Sloganul pro-palestinian „From the River to the Sea” nu reprezintă discurs instigator la ură, a decis Consiliul de Supraveghere al Meta
Consiliul de supraveghere al Meta a constatat că sintagma „De la râu la mare”, utilizată pentru a exprima sprijinul palestinian, nu încalcă politicile companiei privind discursul instigator la ură, transmite CNN.
Criticii sloganului, care se referă la pământul dintre râul Iordan și Marea Mediterană, spun că acesta solicită abolirea statului israelian. Anti-Defamation League a acuzat sloganul că este antisemit și „un strigăt de adunare (care) a fost folosit mult timp de voci anti-Israel, inclusiv de susținători ai organizațiilor teroriste precum Hamas”.
Dar cântecul este, de asemenea, folosit frecvent la demonstrațiile pro-palestiniene de către protestatari care spun că este pentru a cere drepturi egale și un stat independent pentru palestinieni. Se poate referi la palestinienii din Cisiordania și Gaza care sunt restricționați în mișcările lor și în vizitarea Ierusalimului.
Comisia a declarat că a analizat trei cazuri privind utilizarea expresiei „From the River to the Sea” pe Facebook și a afirmat că toate apelurile de eliminare a conținutului au fost închise fără o examinare umană. Acești utilizatori au apelat apoi la Consiliu, care există pentru ca utilizatorii să conteste procesul de apel al Meta pe Facebook, Instagram sau Threads.
„Concret, cele trei elemente de conținut cuprind semne contextuale de solidaritate cu palestinienii – dar niciun limbaj care să facă apel la violență sau excludere. De asemenea, acestea nu glorifică și nici nu fac referire la Hamas, o organizație desemnată ca fiind periculoasă de către Meta”, se arată în decizie. De asemenea, postările și comentariile nu conțineau amenințări cu violența sau vătămări fizice.
Deși majoritatea Consiliului a fost de acord că fraza are sensuri multiple, decizia a menționat că o minoritate a considerat că aceasta glorifică Hamas, deoarece a apărut în carta din 2017 a grupului.
„Folosirea expresiei de către acest grup terorist cu intenții și acțiuni violente de eliminare explicite nu face ca expresia să fie în mod inerent odioasă sau violentă – având în vedere varietatea de persoane care folosesc expresia în moduri diferite”, a declarat Consiliul.
Consiliul a declarat că decizia subliniază tensiunile în ceea ce privește protejarea libertății de exprimare și a discursului politic.
În iunie, un inginer american de origine palestiniană a dat în judecată Meta, acuzându-l pe fostul său angajator că a discriminat discursul pro-palestinian și că l-a concediat pe nedrept atunci când a investigat aceste probleme.
„Angajatul a fost concediat pentru că a încălcat politicile de acces la date ale Meta, ceea ce facem clar angajaților va duce la concedierea imediată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, într-o declarație pentru CNN la acea vreme.
Compania a declarat că își extinde politicile privind discursul instigator la ură. În iulie, Meta a declarat că va elimina postările care conțin termenul „sionist” atunci când este folosit împreună cu tropi antisemiți sau retorică dezumanizantă.
„Aceste cazuri au subliniat din nou importanța accesului la date pentru a evalua în mod eficient moderarea conținutului Meta în timpul conflictelor, precum și necesitatea unei metode de urmărire a cantității de conținut care atacă persoanele pe baza unei caracteristici protejate”, se arată în decizie.
Cântecul a fost controversat chiar înainte de războiul dintre Israel și Hamas, care a ucis peste 40.000 de palestinieni după atacul Hamas din 7 octombrie, care a ucis peste 1.200 de israelieni și a luat 250 de ostatici.
Însă noua atenție a fost atrasă de acest cântec pe măsură ce protestatarii cer încetarea războiului, iar fraza este frecvent utilizată la proteste, de la campusuri universitare la orașe mari. În Germania, folosirea sloganului este acum o infracțiune.
În decembrie, Consiliul pentru Relații Americano-Islamice (CAIR) a depus o plângere pentru discriminare în numele unei profesoare arabo-americane musulmane de culoare din Maryland, după ce aceasta a fost pusă în concediu administrativ pentru semnătura sa de e-mail, care conținea sloganul. Rashida Tlaib, membră a Congresului SUA, a fost cenzurată pentru utilizarea frazei.
Sloganul folosit în aceste cazuri a avut o largă răspândire prin intermediul platformelor Meta. Într-unul dintre cazuri, o imagine probabil generată de AI cu felii de pepene care pluteau și care formau sloganul a fost vizualizată de aproximativ opt milioane de ori și raportată de 937 de utilizatori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii