G4Media.ro

Șoc și indignare în Canada după ce un polițist din Montreal fost…

Sursa Foto: Captura TV

Șoc și indignare în Canada după ce un polițist din Montreal fost filmat cu genunchiul pe gâtul unui adolescent negru: „George Floyd deja vu”

Politicieni și activiști din provincia Quebec, precum și din restul Canadei, solicită declanșarea unei anchete oficiale dupa ce o înregistrare video arată un ofițer de poliție din Montreal îngenuncheat pe gâtul unui tânăr negru de 14 ani, care are fața apăsată pe trotuar, într-o imagine ce a amintit de ultimele momente ale lui George Floyd.

Acesta din urmă, un bărbat de culoare din Minneapolis, a murit la 25 mai 2020, de Memorial Day, în timp ce se afla în custodia poliției din Minnesota, după ce un ofițer alb a ținut genunchiul pe gâtul său pentru mai mult de 8 minute. Incidentul din Montreal a provocat reacții de furie și indignare printre canadieni, mai ales că poliția susține că tehnica de imobilizare cu genunchiul a suspecților este legală.

Videoclipul incidentului de la Montreal – care este cea mai mare metropolă din provincia francofonă Quebec – a fost filmat de un trecător în fața unei stații de autobuz din cartierul Villeray, pe 10 iunie.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Service de police de la Ville deMontréal (SPVM), ofițerii de la secția 31 au răspuns unui apel de la liceul Georges-Vanier despre o bătaie de stradă în care au fost implicați mai mult de o duzină de tineri de la diferite școli din zonă.

Videoclipul, care a fost obținut de Radio-Canada, are o durată de aproximativ un minut și jumătate și nu arată evenimentele care au condus la intervenția în forță a polițitilor.

Înregistrarea video începe cu doi ofițeri albi îngenuncheați pe spatele unui tânăr negru, care durează aproximativ 15 secunde. Cei doi polițiști par că încearcă să-i imobilizeze adolescentului mâinile la spate. Unul are genunchiul stâng pe gâtul și fața adolescentului, iar celălalt ofițer pare să își țină genunchiul pe spatele tânărului.

Adolescentul de culoare nu pare să reziste sau să se miște în niciun fel. În înregistrarea video tânărul nu scoate niciun cuvânt sau sunet.

Cei doi ofițeri se ridică de pe tânăr după aproximativ 15 secunde. Polițistul care își ținuse genunchiul pe gâtul tânărului se ridică în picioare pentru câteva momente, reglează poziția corpului adolescentului și apoi îngenunchează cu ambele picioare pe gâtul și spatele acestuia. Ofițerul rămâne în acea poziție încă 37 de secunde.

În timp ce încă îl ține impobilizat pe adolescent, ofițerul caută o geantă și îi înmânează un obiect colegului său. Polițistul pare apoi că arată obiectul spre cel care filmează incidentul, spunând că adolescentul a fost arestat pentru că avea în geantă un pistol cu electroșocuri.

Dincolo de ceea ce se vede în filmarea video, nu este clar cât timp a stat ofițerul pe gâtul adolescentului, deoarece videoclipul începe și se termină cu ofițerul care îl ține la pământ pe tanar.

Explicațiile poliției

Într-un interviu ulterior, poliția a declarat pentru Radio-Canada că doi minori au fost acuzați pentru deținerea de arme și că forțele de ordine desfășoară o anchetă în legătură cu incidentul.

„Dacă utilizarea forței nu este justificată, administrația va lua măsurile necesare,” a declarat purtătorul de cuvânt al SPVM, inspectorul David Shane. Oficialul a cerut prudență „atunci când se vizionează astfel de videoclipuri, deoarece unghiul camerei ar putea fi înșelător.” Ori de câte ori un ofițer de poliție din Montreal folosește forța, ofițerul implicat este obligat să întocmească un raport, iar acesta va fi revizuit de superiori, a explicat Shane.

Purtătorul de cuvânt al SPVM a precizat că polițiștii au emis amenzi pentru mai mulți adolescenți implicați în bătaia de stradă din acea zi și a făcut câteva arestări, inclusiv acest caz – pentru că adolescentul deținea arme, un pistol cu electroșocuri și un spray paralizant.

Shane a afirmat că videoclipul, care a devenit viral, prezintă doar o parte din incident. Înainte ca persoana care a filmat să pornească înregistrarea, doi adolescenți au refuzat să se identifice, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Poliție. Ofițerii au arestat unul dintre tineri, l-au percheziționat și au găsit sprayul paralizant, a spus Shane.

În acel moment, cel de-al doilea adolescent ar fi intrat în panică și a căutat ceva în propria geantă în timp ce îi împingea pe ofițeri, a afirmat oficialul. Din acest motiv, polițiștii l-a pus pe adolescent la pământ pentru a-l reține și a vedea dacă nu are arme la el, a spus Shane. Purtătorul de cuvânt al SPVM a afirmat că ofițerul care a folosit genunchiul pentru a-l imobiliza pe tânărul de culoare continuă să lucreze, în timp ce incidentul este în curs de examinare.

„Ce trebuie să subliniem, de asemenea, este că, în timpul unei intervenții, persoana care are inițiativa este întotdeauna suspectul. Poliția trebuie să reacționeze în mod corespunzător și proporțional,” a declarat ofițerul pentru CBC News.

Reacția politicienilor

Așa cum era de așteptat, incidentul violent a provocat reacția vehementă a politicienilor și activiștilor din provincie și din restul Canadei.

Primărița din Montreal, Valérie Plante, a cerut conducerii SPVM să clarifice ce s-a întâmplat. „Imaginile care circulă sunt îngrijorătoare. Această investigație ar trebui să facă lumină asupra întregii intervenții,” a afirmat ea. „Imaginile intervenției reiterează încă o dată importanța implementării camerelor corporale (pentru polițiști), inițiativă la care lucrăm împreună cu partenerii noștri.”

Premierul provincial, François Legault, a comentat și el incidentul, spunând că „nu-i place să vadă această înregistrare… Am cerut să verificăm cu SPVM pentru a vedea de ce s-a întâmplat acest lucru și aș dori să nu se mai repete.”

Abdelhaq Sari, consilier al districtului Montréal-Nord și critic de securitate pentru Ensemble Montréal, opoziția oficială de la primărie, a declarat că videoclipul ridică „întrebări serioase.”

„Va trebui efectuată o anchetă independentă pentru a face lumină în legătură cu acest eveniment,” a afirmat Sari. „Acest tip de tehnică de arestare trebuie utilizat numai în cazurile de pericol iminent. Cu siguranță acesta nu este cazul când suspectul este încătușat.”

O opinie împărtășită și de mama adolescentului din videoclip, care s-a întrebat ce i-a determinat pe polițiști să-l apese pe tânăr pe gât. „S-a întâmplat asta pentru că fiul meu este negru? Nu trebuie să experimentăm genul acesta de lucruri doar pentru că suntem negri. Suntem oameni. Bietul copil!”

Femeia a spus că fiului ei îi este acum frică să iasă din casă. Ea a căutat ajutor de la o organizație locală cu care ea și fiul ei sunt implicați, Maison D’Haiti. Directorul general al acestei organizații, Majorie Villefranche, a declarat că comunitatea solicită să știe de ce ofițerul a folosit o tactică atât de violentă în lumina evenimentelor recente. „Chiar? Genunchiul pe gât? Chiar? Chiar acum?” s-a intrebat Villefranche. „După George Floyd, crezi că (polițiștii) poți face asta din nou?”

Directorul general al Maison D’Haiti a afirmat că se pare că poliția a încercat să-l umilească pe adolescent. Ea a spus că băieții se jucau pe stradă, nu se băteau, contrar a ceea ce spun ofițerii.

The Black Coalition of Quebec s-a numărat și ea printre organizațiile care s-au pronunțat împotriva incidentului. „Indiferent de culoare, origine sau etnie, realitatea brutală este că trebuie să acționăm pentru a preveni ce e mai rău,” a afirmat coaliția într-un comunicat. „Ce-am fi făcut sau am fi spus dacă tânărul de 14 ani ar fi fost ucis?”

O tehnică legală

Îngenunchierea pe gâtul unui suspect nu este interzisă de SPVM, a declarat Stéphane Wall, fost sergent în poliție și instructor de instruire. Tehnica este folosită pentru a forța un suspect să se predea, dar trebuie să fie rapidă, a spus el.

Wall a afirmat că, odată ce suspectul este încătușat, genunchiul ar trebui să fie deplasat mai mult spre umerii acestuia.

Chiar dacă tehnica este legală, multe voci au criticat aplicarea sa de către polițiști. Sociologul Frédéric Boisrond, consilier strategic independent pentru SPVM, a declarat că este îngrijorat de metodele și maniera în care au acționat agenții.

„Un tânăr încătușat cu un genunchi pe gât – aceasta ne aduce înapoi la imagini destul de deranjante. Nu mă așteptam să văd asta în Quebec în 2021,” a afirmat Boisrond.

Incidentul din Montreal a provocat îngrijorare cu atât mai mult cu cât, la 24 august 2020, Ensemble Montréal a propus o moțiune prin care se solicită încetarea aplicării de către polițiști a oricărei tactici care obstrucționează respirația unui suspect.

Moțiunea spunea că aceste tactici ar trebui folosite doar ca ultimă soluție.

Moțiunea a fost adoptată de consiliul orașului Montreal, dar nu are un caracter obligatoriu, deoarece SPVM, ca orice serviciu de poliție din Quebec, respectă regulile stabilite de guvernul provincial.

O reacție mai dură a avut Frantz Benjamin, membru liberal al Adunării Naționale a Quebecului, care a declarat că mai mulți alegători l-au sunat în legătură cu videoclipul. Aceștia i-au spus că incidentul evocă „traume colective” în contextul morții lui George Floyd. „Este șocant,” a spus politicianul. „Este și mai șocant când vedem că nu a existat rezistență” din partea adolescentului de culoare.

Deja vu

Incidentul din Montreal a provocat reacții de furie și indignare printre canadieni, mai ales că el a survenit la doar un an și câteva săptămâni de la moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare din Minneapolis. Floyd a murit la 25 mai 2020, de Memorial Day, în timp ce se afla în custodia poliției din Minnesota, după ce un ofițer alb a ținut genunchiul pe gâtul său pentru mai mult de 8 minute.

Polițiștii au încercat să-l aresteze pe Floyd, care a fost acuzat că a încercat să cumpere țigări folosind o bancnotă contrafăcută de 20 de dolari.

Ofițerii care au ajuns la fața locului i-au cerut lui Floyd să coboare din vehiculul în care se afla și l-au încătușat, dar acesta a rezistat încercărilor polițiștilor de a-l introduce în mașina de patrulare. În urma altercației care a avut loc, Floyd a fost întins pe stradă, cu fața în jos, iar Derek Chauvin, un ofițer alb în vârstă de 44 de ani, și-a așezat genunchiul stâng pe gâtul suspectului, unde – susțin procurorii – l-a ținut timp de opt minute și 46 de secunde.

Alți doi ofițeri l-au ajutat pe Chauvin să-l țină pe Floyd la pământ, în timp ce un al patrulea a împiedicat intervenția martorilor. Înainte de a muri, Floyd le-a spus ofițerilor de poliție de peste 20 de ori că nu putea respira.

Incidentul, care a fost înregistrat cu telefoanele mobile de mai mulți martori, a dus la arestarea lui Chauvin, cel care și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd, și a celor trei colegi de-ai săi prezenți în momentul tragediei. În mai, Chauvin a fost găsit vinovat de moartea lui Floyd și riscă 40 de ani de detenție.

Manifestațiile declanșate după moartea lui Floyd pentru a denunța brutalitatea unor polițiști albi împotriva membrilor comunității afro-americane s-au extins ulterior în sute de orașe americane, iar multe dintre ele au devenit violente, provocând moartea mai multor persoane, rănirea a sute de demonstranți și polițiști, arestarea a mii de manifestanți, precum și distrugerea și incendierea a numeroase magazine, restaurante, bănci și mici afaceri.

Între timp, orașul Minneapolis a fost de acord să plătească 27 demilioane de dolari familiei lui Floyd, în urma aunei înțelegeri încheiate la începutul lunii aprilie a acestui an.(https://www.cbsnews.com/news/george-floyd-city-minneapolis-settlement-27-million/

Pentru mulți, moartea lui Floyd în timp ce se afla în custodia ofițerilor a devenit un simbol al brutalității poliției – în special împotriva persoanelor de culoare – și a determinat demonstrații mondiale pentru justiție.

Surse: CBC Newsm, Radio-Canada, CBSNews, Montreal Gazette

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. tipul asta de imobilizare se face cind te opui arestarii asa ca daca statea cuminte era in afara oricarui pericol

  2. Soc si indignare ca in Romania nu exista politie.
    Astfel babuinii ies si te bat pe strada cu crosa de golf.

  3. Bai @DODOcule, tu poti sa citesti articolul de 100 de ori ca tot nu intelegi despre ce este vorba.

    Nu e vb de procedura in sine ,ci de durata aplicarii ei.
    Dupa ce ai trantit infractorul la pamant, l-ai intors pe burta si in 30 de secunde l-ai incatusat cu mainile la spate, ce nevoie mai e sa stai cu genunchiul pe gatul lui timp de 4-5 sau 8 minute?
    Cat de prosti trebuie sa fie politistii aia care isi risca si cariera si chiar libertatea din cauza unor asemenea proceduri, mai ales ca sunt constienti ca in ziua de azi toata lumea filmeaza astfel de scene?
    Politistii in cauza sunt prea dobitoci, chiar si pt meseria de politist.