G4Media.ro

Solvabilitatea gospodăriilor ungare s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimii…

sursa foto: Pixabay

Solvabilitatea gospodăriilor ungare s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani din cauza inflației

În al treilea trimestru al acestui an, indicele de solvabilitate al gospodăriilor ungare a scăzut, în comparație cu trimestrul precedent, cu 64% și cu 71% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit studiului realizat de institutul financiar Intrum și de societatea privată de cercetare în domeniul economic, GKI din Ungaria, transmite publicația NÉPSZAVA, citată de Rador.

Portofelul familiilor este împovărat cel mai mult din cauza creșterii prețurilor la energie și de inflație.

În acest trimestru, unitatea de măsurare, calculată pe baza prețurilor de consum, a salariilor și a datoriilor gospodăriilor a înregistrat cea mai slabă valoare din ultimul deceniu, respectiv 12,6 puncte, a declarat directorul Intrum CMS, Károly Deszpot.

Indicele de solvabilitate s-a situat la 45 de puncte în primul trimestru, fiind unul dintre cele mai ridicate din ultimii ani. În schimb, valoarea recentă a trimestrului trei se apropie de 12 puncte, bai mai mult, în fiecare lună se poate observa o deteriorare constantă, în septembrie indicele de solvabilitate fiind de doar de 6,9 puncte.

Se poate afirma că acum familiilor le este mai greu să-și câștige existența decât era în apogeul pandemiei de coronavirus, atunci în timpul celor mai severe restricții indicele a scăzut doar la 18,9 puncte, a adăugat specialistul.

La îmbunătățirea solvabilității gospodăriilor de la începutul acestui an un rol major l-a avut și politica economică ce a stimulat viguros economia și care a fost capabilă să propulseze la vârf consumul și investițiile, lăsând, de asemenea, mulți bani în portofelul gospodăriilor, însă a generat, în același timp, deteriorarea echilibrului bugetar și implicit s-a accelerat rata inflației și s-a depreciat forintul ungar.

Această situație s-a agravat din cauza prețurilor ridicate la energie, care au devenit permanente din cauza războiului ruso-ucrainean și din iulie au condus la creșterea prețurilor la gazele naturale și la energia electrică în Ungaria. Eliminarea parțială a reducerilor costurilor cu utilitățile amenință bugetele a aproape un sfert din gospodării, iar patru la sută dintre gospodării sunt direct amenințate cu falimentul, ceea ce se poate observa și din indicele de solvabilitate al institutului Intrum: cheltuielile multor familii cresc cu 20-30 la sută doar din cauza costurilor crescute cu utilitățile.

Cele mai recente date din sondaj prezintă o imagine sumbră a perspectivelor pentru economia ungară: în timp ce la începutul anului economia ungară a crescut dinamic (în primul semestru creșterea era de 7,3% în comparație cu perioada similară a anului precedent), în trimestrul al treilea creșterea este deja încetinită, iar anul viitor nu este exclusă nici recesiunea. Evoluția indicelui de solvabilitate stabilită de institutul Intrum a prezis în anii precedenți în mod regulat modificările PIB-ului Ungariei, iar dacă va fi la fel și acum, se poate aștepta ca economia ungară să înregistreze o scădere semnificativă până la mijlocul anului 2023. (Traducerea: Rozália Gănciulescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Sclavetele lui putin e bine mersi ? :)))

  2. Ăsta e rezultatul unei economii complet controlate de Fidesz, partidul-stat al lui Orban, micul Putin. Ungaria e un stat profund corupt, iar asta începe să se vadă. Victoraș are zilele numărate.

  3. Si Romania s-a ridicat:)))😅😅😅😅😅🐒🐒🐒

    • La 30% pierdere valoare moneda nationala, noi suntem bine… doar momentan ca urmeaza si la noi bahaos! 🤣🤣🤣🤣

    • Gena secuiasca e atat de degenerata incat ii face pe bietii purtatori sa-si piarda orice urma de luciditate, ghinion!

  4. Un articol complet ar fi făcut o comparație cu datele din Romania.Sau nu e cazul, simțim și noi cat de solvabili am devenit?!

  5. Se bucură cârpa că va ajunge petic!

  6. Ce așteptări pot avea ungurii de la gașca lu Viktor Orban care cum bine știm toți românii că sunt dependenți de Rusia lu Putin. Resurse energetice zero. Fără gazele din Rusia Ungaria se prăbușește. Guvernul lu Orban spera într-un aranjament cu gazele României din Marea Neagră, numai că nu le-a ieșit pasența.

  7. Ungaria nu vrea nimic de la România de cât să nu mai discrimineze minoritatea maghiară, să nu le mai confiște școlile, grădinițele, să nu le dărâme clădirile istorice reprezentative ale culturii maghiare. Înșeles-ai tu, JoJo?

    • Bați câmpii într-un mod sălbatic… Cu atâția spioni Fidesz în guvernul României, deci ai lu ‘ Putin… cum poți spune bazaconiile astea ?.. Este același pretext pe care l-ar folosi Orban să trimită carne de tun în România…

  8. Ce e de cenzurat în postarea mea?