G4Media.ro

Singapore a spânzurat prima femeie în ultimii aproape 20 de ani

sursa foto: Pexels/ Adhitya Andanu

Singapore a spânzurat prima femeie în ultimii aproape 20 de ani

Singapore a spânzurat vineri, 28 iulie, o cetățeancă de 45 de ani, pentru trafic de droguri, au anunțat autoritățile, aceasta fiind prima femeie executată de orașul-stat în ultimii aproape 20 de ani. Ea a fost găsită vinovată de trafic de 30,72 grame de heroină, de peste două ori mai mult decât cantitatea pedepsită cu moartea în Singapore, potrivit Le Figaro.

Saridewi Binte Djamani, care a fost condamnată în 2018, „a beneficiat de un proces echitabil în conformitate cu legea și a fost reprezentată de un avocat pe tot parcursul procesului”, a precizat administrația penitenciarelor, într-un comunicat. „Ea a făcut apel la condamnare și la sentință, iar Curtea de Apel i-a respins apelul la 6 octombrie 2022”, a precizat instituția, adăugând că apelul său la clemență prezidențială a fost, de asemenea, respins.

Prima femeie executată din 2004

Saridewi Binte Djamani este prima femeie executată în orașul-stat de la condamnarea în 2004 a lui Yen May Woen, o femeie din Singapore spânzurată pentru trafic de droguri, a precizat Serviciul penitenciar din Singapore într-un e-mail trimis AFP. Potrivit presei, Yen era o coafeză în vârstă de 36 de ani. Execuțiile judiciare au fost reluate în centrul financiar asiatic în martie 2022, după o pauză de doi ani în timpul pandemiei Covid-19. De atunci, 15 deținuți au fost uciși.

Miercuri, Mohd Aziz bin Hussain, un rezident în vârstă de 57 de ani, a fost spânzurat pentru trafic de aproximativ 50 de grame de heroină. Grupul local de apărare a drepturilor Transformative Justice Collective a declarat vineri că a confirmat că un alt condamnat la moarte pentru trafic de droguri urmează să fie executat pe 3 august. Condamnatul este un singaporez care a lucrat ca șofer de livrări înainte de a fi arestat în 2016. El a fost condamnat în 2019 pentru trafic de aproximativ 50 de grame de heroină.

„Lipsa de reformă”

„Această săptămână a aruncat o lumină dură și tragică asupra lipsei totale de reformă a pedepsei cu moartea în Singapore”, a declarat Chiara Sangiorgio, expert în pedeapsa cu moartea pentru ONG-ul Amnesty International. „În timp ce majoritatea țărilor din lume întorc spatele acestei pedepse crude, guvernul din Singapore continuă să execute persoane pentru infracțiuni legate de droguri, încălcând legislația și standardele internaționale privind drepturile omului”, a adăugat el.

Grupurile pentru drepturile omului susțin că efectul de descurajare a pedepsei capitale asupra criminalității nu a fost demonstrat. Dar Singapore insistă că pedeapsa cu moartea a contribuit la transformarea sa într-una dintre cele mai sigure țări din Asia.

Legislație foarte strictă

Bogatul centru financiar al Asiei are una dintre cele mai stricte legi antidrog din lume: traficul a peste 500 de grame de canabis sau a peste 15 grame de heroină se pedepsește cu moartea. Nu există „niciun semn că guvernul vrea să cedeze vreun centimetru”, a deplâns Kirsten Han, o militantă pentru drepturile omului din Singapore.

Joi, miliardarul Richard Branson a îndemnat Singapore să „arate milă” față de Saridewi Binte Djamani și să pună capăt execuției sale. Potrivit Amnesty International, Singapore este una dintre cele patru țări – alături de China, Iran și Arabia Saudită – în care s-a confirmat că anul trecut au existat execuții pentru infracțiuni legate de droguri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...