G4Media.ro

SONDAJ 54% dintre români cred că situaţia din ţară e mai rea…

Sursa foto: InquamPhotos / Octav Ganea

SONDAJ 54% dintre români cred că situaţia din ţară e mai rea decât în 1989 / Aproape 43% dintre cei chestionaţi preferă transportul cu vehicule personale pentru a se deplasa pe distanţe mai lungi în interiorul localităţii, iar 27,3% transportul public

Peste 50% dintre români cred că situaţia din ţară este mai rea decât în 1989, potrivit unor sondaje realizate de INSCOP Research, în cadrul proiectului „România Agenda 2050”, la comanda Strategic Thinking Group, lansate, joi, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Primul sondaj a fost realizat în perioada 23 mai – 14 iunie, pe un eşantion de 1.500 de persoane, iar cel de-al doilea în intervalul 26 septembrie – 4 octombrie, pe un eşantion de 1.200 de persoane. Eşantioanele sunt reprezentative pentru categoriile socio-demografice semnificative pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă este de +/-2,53%, la un grad de încredere de 95%.

Un procent de 54% dintre români, conform sondajului realizat în mai – iunie, respectiv de 57,4%, potrivit cercetării din septembrie – octombrie, consideră că situaţia generală din România este mai rea decât în 1989.

Potrivit cercetărilor, 43,5% dintre cei intervievaţi în mai – iunie, respectiv 39,1% dintre subiecţii din septembrie – octombrie, au opinat că situaţia generală a ţării în 2050 va fi mai bună decât în prezent.

Ambele sondaje relevă că 68,4% dintre respondenţi sunt de acord cu tranziţia la surse de energie prietenoase cu mediul. Mai mult de jumătate (51,5%) dintre români au răspuns că i-ar determina să reducă consumul de energie costul acesteia. Totodată, aproape trei sferturi (72,5%) dintre cei intervievaţi ar dori să instaleze panouri fotovoltaice la casa sau blocul în care locuiesc.

Aproape 43% dintre cei chestionaţi preferă transportul cu vehicule personale pentru a se deplasa pe distanţe mai lungi în interiorul localităţii, iar 27,3% transportul public.

Întrebaţi care sunt cele mai importante două probleme de mediu cu care se confruntă România, 58,4% dintre cei chestionaţi au răspuns defrişările ilegale, iar 42,6% poluarea apelor.

Sondajul din septembrie-octombrie a arătat că, în ceea ce priveşte principalele trei probleme ale sistemului de educaţie românesc, 53,6% dintre cei intervievaţi au făcut referire la slaba pregătire şi dezinteresul unora dintre profesori, 45,1% la abandonul şcolar în rândul copiilor din medii defavorizate, 41% la lipsa de disciplină a elevilor.

Aproape 62% dintre respondenţi sunt de părere că părinţii nu acordă suficientă atenţie copiilor la şcoală. 88% dintre cei chestionaţi cred că educaţia şcolară este cel mai bun mijloc de a reuşi în viaţă.

Conform sondajului din mai-iunie, 76,1% dintre români sunt preocupaţi de starea lor de sănătate foarte mult sau destul de mult.

Cercetarea din septembrie-octombrie arată că o treime (33,3%) dintre cei chestionaţi s-au gândit să plece în viitor la un moment dat la muncă în străinătate, iar 65,8% au spus că nu au avut în vedere aceasta. 41,5% dintre români sunt de părere că cei care pleacă la muncă în străinătate sunt văzuţi în ţara noastră drept „fără alternative”.

82,5% dintre respondenţi sunt de acord cu reduceri de taxe şi impozite pentru companiile private care iniţiază noi investiţii în economie. 57% dintre români sunt total de acord cu majorarea alocaţiilor şi a pensiilor, chiar dacă nu există resurse bugetare, iar 27,4% – oarecum de acord.

În altă ordine de idei, sondajul din mai-iunie relevă că 83,5% dintre români cred că ţara ar trebui să se orienteze spre vest din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, adică spre Uniunea Europeană, SUA şi NATO.

Din ambele cercetări reiese că 89,2% dintre români sunt de părere că populaţia ar trebui să fie consultată mai des prin referendum pe temele majore de interes local sau naţional.

„Cei din generaţia matură într-un fel sau altul sunt dezamăgiţi de decalajul dintre aşteptările lor în 1989 şi ceea ce s-a întâmplat acum. Pe de altă parte, sunt tineri care nu ştiu prea multe despre ce era înainte de 1989, despre cum era societatea şi oamenii nu gândesc raţional. De exemplu, nu se gândeşte nimeni că în societatea românească din 1989 lipsea aproape totul, nu aveai libertate de mişcare, nivelul de trai era extrem de scăzut, nu aveai lucruri elementare, cum ar fi accesul permanent la electricitate, la combustibil sau la hrană”, a spus rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, referitor la opinia românilor despre situaţia de dinainte de 1989.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. 83% vor cu SUA, UE și NATO. Deci postacii Rusiei își irosesc timpul.

  2. Unde faceti sondajele astea ? Cine raspunde la ele, toti mosii betivi cu viata ratata care considera ca daca aveai leafa stand degeaba si nu aveai ce cumpara cu ea era mai bine ?

    • Mircica,scrii prostii Mari.
      Ti-o spune unul care nu se poate plange ca o duce rau in present d.p.d.v salarial.
      Nu sunt bugetar si nici pensionar special.
      Dar pe timpul lui Ceausescu era mult mai bine pentru oameni.
      Probabil ca daca aveai salariul minim vedeai lucrurile altfel.
      Romania Este jefuita sistematic de 33 de Ani.

    • @Moromete, maica-mea imi spunea ca atunci cand era copil, bunicul ii injura pe comunisti la greu ca i-au luat vacile si caii si pamantul si l-au obligat sa plece pe santier. In schimb mama era fericita, putea sa se duca la scoala, la liceu, si in final la facultate, nu trebuie sa se duca cu sapa pe camp. Daca o intrebi azi despre comparatia cu ce-a fost inainte de 89, spune ca era mai bine atunci ca toata lumea avea de lucru si nu era atata saracie. Daca ma intrebi pe mine, care am trait totusi pana in clasa a VI-a in comunism, as zice ca nu exista ceva mai ingrozitor pe lumea asta decat ultimii ani cu Ceausescu, aia nu era viata , eram un fel de vietati care supravietuiau (cam ca in Koreea de Nord azi). Deci fiecare generatie are perspectiva ei, probabil multi nu disociaza partea cea mai fericita a vietii de sistemul respectiv.

    • Munca 6 zile pe saptamana, magazinele goale, cartele, cozi la care te asezai din reflex, apoi intrebai ce se da. 2 ore de propaganda spalatoare de creier la singurul post TV, pile-cunostinte-relatii, salariul care putrezea la cec, ca nu aveai ce cumpara, circulatia cu numere pare sau impare, lipsa unui banal telefon fix in locuinta in marile orase, sateni fara apa si canal, lasati fara pamant, obligati sa faca norme la CAP ca sa aiba dreptul la cartele, animalele din gospodarie inventariate de stat, securitatea care te spiona, avortul interzis, fortarea participarii la spectacole megalomane de propaganda, calatoriile in strainatate interzise, etc, etc.
      Astia cara admira viata de atunci…v-ati dilit? Sau aveati acces la magazilele privilegiate ale partidului?

  3. Peste 50% dintre români cred că situaţia din ţară este mai rea decât în 1989.

    Soluția: votăm masiv PSD în 2024 🤣

  4. Intrebati-i pe cei care spun ca era mai bine in 89 decat acum, cum se silabiseste cuvantul mama sau tata, ca nu vor sti.

  5. Rezultat bizar, dar probabil ca in cazul acesta zicala „ce nu sti, nu te poate ranii” se aplica la unii din ei care vor ca sa existe „egalitate in saracie” si implicit daca nu sti ca altu o duce mai bine atunci esti fericit cu ce ai.

    • Anumite lucruri erau bune si in comunism raportat la nivelul societatii de atunci. Multi copii de tarani au facut scoala, liceu, facultate si au dus o viata mult mai buna decat ar fi dus-o in sistemul interbelic. Dar repet, daca raportam la ce era inainte. Daca acum ai vrea sa aplici comunismul ala din 45-89 la societatea de azi ar iesi ceva mult, mult mai rau decat ce avem acum. Deci e vorba de evolutie, de istorie nici macar de sistem. Nu stim cum ar fi evoluat totusi Romania daca nu era comunism. Era o societate la fel de polarizata ca in interbelic cu 10% super bogati si 90% care nu faceau mai mult de 4 clase ? Poate ca da, poate ca nu. Poate am fi evoluat catre un model social vest-european mai degraba si ar fi fost mai bine decat ce-a produs comunismul.

  6. Eu nu am fost sunat vreodata sa fac parte dintr-un sondaj. Cum dracu aleg astia oamenii? Ce fel de mosnegi frustrati gasesc ei de ajung la asemenea rezultate?

  7. Şi sun în privat şi urăsc comunismul mai rău ca pe PSD-ei, dar trebuie să recunosc că chiar şi pe vremea împuşcatului aveam măcar o cartelă să trăiesc măcar o zi. Dar acuma muncim de ne rupem şi trăim cel mult două săptămâni din salariu la limită ca apoi să ne împrumutăm ca să putem merge să muncim celelalte săptămâni până la salariu aşa de rău am ajuns (e pe bune măi rupţilor de realitate, am ajuns să ne împrumutăm ca să le oferim patronilor luxul de a ne avea ca angajaţi).

    • Cum s-au aliat toti securicii aia care au devalizat Romania:))) sa blameze anii cand eram o forta economica.
      Ce bine v-au prins ji.go.dii.lor ,,privatizarile,,de dupa 89!
      Acum e normal sa va usurati pe munca a 2 generatii si sa scuipati unde ati lins.
      Romania ca o Prada…
      Hai cu ,,democratia originala,,tot inainte.

  8. Sa intelegem oare, ca N Ceausescu si al sau PCR, ar castiga in mod democratic alegerile, inca din primul tur? Unic in Europa 🙁

  9. Sigur că da.
    Și tot 54% vor vota cu PSDNL, dacă îi întrebi.
    Țară de pr0ști.