G4Media.ro

Șoarecii au mâncat arhiva unei fabrici Fiat din Sicilia / 250 de…

Sursa foto: Pexels

Șoarecii au mâncat arhiva unei fabrici Fiat din Sicilia / 250 de angajați nu-și pot justifica anii de muncă

Șobolanii au ros dosarele de arhivă  de la fosta uzină industrială Fiat, acum Blutec, din Termini Imerese, Sicilia, iar aproximativ 250 de angajați care au lucrat aici între anii ’88 și ’90 riscă să nu-și primească toate drepturile de pensionare, relatează La Reppublica.

Ei trebuie să demonstreze că au avut o muncă cu grad de risc pentru sănătate, însă le lipsesc documentele de arhivă după ce acestea au fost roase de șoareci.

Recunoașterea muncii istovitoare este necesară pentru a putea anticipa pensionarea, fie prin vârstă la 61 de ani și 7 luni cu 36 de ani de contribuții, fie prin contributivitate cu 41 de ani de contribuții indiferent de vârstă.

Între sfârșitul anilor ’80 și anii ’90, nu a existat nicio cerință privind comunicarea telematică și trimiterea fișelor de plată online. Mai mulți lucrători și-au pierdut documentele, alții s-au mutat și nu-și mai amintesc unde au ajuns. Unul dintre ei a sperat la copii păstrate în depozitele uzinei. Numai că șobolanii au devorat totul.

„Eu am intrat în fabrică în ’88 și nu am fișele de salariu din acei ani”, spune Roberto Mastrosimone, angajat al Blutec și delegat al sindicatului pentru a urmări conflictul.

„Inps (n.r organismul fiscal italian) vrea, lună de lună, hârtie că am lucrat acolo și singura modalitate de a certifica acest lucru sunt fișele de salariu. Am cerut Ministerului Muncii să facă o notă către Inps în care să spună că, în condițiile excepționale, având în vedere că suntem în administrare extraordinară și că șobolanii au făcut razii în documente, muncitorilor li se va recunoaște că au muncit din greu indiferent de prezentarea fluturașilor de salariu”, spune muncitorul.

Anul trecut, regiunea a aprobat un amendament în legea bugetului pentru a pune la dispoziția lucrătorilor de la Blutec 30 de milioane de euro din Fondul European de Coeziune Socială. Un fel de ”parașută” pentru a depăși criza prin acoperirea poverii necesare și prin oferirea de stimulente pentru ca lucrătorii să plece. Aceste fonduri, combinate cu recunoașterea muncii grele, ar face posibilă găsirea unei soluții pe termen scurt. Au trecut mai mult de 10 ani de la începutul crizei industriale care a lovit Termini Imerese, care a dat naștere celui mai grav conflict de muncă din sudul Italiei.

Prin facilitarea ieșirii a jumătate dintre angajați, fosta uzină Fiat ar putea deveni atractivă pentru noile companii care doresc să investească în Termini Imerese, fără grija unui număr atât de mare de lucrători.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...