G4Media.ro

Dispar comunitățile minoritare din Dobrogea: Mai puțini etnici turci, tătari, ruși-lipoveni sau…

sursa foto: Pixabay

Dispar comunitățile minoritare din Dobrogea: Mai puțini etnici turci, tătari, ruși-lipoveni sau romi declarați față de acum un deceniu/ Tătarii depășesc turcii la Constanța

Cele mai mari comunități minoritare din Dobrogea au înregistrat o scădere a numărului de etnici în ultimul deceniu, conform datelor parțiale ale ultimului recensământ publicat de INS. Atât turcii, cât și tătarii, rușii-lipoveni sau romii sunt mai puțini față de etnicii declarați la recensământul din 2011, transmite Info Sud-Est.

Turcii rămân, și după recensământul din 1 decembrie 2021, cea mai numeroasă comunitate minoritară din Dobrogea, chiar dacă a pierdut mai bine de 5.000 de membri. În ceea ce privește județul Constanța, în 2011 comuntatea număra aproximativ 21.000 de etnici. Peste un deceniu, comunitatea turcă scade cu peste 4.700 de oameni și ajunge să numere puțin peste 16.000 de persoane, fiind, totodată, minoritatea care a înregistrat cea mai mare scădere în cifre brute, conform datelor consultate.

O scădere a minorității turce se poate observa și în partea de nord a Dobrogei, unde populația acesteia a pierdut aproximativ 700 de oameni pe parcursul a zece ani. Astfel, numărul etnicilor turci din județul Tulcea ajungea, în 2021, la aproximativ 1.000 de persoane. Tătarii La nivelul Dobrogei, tătarii rămân a doua cea mai mare comunitate minoritară. În schimb, tătarii depășesc turcii când vine vorba de comunitatea de la Constanța și devin cea mai mare minoritate din județ. Chiar dacă au pierdut aproape 2.700 de etnici în ultimul deceniu, tătarii ajung să numere astăzi aproximativ 17.000 de membri, cu aproape 800 mai mulți decât comunitatea turcă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pleacă și ei la munca cum pleacă români .

  2. Nici iarba nu poate sa creasca in Romania decat daca este romanesc. Si de la aceasta mentalitate se poate vedea ca acum 100+ de ani TOATE etniile/minoritatile cresteau in Transilvania pentru ca „erau asupriti” cica… Iar acum asa de „bine” este ca este loc de o singura etnie. Atat despre corectitudinea cu care a fost descris „adevarul” trecutului.