G4Media.ro

Societatea Națională Nuclearelectrica încetează negocierile cu chinezii de la CGN în privința…

Societatea Națională Nuclearelectrica încetează negocierile cu chinezii de la CGN în privința construirii unităţilor reactoare 3 şi 4 de la centrala Cernavodă

Consiliului de Administrație al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica a obținut mandat din partea acționarilor să inițieze procedurile de încetare a negocierilor cu China General Nuclear Power Group (CGN), precum şi a efectelor juridice în ceea ce priveşte memorandumul de înţelegere încheiat în 2015, pentru construirea şi operarea unităţilor reactoare 3 şi 4 de la centrala Cernavodă.

Mai precis, în cadrul Adunării Generale Ordinare şi Extraordinare a Acţionarilor (AGOEA) din 12 iunie 2020 s-a decis abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum şi a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018), se arată într-un document publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, conform Agerpres.

Acționarii au hotărât, practic, încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc) a următoarelor documente: „Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), şi respectiv a Acordului Investitorilor în formă preliminară”. Nu în ultimul rând, s-a decis mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN de a iniţia demersurile necesare pentru analiza şi cristalizarea opţiunilor strategice privind construcţia de noi capacităţi de producţie de energie electrica din surse nucleare.

Potrivit documentului, în cadrul şedinţei a fost aprobată Strategia de Investiţii a SNN pentru perioada 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025 elaborată în conformitate cu Ordinul Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), strategie care conţine proiecte investiţionale care urmează a fi derulate în perioada 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025, modernizările activelor actuale aflate în funcţiune, precum şi termene de realizare asumate, costul estimativ pentru fiecare investiţie şi sursele de finanţare indicate.

„Valoarea estimată a proiectelor de investiţii, aferente perioadei 2020-2025, conform strategiei şi etapelor de realizare este de 2,29 miliarde de lei”, se arată în raportul publicat pe BVB. De asemenea, în cadrul AGA, a fost aprobată numirea firmei Mazars România SRL în calitate de auditor financiar al SNN pentru o perioada de 3 ani, respectiv pentru exerciţiile financiare 2020, 2021 şi 2022.

La finalul lunii trecut, ministrul Economiei, Virgil Popescu, arăta că actuala colaborarea cu compania chineză pentru construirea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a început în urmă cu şapte ani, perioadă în care nu s-a avansat, astfel că nu se putea merge mai departe.

„Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Lăsând la o parte acest lucru, cred că 7 ani de zile de când a început această colaborare cu compania chineză este suficient de mult ca să ne dăm seama că nu putem merge mai departe. Nu s-a avansat. Neavansându-se, nu putem să mai stăm încă 7 ani de zile să vedem ce se întâmplă. Ca să poată merge mai departe acea investiţie, Consiliul Concurenţei trebuia să ne notifice să ne spună dacă este concentrare economică sau nu. Dar nu aveau ce să mai notifice şi ne-au atras atenţia. Au trecut 7 ani. Comisia Europeană a închis notificarea României tocmai pentru că nu s-a mai progresat. Şi atunci ce rost mai avea să mai stăm?”, declara Popescu în 28 mai.

Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi grupul chinez a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Nuclearelectrica se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,4959% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 9,0903% şi alţi acţionari – 8,4138%, după listarea la bursă a companiei. Cu cele două unităţi în operare, SNN acoperă aproximativ 20% din totalul producţiei cu unităţi dispecerizabile din România.

Sursa Foto: Ministerul Economiei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pretenii lu tov. Ponta. Marii investitori chinezi.

    • sa tineti minte #komdensatorilor,

      aceste doua unitati NU.VOR FI GATA NICIODATA

      nimeni nu are interes sa fim independenti energetici

      o sa inchidem intai minele

      apoi o sa luam exemplul germanikai care nu mai vrea energie nucleara si ueSS ne vor bloca sa mai facem ceva

      apoi vom inchide si unitatile 1 si 2

      in final vom lua gaz de la rusi ca sa fie toti multumiti

      dormiti linistiti : sri sie dna pg diicot toti vegheaza pt voi (ca sa nu va treziti la realitate)

  2. Democrația originala mai uzurpatoare decât comunismul. Ceausescu a negociat cu Canada, nu cu rușii, nu cu chinezii.

  3. Ce ne mai spune semnatarul diplomei de neplagiat pentru iordache ?
    Ca vine criza enocomica, politica, sociala, reducerea consumului. Genial, genial!
    Domnia sa primeste doar de la academia romana 500000 de lei pe an.
    Probabil ca primeste si alte sume, de la diferite institutii create pentru sinecuristi, pentru cumularzi.

  4. Tot negociem construirea reactoarelor 3 și 4 de vreo 25 de ani.
    OK Nu le mai facem cu chinezii… Există o politică energetică clară, în baza căreia să fie construită strategia despre care se vorbește în articol?
    Altfel, e bine că suntem parteneri strategici ai americanilor, dar nu vreau să aud că vom importa gaze aduse cu vaporul din SUA!

  5. Ia uite ce știre, și eu nu n-am vin la rece. Victor Ponta și Liviu Dragnea erau prietenii partidului comunist chinez, de-aia au semnat contractul. Bine că se anulează, doamne-ajută!

  6. Devine o investitie total nerentabila daca presupune constructia a doua reactoare noi. Pentru rectorul 4 nu exista cerere in prezent, probabil va fi cerere peste vreo 20 de ani, atunci cand vor exista noi tipuri de reactoare sau alte surse de energie vor fi mai viabile economic.
    In prezent, enegia eoliana offshore are acelasi pret ca energia nucleara, nu are aceleasi factor de capacitate dar nici nu este necesar, este de ajuns sa avem o retea de transport bine pusa la punct.
    UE finanteaza proiecte care vizeaza cresterea capacitatii retelei de transport, inclusiv transfrontalier cu Ungaria si Serbia, conform Translectrica http://www.transelectrica.ro/documents/10179/1494858/PCI+Mid+Continental+East+Corridor.pdf/3eaed06f-b6ec-4e8a-be41-5dc3aaf3f418
    Potentialul eolian al Marii Negre, pe teritoriul Ro, doar in zona platformei continentale, excluzand litoralul, ariile protejate, extractiile de petrol si culoarele de navigatie, este de cel putin 20GW.
    Energia eoliana, spre deosebire de cea nucleara, nu are costuri ridicate pentru decomisionare, nu produce deseuri radioactive, nu necesita import de uraniu (cel mai mare exportator de uraniu este Kazahstan) si nu prezinta risc de contaminare (niciun reactor nuclear nu este 100% sigur).

  7. Perfect de acord cu ce spuneti dvs.
    Problema este ca si eolianul si hidro depind de capriciile naturii.
    Trebuie sa existe diversitate in producerea de energie.
    Cu surplusul de energie eu tot sper ca industria romaneasca sa se dezvolte rapid. Numai daca am alimenta R.Moldova si tot nu este de ajuns un singur reactor.
    Nu stiu acum care e treaba, dar stiam ca noi nu putem valorifica energia eoliana din Dobrogea pentru ca nu aveam capacitati de transport spre restul tarii.
    Eu stiu foarte bine despre ce vorbiti dvs. Nu o data cand am plecat cu ferry-boat-ul din Germania spre Danemarca am admirat sutele de eoliene construite pe mare.
    Sa speram ca vom fi si noi capabili de asa ceva.
    Trebuie pus piciorul in prag si sa vedem ce vrem sa facem cu tara asta.
    Deocamdata de zece ani nu vorbim decat de pensii si salarii.
    Nici un proiect.