitori de tatuci( in China au iesit din rand abia dupa ce au inceput sa moara de foame in case.)

  2. Pai ce se spune sau ce lasă sa se înteleagă postrurile de televiziune unite întru „salvgardarea”coruptiei binefacatoare pentru unii? Sau ce ar putea sa spună,din pacate multi parinti,ramasi singuri,pentru ca le-au plecat copiii în strainatate?S.a.m.d..

    • Multi romani nu vor sa observe diferentele la dezvoltare in raport cu alte tari care NU FAC parte din UNIUNEA EUROPEANA, si care sunt mai sarace financiar, social, cultural.
      Sunt mai multe avantaje ca MEMBRU al UE (desi este un imperiu) decat fara a fi MEMBRU.
      oamenii care vor sa ne scoata din UE sunt dusmanii nostrii, si de obicei au alte interese fata de ROMANIA, iubesc rusia, etc.

  3. Sa nu ne miram. Suntem un popor de milogi. Daca nu ne dau ceva sau ne restrictioneaza cu ceva, UE nu mai e buna.
    In schimb, PSD si PNL, care ii fura de 33 de ani, sunt buni ca le da la 4 ani odata faina, ulei si promisiuni.
    Astia suntem. Duplicitari, fara coloana vertebrala, un popor esuat.

  4. Un popor primitiv.

  5. Singurul beneficiu pe care-l vad eu e ca circul doar cu buletinul.
    In rest, job aveam si inainte de aderare, pace era si inainte de aderare si de asta inteleg ca se ocupa NATO, eu nu vad care e rolul UE in mentinerea pacii si securitatii. Trebuie sa ma mai documentez.
    In Parlamentul European nu mai am nici eu cine stie ce incredere. Am vazut ce oameni lucreaza acolo si cum merg lucrurile. Nu prea merg. Valorile se respecta doar din vorbe. Cand e vorba de fapte, e mereu unu’ care pune bete-n roate, in plus lumea se cam perinda pe acolo. E un du-te vino.

    • Mai sunt si libertatea de a munci oriunde, de a vinde si cumpara fara bariere tarifare, fondurile europene, suportul pentru reforme. toate astea fac tarile sa coopereze unele cu altele mai mult, in loc sa domine nationalismul si protectionismul. Si asta face ca orice conflict sa apara mult mai rar. De cand exista UE nu au mai fost razboiaie intre zecile de tari care fac parte din ea. Asta e contributia UE la pace si securitate.

    • Zau?
      Dar de faptul ca milioane de romani lucreaza in strainatate si stau acolo de ani buni trimitand miliarde in tara, ce zici?
      Dar de faptul ca copiii nostri pot studia afara, nu in Romania, unde educatia ca si sanatatea sau justitia sunt varza, ce zici?
      Dar de faptul ca primim zeci de miliarde de euro pentru reconstructia acestei tari facute praf de PSD si PNL, pe care ii votezi de 33 de ani din motive lesne de inteles, ce zici?
      Dar de faptul ca schimburile economice se fac pe o piata libera, fara taxe vamale, cea mai mare piata unica din lume, ce zici?
      Ai ramas cu buletinul in gura, putinistule! 😉

    • @MarianEugen Sa vezi cati romani vor pleca daca doamne fereste iesim din UE…atunci sa vezi exod.

    • @mira deci nu ai evoluat deloc de dinainte de intra in UE si dupa? imi pare rau pentru tine … lucrezi la stat?

      eu consider ca intreaga tara a evoluat, si E DOAR beneficiul UE + asocierea NATO care sunt destul de legate, singurul lucru care ne trage inapoi e POLITICUL PSDNLUDMR + AUR (apendicele PSD)

    • De lucrat si studiat in strainatate se putea si inainte. E plina istoria de oameni care si-au facut studiile la Viena.
      Ca vin bani de la UE si noi nu intelegem nimic din ei, nu inseamna neaparat beneficiu.
      Nu am de gand sa zic multumesc pentru lucrurile de care nu beneficiez personal.
      Ramane cum am spus: circul doar cu buletinul, nu mai e nevoie sa ma caut de pasaport.

    • Nu am nicio zi la stat. Doar la privat am lucrat.

    • Mira,faptul ca au studiat oameni si „inainte” in vest e adevarat,dar nu are legatura cu faptul ca cel putin 5 milioane de romani au folosit dreptul de circulatie si de accest pe piata muncii pentru a pleca si a trimite anual zeci de miliarde in tara care nu produce nimic. Faptul ca din ’89 pana in 2007,perioada in care nu am facut parte nici din blocul sovietic si nici din UE ,si singura perioada in care ne-am ocupat noi geniile mioritice de tara asta si am distrus si am vandut tot ce am putut nu te pune nitel pe ganduri?Plus libertatea de exprimare,de protest,de a alege,de a circula,garantate de apartenenta la UE ti se par putin lucru,fondurile europene fara de care ramaneam tot cu infrastructura din 2007 ti se par asa inutile? Spune sincer,esti fan Cozmin receptiv la rusofilie,sau fan Simion receptiv la ruble?

    • Porta, imi poti enumera cateva din imbunatatirile facute la infrastructura?

    • @Mira „Ca vin bani de la UE si noi nu intelegem nimic din ei, nu inseamna neaparat beneficiu.” Pai daca ai aceeasi hoti de atatia ani la putere care nu stiu cum sa fure, nu sunt in stare sa acceseze banii aia fara sa promita ca ii folosesc cum trebuie, de aia nu vezi tu, nimic. Lasa ca vedem noi, altii. Mai ales din cei plecati afara, cei care inteleg rolul UE cu adevarat.

    • Mira, nu exista om in Romania care sa nu fi beneficiat (macar indirect) de fondurile europene. Fie ca vorbim de autostrazile construite din fonduri UE, subventiile agricole (primite direct de cultivatori, compenseaza o parte din cheltuieli si mentin preturile la alimente mai mici), banii trimisi de cei plecati afara care mentin un curs bun al euro, investitiile facute de firmele din alte tari UE, produsele mai ieftine (nu se aplica taxe vamale pt tarile UE).

    • Ok, tiberius, m-au incurcat colegii tai de forum care se plang toata ziua ca ba nu au autostrazi, ba nu au spitale. Inteleg ca unele autostrazi au fost construite din bani europeni, dupa 2007. Trebuie sa verific si atunci ar mai fi si acest beneficiu, beneficiul 2.
      Nu stiu despre subventii, dar multe fructe si legume importate de pe piata europeana sunt mai ieftine decat produsele romanesti la supermarket, exceptand cele din Piata Obor(singurul loc de unde plec multumita de cumparaturi: la legume, fructe, etc). Si atunci inteleg ca ori subventiile nu sunt cum trebuie, ori cere comerciantul roman prea mult pe marfa.

    • Sa iti enumar diferentele intre infrastructura din 2007 si cea de acum??!!
      Bai frate ,chiar toti antieuropenii(respectiv pro sovieticii) stau asa rau cu iq-ul?
      Toti kilometrii aia de autostrada care au conectat Romania cu Ungaria,toate lucrarile de canalizare,de asfaltare,partille de ski ,pensiunile agroturistice care aduc euro din turism in Romania,toate investitiile in agricultura s-au facut din bani europeni pentru ca acei bani nu se pot frauda prea usor. Proiectele incepute pe bani din bugetul Romaniei zac toate nefinalizate,banii impartiti intre partide si firmele de partid pentru ca fara control european in tara asta se fura ca in codru.
      Dar daca tot esti atat de deranjata de apartenenta europeana a Romaniei,nu mai bine emigrezi in Belarus? Acolo te poti bucura de ocrotirea sovietica fara sa fii deranjata de toate drepturile,libertatile si investitiile europene .

    • Care autostrada care leaga Romania de Ungaria, Porto, ca acu’ era sa sucesc literele? Ca-mi ia toata ziua sa ajung in Arad, intr-un trafic infernal, cu exceptia zilei de odihna, duminica. Si de la granita intru pe autostrada in Ungaria, unde e fain misto, adio griji. Deci despre ce vorbesti?
      Ce lucrari de canalizare ai vazut tu in Bucuresti, ca nici nu ploua bine, ca tre sa-ti pui cizme de cauciuc in picioare sa umbli prin oras.
      Asfaltul e pus cumva si in Moldova pe la tara, ca doar pe acolo mai lipsea, in rest nu ducea tara lipsa de asfalt. Acum il si schimba prin unele locuri, se pun dale, ca retine caldura vara. Partiile de ski sunt facute dupa 2007? I-auzi?

    • Inainte de a intra in spatiul vestic (UE/NATO), Romania era o tara cu un PIB de 40 de miliarde de dolari si cu un salariul mediu net de 150 de dolari.

      Ai idee cati bani au intrat in Romania in ultimii 20 de ani? Aproape 100 de miliarde de euro prin investitii directe, cam 70 de miliarde de euro din fondurile europene nerambursabile, plus intre 3 si 5 miliarde de euro anual, bani trimisi de cei care au primit dreptul de a lucra in UE.

      Cum crezi ca am fi reusit sa ajungem la un PIB de 250 de miliarde de euro si la un salariu mediu net de 800 de dolari, cat avem azi? De ce Moldova sau Serbia nu reusesc asemenea cresteri economice?

      Ca sa nu mai vorbesc de multe alte avantaje, pe langa accesul la piata comuna: dreptul la munca, dreptul de a te stabili si a cumpara proprietati in UE, dreptul de a studia in UE cu taxe identice cu cei ce locuiesc in acele tari, burse Erasmus si asa mai departe.

      Unii nu isi mai aduc aminte cum arata Romania acum nici 25 de ani, pe cand eram cu totul in afara spatiului vestic: saracie lucie, salarii mizerabile de genul 60-70 de dolari pe luna (pentru aia care gaseau totusi de lucru!), mineriade, sentimentul cumplit de lipsa de speranta. E complet nerealist sa crezi ca Romania are vreun viitor in afara spatiului vestic (UE/NATO).

    • @silicon_v
      Nu cred ca in 2007 salariul mediu net era de 150 euro, haideti ca era 300 euro, daca nu cumva chiar 400 de euro si nu inteleg de ce ati schimbat valuta, ca noi eram platiti in lei oricum. Deci s-a dublat, vreti sa spuneti, daca acum e de 800 de euro. Ceea ce-i face pe angajatori sa stea in expectativa si sa se reorienteze dupa forta de munca mai ieftina, in alte tari, daca trendul e de crestere. Asa se intampla acum in alte tari din vest unde salariile dunt de zeci de mii de euro. Salariul este cel cerut de angajat, nu are treaba cu salariul mediu dintr-o tara. Salariul meu are legatura doar cu experienta pe care o am si cu cat cer, nu are legatura cu aderarea Romaniei la UE.
      In rest nu stiu, nu ma pricep si nu vroiam sa dau de inteles daca am avea sau nu viitor in afara UE.

    • @Mira
      Ce ma mira cel mai mult la tine este ca in spiritul tau putinist vii cu niste aiureli de aburit tancii, fara sa vii cu o alta solutie la ce nu-ti place, adica UE. Foarte interesant cum o dai dupa visin, raspunzi si minti doar la ce-ti convine, dar nu vii cu argumente de genul „ar fi fost mai bine daca nu eram in UE, ci cu rusii…”
      Asta pentru ca nu poti, pentru ca nu exista pentru Romania un loc mai bun decat UE. Altfel, vom fi ca sarbii, la care am facut Revelionul si sunt la pamant din toate punctele de vedere. O tara ramasa in comunism, fara vile, fara masini luxoase, fara supermarket-uri, fara putinta de a vedea alte tari doar avand viza, etc.
      Iar noi, romanii, de cand suntem, n-am facut nimic bun prin noi insine, ci doar impinsi sau trasi de altii catre binele pe care il avem. Pana si regii si reginele erau de alta nationalitate, fiind cei mai buni pe care i-am avut. Spune-mi un singur lucru bun facut de romani pentru tara lor, mai putin ca o fura, ca au predat Moldova Rusiei, ca am fost nazisti si am „intors armele” (a se citi am tradat), ca am fost totdeauna cu capul plecat ca sabia sa nu-l taie, ca la noi totul merge si asa, ca suntem atat de prosti incat trebuie sa fim condusi de altii.
      Tanti sau tovarase, lasa-ne si vezi ca te dai de gol cand inchei spunand tamp ca ” In rest nu stiu, nu ma pricep si nu vroiam sa dau de inteles daca am avea sau nu viitor in afara UE.” Te rog eu mult, taci ca faci de ras serviciul in care esti si pentru ce esti platit/platita! Bye!

    • @Mira
      Ce ma mira cel mai mult la tine este ca vii cu niste aiureli de aburit tancii, fara a oferi o alta solutie la ce nu-ti place, adica UE. Foarte interesant cum o dai dupa visin, raspunzi doar la ce-ti convine, dar nu vii cu argumente de genul „ar fi fost mai bine daca nu eram in UE, ci cu rusii…”
      Asta pentru ca nu poti, pentru ca nu exista pentru Romania un loc mai bun decat UE. Altfel, vom fi ca sarbii, la care am facut Revelionul si sunt la pamant din toate punctele de vedere. O tara ramasa in comunism, fara vile, fara masini luxoase, fara supermarket-uri, fara putinta de a vedea alte tari doar avand viza, etc.
      Iar noi, romanii, de cand suntem, n-am facut nimic bun prin noi insine, ci doar impinsi sau trasi de altii catre binele pe care il avem. Pana si regii si reginele erau de alta nationalitate, fiind cei mai buni pe care i-am avut. Spune-mi un singur lucru bun facut de romani pentru tara lor, mai putin ca o fura, ca au predat Moldova Rusiei, ca am fost alaturi de nemti si „intors armele” (a se citi am tradat), ca am fost totdeauna cu capul plecat ca sabia sa nu-l taie, ca la noi totul merge si asa, ca suntem atat de fleti incat trebuie sa fim condusi de altii.
      Tanti sau tovarase, lasa-ne si vezi ca te dai de gol cand inchei spunand tamp ca ” In rest nu stiu, nu ma pricep si nu vroiam sa dau de inteles daca am avea sau nu viitor in afara UE.” Te rog eu mult, taci ca faci de ras serviciul in care esti si pentru ce esti platit/platita! Te devoalezi! Bye!

    • Mira ia vezi la britanici, mai sunt multumiti dupa Brexit? Ori esti pr.ost informata sau pacalita, ori vrei tu sa fii prea subtila in exprimare pentru un salariu primit in ruble

    • @MarianEugen
      Serbia nu are supermarket-uri? V-ati ocupat sa trageti concluzii pripite si ati ratat lista firmelor care au fost b.oicotate sa-si retraga activitatea din Rusia. Dati un search pe google sa vedeti cate au fost, cate au ramas si va minunati. Mentionez ca Rusia nu e in UE. Profitul e profit si angajatorul se orienteaza catre tarile slab dezvoltate unde forta de munca este ieftina si ajunge, surpriza si in China. Ce spune Parlamentul European, frate cu SUA si vezi ce face. Cand vrei sa stii ceva, trebuie sa mergi la fata locului sa vezi, asa daca-mi reciti din ce spun altii, ne indepartam de realitate. Eu-s cu UE, ca sa fie clar.

    • In ’94 salariul mediu era undeva la 60$ pe luna. Fa un exercitiu de imaginatie si gandeste-te unde am fi fost acum daca nu am fi aderat la UE. Ce s-ar fi intamplat cu cei peste 5 mil de oameni care au un job in tari din UE Iar noi nu trebuie sa muncim doar sa mancam, trebuie sa ne mai bucuram si de viata ca n-avem decat una

    • @Bratianu
      Cat am lucrat in Irlanda, era plin de rusi in jurul meu, nu i-am intrebat daca lucrau acolo, dar presupun ca da. Eu aveam insa multi colegi indieni. Erau si ei din UE si nu stiam eu? E drept ca au nevoie de viza, noi, cei din UE, doar de buletin, de aia l-am si mentionat. Traiti, cred eu, cu falsa impresie ca sunteti platiti mai bine la job datorita UE. Dvs, stiti mai bine unde si pentru cine lucrati, in cazul meu sigur nu, eu mi-am schimbat des joburile sa-mi schimb salariul si nu m-a ajutat aderarea in niciun fel. Asta este exercitiul pe care-l pot face. Poate pe antreprenori sa-i fi ajutat, pe cei care au accesat fonduri europene si pe angajatii lor, ma gandesc.

  6. Dacă nu erau UE și NATO acum eram in epoca de piatră pe drum spre feudalismul rusesc, trebuie sa ne obișnuim că pentru cetățeanul nostru singura măsură e dacă mănâncă mai mult sau mai puțin ca ieri. În plus mai suntem și îngâmfați și creduli, doar să ne zică unii că complot antinațional și începem să ne luptăm cu fantome suferind și de sindromul Stockholm în același timp. Judecată cât de cât sănătoasă nu știu dacă găsim la 20%, vorba aia: „Prostul nu e prost destul până nu e și fudul”.

  7. Ne merităm soarta. Suntem ultimii din UE pentru un motiv, nu din întâmplare!

  8. Daca increderea românilor in UE scade inseamna ca Sosoaca si Simion si-au facut treaba cu varf si indesat… La fel si televiziunile…

    • Pai n-ai vazut ce a crescut in sondaje hAUR? Zici ca lumea vrea sa se intoarca la sovietici nu altceva

  9. Romania a beneficiat imens de pe urma aderării la UE si la nivelul de trai si la nivelul de civilizație. Asa sunt oamenii, mereu nemulțumiți.

    • Resemnarea și dezinteresul romanilor se explică prin sentimentul că voința lor nu contează, că țara este la cheremul altora, tratată ca o colonie.
      România a ieșit învinsă din războiul rece. Și e dreptul învingătorilor să se ocupe de direcția pe care virează cei învinși. Așa s-au întâmplat lucrurile și după al doilea război mondial, când România a fost pusă tot în tabăra celor învinși, cu toate consecințele care au decurs de aici.
      Incredere in UE in SUA, in ce votam ? înțelegem cu toții că țara în care s-au adăpostit echipamente militare de miliarde de dolari nu poate fi lăsată la cheremul rezultatului din urne…Cu un asemenea inventar nu e de joacă, trebuie păzit de oameni de încredere puși în fruntea statului.

  10. Astia suntem. Un neam de traista.

  11. Daca Doamne fereste..se ajunge la ceea ce isi doreste Sosoaca sa iesim din UE, voi pleca cu hainele dupa mine spre vest. Sunt convins ca multi altii vor urma aceeasi cale. Locul nostru trebuie sa fie in UE si NATO…

  12. Românii amestecă lucrurile, că așa sunt educați! Lucrurile negative sunt create de ai noștri aici și în loc sa-i tragem pe ei de mânecă, ne aruncăm nemulțumirea pe UE. E drept că și la UE a scăzut calitatea și competența oamenilor din cele 3 instituții componente, dar ce vezi în Parlamentul, Guvernul și Justiția din România, dacă nu stai bine cu nervii, o iei razna! Trăim vremuri grele din cauza imposturii care guvernează în general!

  13. Romanii sunt un popor feudal,primitiv analfabet.Iubitor de moaste si pomeni.Popor lenes,mincinos ,hoț,duplicitar.Murdar,nespalat,infect de multe ori.

  14. 123 proba de „microfon”

  15. de cand suntem in UE, PSD boicoteaza sistematic folosirea banilor dati gratis pentru dezvoltarea tarii. PSD boicoteaza constructia de autostrazi pentru ca nu le trebuie o tara dezvoltata, cu oameni capabili sa se descurce singuri, ci vor un stat subdezvoltat, cu oameni dependenti de politicieni si de mafiotii pe care-i protejeaza politicienii

  16. Bogdaproste

  17. Perfect spus. Noi dam vina pe altii, cand vina e la noi.

  18. Eu, una, nu ma simt cu musca pe caciula. Mai cautam.

  19. Daca sondajul nu a prins esecul Schengen, atunci este si mai tragic in ceea ce priveste increderea in UE si in institutiile ei.

    Romanii au vazut ca vorbe goale precum, coeziunea europeana, solidaritate, etc sunt doar „cardeli” , ca sa-l citez pe un fost primar de sector din Bucuresti. JAI-ul din 8 decembrie 2022 a fost doar pentru a accepta Croatia in Schengen, restul a fost butaforie. Entitati media precum G4 Media, SpotMedia ne spuneau in preajama JAI-ului cum Romania din cauza coruptiei nu poate proteja granita externa a UE, prin urmare, nu merita in Schengen, dar nu spuneau nimic despre coruptia din Croatia, cel putin la acelasi nivel cu cea din Romania. Nu mentionau de granita UE externa a Croatiei cu Bosnia, granita de 900km, nesecurizata, a doua granita externa din UE dupa cea ruso-finlandeza.

    La o luna de la aderarea Croatiei la Schengen, portalul pro-european, http://www.euractiv.com scria un articol despre cresterea masiva a intrarilor migrantilor ilegali in Croatia la o luna de la aderare, „Number of asylum seekers soars in new Schengen member Croatia”.

    • Ai vazut reportajul recorder cu privire la spagile din vamile din RO? Daca nu, ti-l recomand… Daca austriecii s-au prefacut ca avem probleme, noi ne-am prefacut ca nu avem

  20. Literar, observăm că, la 8 decembrie 2022, neprimirea românilor în Schengen a fost percepută ca un Al doilea Dictat de la Viena, încât s-au rupt legăturile afective cu Occidentul: niște șmecheri fără de cuvânt, ca și ai noștri ăștia de jumulesc acum România!

  21. Nu e surprinzator. Corespunde procentul aproximativ cu numarul de nevaccinati din Ro si nu cred ca e o coincidenta. Daca intrebarea ‘Ati fost vaccinat anti covid’ era inclusa as paria pe o suprapunere de 90% intre cele doua demografice, susceptibile la acelasi gen de dezinformari.
    Mai exista un 10% eurosceptici din alte motive, unde sunt inclusi si oameni bine educati si care nu sunt la fel de susceptibili la propaganda de origine rusa. Dar nu sunt statistic reprezentativi.

  22. Parerea mea este ca sunt prea corupti cei de la UE si pandemia le-a oferit prilej de imbogatire! De aceea a scazut increderea in UE!

  23. Lasa ca nici cu „muntantii” de la USR, ce au sustinut ca un barbat poate naste, nu ne este rusine.

  24. Cum s-a prăbușit increderea? Simplu: pas cu pas.

  25. In Romania suntem tratati ca cetateni de rang inferior, nu in tarile vestice.
    Din cele trei tari UE in care am locuit ( plus inca una fosta UE) nu am fost niciodata tratat rau asa cum se intampla in Romania oricand ai de-a face cu autoritatile sau administratia.
    Toate criticile la adresa UE par a fi intr-un void, de parca am locui in Elvetia sau Norvegia. Se poate si mai bine decat in UE dar nu pentru un popor care inca invata civilizatia si democratia, fara prea mare tragere de inima.

  26. Cim sa nu scada increderea in UE atunci cand vezi ca infractori condamnați definitiv precum oprescu, mario iorgulescu sau chiar ieri ionuț arsene iși găsesc adăpost in state ca grecia sa italia. UE este o structura nefuncțională iar asta s-a vazut cel mai clar la votul de respingere in schengen. Practic ai o asa zisa uniune de state dar de 16 ani doua dintre ele sunt asa un fel de zonă gri ..

  27. Este uimitoare capacitatea acestui popor de a-si da autogol..

  28. Tie Mira ori iti lipsesc cativa neuroni ori esti trol rusesc, ti-am mai spus

  29. Acelasi discurs copy/paste pentru un comentariu lasat vreodata de vreun membru usr…tipic secu

  30. Cand nu ai ce face, să iti vezi de treabă, că nu te pricepi la politica externă. Nu vor UE, penali, hoții si o parte din poporul cu creier spalat de televiziuni si partide extremiste. Cine este de vină? Poporul român, că voteză lichele!