G4Media.ro

Sociologul Gergő Barna: ”Dacă recensământul va continua, ponderea maghiarilor ar putea scădea/…

sursa foto: Marsul pentru autonomia Tinutului Secuiesc de la Targu Mures / Facebook

Sociologul Gergő Barna: ”Dacă recensământul va continua, ponderea maghiarilor ar putea scădea/ Secuii aproape că au ratat recensământul/ Populația românească din Ținutul Secuiesc este foarte bătrână, rezultatele vor fi interesante”

Potrivit lui Gergő Barna, un sociolog citat de publicatia românească independentă de limbă maghiară transtelex.ro într-o amplă analiză despre comunitatea maghiară din România și recensământul populației, în ciuda diverselor probleme, după finalizarea recensământului românesc, vor fi 1 milion de maghiari și poate chiar câteva sute de mii în plus. Sociologul a făcut această afirmație în cadrul unei dezbateri de vineri, la Tusványos.

„Vor fi 1 milion de maghiari în Transilvania?” – a adresat vineri, la Tusványos, întrebarea sociologului Gergő Barna, coordonatorul campaniei Census.ro, demografului Balázs Kapitány și sociologului Tamás Kiss. Cea de-a doua fază a recensământului, bazată pe interviuri față în față, se va încheia la sfârșitul lunii iulie și se desfășoară într-un ritm mult mai lent decât cel preconizat.

„Acest recensământ va fi fie un eșec, fie un succes”, a declarat Gergő Barna. Sociologul a recunoscut că, în ultimele opt luni, el însuși „și întregul sistem” s-a săturat de încurajarea recensământului și de problemele de cenzură care au apărut în ciuda faptului că totul era pregătit pentru un recensământ reușit. Cu toate acestea, calculele lor au fost zădărnicite de probleme juridice și tehnice legate de chestionarul online și de intervievatori. Acest lucru a fost agravat de faptul că autoritățile politice române au lăsat recensământul în sarcina Institutului Național de Statistică (INS), dar nu au pus la dispoziție resursele necesare pentru a obține echipamentul la timp. Potrivit lui Barna, acesta este motivul pentru care campania de recensământ a rămas „tăcută” în societatea majoritară.

Balázs Kapitány a menționat ca problemă faptul că intervievatorii nu au fost plătiți suficient, că li s-au dat adrese greșite și că chestionarul online nu a fost suficient de clar. Iar lipsa de capacitate a fost la fel de răspândită în Ținutul Secuiesc ca și în restul țării, de exemplu, în Târgu Mureș, nu existau chestionare pentru mai mult de zece districte. Până acum a fost numărată jumătate din populația Bucureștiului și o treime din cea a Timișoarei”, a explicat demograful.

Se estimează că doar 15% din populație ar putea completa singură chestionarul online, motiv pentru care punctele de numărare au fost create pentru a semăna cu un recensământ clasic”, a adăugat el.

Chiar dacă termenul limită pentru recensământ a fost deja prelungit de două ori (ultima dată până la 31 iulie), numărătorii nu au reușit să ajungă la multe persoane. Însă, potrivit lui Barna, prelungirea nu este în interesul comunității maghiare. Participarea maghiarilor a fost pozitivă până acum, cei care au dorit să participe făcând deja acest lucru, dar dacă recensământul va continua, participarea românilor va crește, iar ponderea maghiarilor ar putea scădea. Una dintre marile întrebări ale recensământului va fi câte persoane vor fi incluse în cea de-a treia – și ultima – etapă a recensământului, când datele vor fi extrase din bazele de date de înregistrare, care nu includ etnia și confesiunea.

Acest lucru va determina, în cele din urmă, ponderea etnică a maghiarilor în populația României. Iar rata de participare a maghiarilor va determina probleme de politică publică legate de etnie, cum ar fi utilizarea limbii, educația în limba maternă sau nivelul de sprijin din partea statului, a subliniat expertul.

Barna a declarat pentru Transtelex că 100.000 de maghiari ar putea rămâne în afara recensământului cu o săptămână înainte de finalizarea celei de-a doua etape a recensământului, cea bazată pe interogare. Cu toate acestea, se depun în continuare eforturi pentru a reduce acest număr. La începutul lunii iulie, numărul acestora era estimat la peste 50.000.

Dar, în ciuda problemelor, sociologul crede că, după finalizarea recensământului, vor mai exista încă un milion de maghiari și poate chiar câteva sute de mii în plus. Nu mai devreme de sfârșitul lunii decembrie, când vor sosi rezultatele parțiale, se va ști exact câte sunt.

Potrivit lui Gergő Barna, la recensământul din 2011, la cei 19 milioane de locuitori colectați de către recenzori din bazele de date de înregistrare s-au adăugat încă 1,2 milioane de locuitori, ceea ce a dus populația României la peste 20 de milioane. Potrivit sociologului Tamás Kiss, aceasta nu este o cifră obiectivă, dar România nu este interesată de obiectivitate, ci de o populație mai numeroasă din cauza necesității de a accesa fonduri europene și de a participa la procesul decizional al UE. În ciuda importanței uriașe a recensământului din perspectiva Ungariei, acest lucru face ca datele să fie incerte, a explicat el.

Gergő Barna a declarat că, potrivit calculelor lor, 6% din populație, aproximativ 1,2 milioane de persoane, dintre care aproximativ 50.000 de maghiari, nu au putut fi recenzate în 2011, iar datele lor au fost „ridicate” în statistici ulterior, din diverse registre oficiale. Naționalitatea sau religia acestor 1,2 milioane de persoane este încă necunoscută.

„În Satu Mare, îmi imaginez că nu mai pot face mai mult pentru că pur și simplu nu mai au pe cine să recenzeze, pentru că, deși au estimat populația la 91.000 de locuitori, s-ar putea să fie de fapt doar 75.000”, a adăugat el.

Secuii aproape că au ratat chestionarul

Gergely Illyés Gergő Barna, ca răspuns la o întrebare adresată de moderator, a abordat problema etniei secuiești. El a reamintit că la începutul anului 2022, „nopțile nedormite” au fost cauzate de întrebarea dacă chestionarul autocompletat ar trebui să includă o subcategorie de etnie secuiască, iar Consiliul Național Secuiesc al lui Balázs Izsák a început să discute această problemă.

Potrivit sociologului, elita cultural-politică a fost inițial de acord că ar fi mai bine să se păstreze doar categoria maghiară. Le era teamă că, dacă, de exemplu, la recensământ ar fi existat prea multe persoane de etnie secuiască, biroul de statistică nu le-ar fi inclus în categoria maghiarilor, ci ar fi luat în considerare o categorie etnică separată.

„Din cauza presiunilor externe și interne, RMDSZ a spus că bine, categoria secuiască trebuie să fie inclusă, dar în orice caz într-o formă care să includă maghiara între paranteze, pentru că aceasta este o garanție că în final se va alege identitatea dublă, iar categoria secuiască nu mai poate fi separată sub nicio formă ulterior. Când a fost publicată decizia finală a guvernului, parantezele au fost pur și simplu omise”, a subliniat Barna.

Tamás Kiss a adăugat că interviurile cu grupurile de discuție i-au arătat că marea majoritate a maghiarilor din Ținutul Secuiesc au o „identitate secuiască și maghiară”, care nu este o identitate secuiască opusă celei maghiare. Cu alte cuvinte, nu este o subcategorie separată, ci o subcategorie a limbii maghiare, precum cele incluse ulterior în chestionar, care este secuiască. Cu toate acestea, el consideră că este o dilemă faptul că, în schimb, identitatea secuiască este separată pentru un segment restrâns. Și tocmai acest tip de identitate secuiască a apărut în rândul membrilor mișcării, care au apelat la Facebook pentru a-i cere socoteală pentru „încercarea sa de a-i amesteca pe secui în masa maghiară”.

„Aici, identitățile maghiară și secuiască sunt separate, iar cu această tehnică de interogare, este practic imposibil să se facă distincția între cei care au spus că sunt maghiari și cei care au spus că sunt secui și nu maghiari. Iar mișcarea care flutură acolo cele 300.000 de steaguri secuiești are la fel de mult dreptul de a declara că sunt maghiari secui”, a adăugat sociologul.

În ceea ce privește Csángó, Gergő Barna a spus că aceștia au fost propuși în 2011 și din nou în acest an ca o subcategorie a naționalității maghiare. A fost inclusă în proiectul de chestionar alături de secui ca subcategorie a limbii maghiare, dar s-a prevăzut că nu va fi permisă.

„A existat o realitate politică zero pentru includerea lui Csángó în subcategoria maghiară în statul național român. Categoria de Csángó în sine este complexă, deoarece există Csángó din Barcovina, Gyimes și Szeklers din Bucovina, iar politica românească privind minoritățile ar pune la îndoială faptul că aceste categorii sunt identități regionale pentru maghiari. Între cele două războaie mondiale și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, statul român a încercat să construiască și să instituționalizeze Csángó ca o subcategorie a naționalității românești”, a adăugat Tamás Kiss.

În Ținutul Secuiesc, populația românească este foarte bătrână

Balázs Kapitány a declarat în cadrul discuției că tendința maghiarilor din România de a avea copii este aproximativ aceeași cu cea a maghiarilor din Ungaria, cu rate de mortalitate poate puțin mai slabe, dar la fel ca în Ungaria rurală. În comparație cu Ungaria, spune el, asimilarea și emigrația cauzează pierderi suplimentare, dar fundamentele demografice sunt, în opinia sa, la fel de stabile. El a spus că puternica majoritate maghiară din Ținutul Secuiesc garantează viitorul comunității și că numai o catastrofă ar putea schimba acest lucru în viitorul apropiat.

Tamás Kiss a adăugat că populația românească din Ținutul Secuiesc este foarte bătrână și se află într-o stare demografică mult mai proastă decât cea maghiară. Unele dintre zonele împrăștiate unde recensămintele anterioare arată un declin rapid al comunității românești, motiv pentru care rezultatele recensământului actual vor fi interesante.

„Dar la fel de interesant este dacă zonele mixte vor reuși să devină stabile din punct de vedere etnic. În partea de nord a regiunii, populația romă are o fertilitate foarte scăzută. Există destul de mulți romi maghiari, care, la rândul lor, pot contribui la creșterea populației maghiare în acest sens. Ori, pentru mine, Târgu Mureș și împrejurimile sale este o întrebare incitantă, care vor fi rezultatele acolo, pentru că va arăta dacă populația maghiară poate fi stabilizată”, a adăugat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Așa se intampla când, aparent, legea permite obtinerea unor rapoarte publice, doar prin anumite metode, cu date noi și nu cu date existente, corelate.
    În ziua de azi românii nu mai au nimic de dat după ce atâția ani doar li s-a luat! 🤫

    • Si ce daca o sa scada ponderea maghiarilor ?
      Ce daca vor fi sub un milion ?
      Problemele care trebuiau discutate la Tusvanyos erau cum sa determine minoritatea maghiara sa invete limba oficiala a statului in care traieste, ca trebuie sa respecte Ziua Nationala, Imnul si Simbolurile Romanesti, ca trebuie sa-i marginalizeze pe iredentistii, sovinii si revizionistii maghiari.
      Maghiarilor trebuia sa li se spuna ca între 1526 și 1867 statul ungar nu a existat, ungurii făcând parte din diverse provincii aflate sub stăpânirea directă a Imperiului Otoman (150 de ani) sau a Imperiului Habsburgic (200 de ani). Singura provincie care și-a păstrat autonomia a fost Voievodatul, ulterior Principatul Transilvaniei. Ca sa nu mai creada maghiarii minciuna ca Transilvania a facut parte din Ungaria 1000 de ani.
      Maghiarilor trebuia sa li se aminteasca ca niciunul din popoarele cotropite nu a dorit sa ramana in componenta Ungariei, dupa destramarea Imperiului Habsburgic.

    • Decât minoritari aici, mai bine cetățeni de vază în raiul unguresc.

  2. +1, mare savant, material de pus la ministerul educatiei cu afirmatia asta :)))

  3. Asa au spus si despre USR iar acum doar despre Drulă și pensare vorbim

  4. În caz ca nu stiai, in fiecare sectie de votare fiecare partid are voie sa-si trimita reprezentant. Plătit! Legal de stat. Si poate si altfel (cu o masa, un suc).
    20 de ore stai acolo …. oare cu cât „meriti” sa fii platit pentru asta?
    Fă un calcul, la o prezenta mica la vot, cât obtine udmr daca fiecare reprezentant mai aduce 2.3 voturi… în fiecare secție.

  5. Prostii! Recensământul a întrat în „prelungiri” nu pentru că datele sânt incomplete, ci sânt dezastruoase! Nu știu cum sta comunitatea maghiară, dar românii s-au bejenit cu disperare. Așa că deștepții de la București au prelungit treaba ca să dreagă busuiocul. Sau, după Caragiale, să numere steagurile. Zicea o trompetă că au plecat 7 milioane și am rămas 20 de milioane în țară! 😁 Ridicol, dacă nu ar fi triste aceste manipulări jalnice.

    • Cred că ai dreptate. Măcar dacă cei rămași ar fi fost oameni buni, dar nu sunt, cei care pleacă definitiv sunt cei mai buni.

    • Dar totusi cara-te din tara. Fii definitiv cel mai bun si dupa ce te cari arunca buletinul si cetatenia in foc sau in wc si gata tati. Ai scapat. Fara griji

      Totodata dupa sa postezi in tara ta unde te-ai aciuat ca aici pute tot

    • Bineînțeles că rezultatele vor fii șocante, daca nu vor fi ajustate.
      Dar în tot Raul este și un bine.
      Politicienii vor realiza asta anul viitor, când vor anunța că avem PIB per capita la nivelul mediu al UE.
      Apoi se vor sesiza și instituțiile europene că România nu mai are nevoie de fonduri de coeziune!?

    • Au ramas doar votantii USL in tara ,,😆

    • @Crop Tocmai am citit ce ai silabisit, si acum trag apa.

  6. USR…. @ Gura pacatosului adevar spune.

  7. „Sociologul”adevarat student a universitatii unguresti de vara din Tusnad .Unguri sunt reformati din 1530 parca .Secuii sunt catolici .Udmr a scos etnia secuiasca de la recesamant pentru a iesi cat mai multi unguri .Ceangaii sunt romani alungati din Transilvania .Ca incearca ungaria prin burse etc sa-i faca unguri ii treaba ei .Sa nu uitam ca la Sumuleu Ciuc , principelw ungur al Transilvaniei a vrut sa-i treaca la reformati .Dar secuii nu au fost de acord si i-au macelarit pe unguei .Interesant mod al ungurilor de a sarbatari cate o batuta ? Oare la Mohacs fac pelerinaje ?

  8. Ce plictisitor……vorbe de duh, nonsens ! Poate s a pierdut la traducerea in romana…

  9. Mai bine că în casa ta, în țara ta nu este nicăieri în lume,da te poți duce în plimbare ,vacanta ,să lucrezi ,o perioada de timp, dar tot român în acte și în inima ta sa ramai.dar să te trezesti din adormirea veșnică.

  10. Ca idee,

    Din 1990 încoace, din Ardeal au emigrat doar în Ungaria aprox. 400.000 cetățeni romani de etnie maghiară. Din totalul de 1,2 mil. Plus vreo 100 k în alte țări.

    Dacă scădem din 1,2 mil 400 k, plus faptul că după Budapesta, orașul cu cei mai mulți maghiari e București (300 k), nu înțeleg, sociologic, de unde vor fi peste 1 milion în Ardeal.
    Oricum calculez, parcă nu îmi iese ceva.
    Și am calculat de vreo 3 ori 🤦😂😂😂

    • Nu vor sa declare si Bucurestiul, tinut secuiesc?🤭

    • Calculul matematic e bun, dar cifrele tale sunt gresite. Dc iei 1,6 mil. unguri si reduci cu 400 mii, ajungi la cifra de 1,2 mil. La ultimul recensamant cifra maghiarilor a fost tinut in secret ani de zile, s-au incercat o serie de jocuri statistice, ca sa reduca nr ungurilor din Tara. Au mai aparut super istorici, care au frezat nr maghiarilor in fel di chip, incercand din nationalitate sa transforma ungurimea ca etnie. Pana la urma au esuat si e bine asa. Tinutul Secuiesc a fost maghiar, este maghiar si peste 1000 ani ramane maghiar, cu insemnele si imnul propriu. Chiar dc nationalistii romani plesnesc de ciuda. Iar ciangai ca si secuii sunt maghiari de 1000 ani, cu toate ca se cauta asimilarea lor in Romania.

  11. Ah da, o chestie importantă ce era să uit a menționa ☝️

    Din cei 400 k emigrați, 95% nu mai au cărți de identitate sau pașapoarte românești de cel puțin 20 de ani.

    Copiii lor deloc. Nici măcar certificate de naștere cu CNP românesc.
    Aceștia vor fi sau nu incluși la recensământ, doar de dragul de a îngroșa rândurile?

    Sunt sigur că DA

    • Și așa zisa digitizare va fi un eșec, total, la fel recensamatul asta. Unii, politicienii și înavuțirii, nici nu știu în ce țară trăiesc. Alții, care butonează metaversele, insta, tiktokulchinezrsc și podcasturi, bloguri și blogateala, își închipuie că, chiar au „competențe digitale”, dar e vai de capetele lor. Asta-i tarA in care mai trăim.

  12. Maghiarul de rand ca si romanul de rand au cam plecat din tara,au ramas jmecherii si amarastenii condusi de cozi de topor,maghiarii de la Buda-Pesta si romanii de la Brux-elles.

  13. În limba română există cuvântul „ceangău“. Chiar și în neoromână. Când folosiți cuvântul „Csángó” e «decât» o scăpare.

  14. E timpul să ne planificam să aducem migranți. Să începem cu câteva zeci de mii pe an. Este nevoie și vor avea și un efect benefic de diluare a ideilor etnocentriste și fasciste maghiare și nu numai. Cred că în următorii 20 de ani ar trebui sa aducem minim 1 milion de migranți din Africa și Asia.

  15. Ungurii sunt batrani si la ei acasa.
    In zece ani vor cere ajutor de la romani ca sa aiba muncitori la ei acasa.

  16. @mihai
    Musiu, legea a fost modificată. Ghici de cine?
    In prezent dacă vreuna din minorități,are peste 20% într-un județ, vor intra in parlament (CV, HR, SM, MS…). Nu mai e cu pragul de 5%.
    Și ghici pt cine a fost făcută modificarea?
    Că rromii nu se vor mobiliza să își facă partid și să aibă candidați la alegeri, ca udmr.

  17. Ce făcuși G4Media?
    Din cele 3 comentarii ale mele, publicași doar două?
    Păi e cinstit?
    Dacă am fost puțin mai incisiv la aberațiile unora, mă cenzurași?
    Rușinică…..

  18. Si subsemnatului nu i-a aparut o opinie desi era in limita bunului simt .Sper sa nu ajungeți stupefiati ca ungurii de la Tusnad cand au vazut ca exista si romani in zona !

  19. Stați liniștiți, se vor falsifica date sa iasă bine maghiari. Comentați degeaba

  20. @.mihai. Ai perfectă dreptate. Stima!

  21. Adevărul e că și românii și ungurii și secuii au plecat de nevoie din țara asta coruptă.. restu e cancan