G4Media.ro

Situaţia romilor nu s-a îmbunătăţit la nivel european, în pofida obiectivelor stabilite…

Foto: Info Sud-Est

Situaţia romilor nu s-a îmbunătăţit la nivel european, în pofida obiectivelor stabilite de UE pentru a le facilita integrarea (raport)

Condiţii de trai deplorabile, perspective sumbre în ceea ce priveşte şcoala şi locul de muncă: situaţia romilor nu s-a îmbunătăţit în pofida obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană (UE) pentru a le facilita integrarea, potrivit unui raport publicat marţi, relatează AFP.

Peste tot, ei „continuă să se confrunte cu niveluri şocante de privare, marginalizare şi discriminare”, afirmă într-un comunicat directorul Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), Michael O’Flaherty.

Factorii politici naţionali ar trebui să depună „toate eforturile pentru a combate această situaţie intolerabilă”, a spus el.

Documentul, bazat pe aproape 8.500 de interviuri cu romi din zece ţări europene, vorbeşte despre „progresul insuficient şi mult prea lent”.

Potrivit FRA, instituţie cu sediul la Viena, 80% dintre romi trăiesc încă în sărăcie, faţă de media europeană de 17%. Cifra este aceeaşi cu cea din ultimul studiu realizat pe acest subiect în 2016.

Mai mult de jumătate dintre romi trăiesc în locuinţe pline de igrasie, întunecate, fără instalaţii sanitare adecvate (faţă de 61% în 2016) şi 22% nu au apă curentă (faţă de 30% în 2016).

Rata lor de angajare a fost de doar 43% în 2020, cu mult sub media europeană de 72%.

Femeile rome au o speranţă de viaţă de 71 de ani, iar bărbaţii de 67 de ani, faţă de 82 şi respectiv 76 de ani pentru populaţia generală.

În ceea ce priveşte educaţia, cifrele sunt dramatice: 71% dintre tinerii romi părăsesc sistemul de învăţământ prematur, o proporţie care în rândul tinerilor cu vârste de 18-24 de ani din UE este de doar 10%.

Dintre cei care sunt şcolarizaţi, mulţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani merg la o şcoală segregată (52%, faţă de 44% în 2016), fenomen întâlnit în special în Slovacia şi Bulgaria.

Rezultatele sondajului arată „evoluţii pozitive în lupta împotriva hărţuirii şi a violenţei motivate de ură, dar nicio îmbunătăţire reală în ceea ce priveşte discriminarea”.

„Multe ţări încă nu ating obiectivele stabilite în cadrul planului pe 10 ani al UE pentru romi”, care urmează să se încheie în 2030, avertizează FRA.

Agenţia se teme de efectele pandemiei de COVID-19 şi ale inflaţiei, „populaţiile vulnerabile şi în special comunităţile de romi” fiind „primele victime”.

Raportul se bazează pe un sondaj realizat de FRA în 2021 în rândul romilor din Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România, Spania, precum şi Macedonia de Nord şi Serbia, două ţări candidate la UE.

În Bulgaria şi Slovacia, datele au fost colectate de autorităţile naţionale, cu sprijinul FRA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. UE vrea sa integreze rromi care nu vor sa fie integrati….

  2. Si situatia celor Amish nu s-a imbunatatit in ultimii 100 de ani vis a vis de integrare.
    Stiti de ce? Nu vor sa fie integrati. Noroc ca nimeni nu si-a propus sa iroseasca fonduri si acolo.
    Rromii cunoscuti de mine s-au integrat fara a avea nevoie de vreun fond de stat. Parintii i-au trimis la scoala, au invatat, si-au luat un job si asa mai departe.
    Ceilalti, nu vor, e atat de simplu. Scoala e ultima pe lista pt ei.

  3. si totusi, i-a intrebat cineva daca pot/vor sa fie integrati?

    • Nu te supăra Ismaile Pâine de Circ. Dar ai un nume pe măsura întrebării tale…… De ce nu te faci consilierul lor ,apoi vezi tu dacă mai scapi cu viață😁🙊🙉🙈

  4. Se chinuia Petro sa le spună francezilor că ăștia sunt nomazi și nu pot fi integrați, da aia nu și nu…că nu ne ocupam.S-au ocupat ei, le-au papat banii, iar acum se dau refugiați ucraineni.

  5. Deportati in India, sa se integreze acolo cum vor.

  6. Prima data trebuie sa se schimbe ei,si we va schimba si situatia lor.
    Nu se schimba nimic daca nu faci nimic