G4Media.ro

Sindicaliștii anunță că, după profesori, mai sunt și alte sectoare care se…

Foto: wikihow.ro

Sindicaliștii anunță că, după profesori, mai sunt și alte sectoare care se pregătesc de grevă: ”Din 2018 până în prezent nu au primit niciun leu creştere salarială”

Blocul Naţional Sindical (BNS) îşi exprimă solidaritatea faţă de toate cadrele didactice aflate, începând de luni, în grevă generală şi avertizează că sunt mai multe organizaţii sindicale afiliate BNS care se pregătesc de grevă, nemulţumite de salarizarea din sistem şi de deciziile politice din ultimii ani, transmite Agerpres.ro.

„Gestul dascălilor de a nu mai intra la cursuri este perfect justificat pentru că, din păcate, de ani de zile asistăm la numeroase decizii politice care au vizat, în mod negativ, sistemul educaţional din România, decizii care mai mult par a fi asumate de cel care a scris versurile celebrului cântec „Ţara te vrea prost”. Ca de obicei, în negocierile cu liderii de sindicat ai profesorilor, veţi repeta obsesiv mesajul: „Nu sunt bani!”. Auzim această justificare de ani de zile, ori de câte ori încercăm să găsim soluţii pentru educaţie de calitate, dar şi pentru servicii de sănătate publică sau pentru servicii sociale de calitate. Astăzi, profesorii nu sunt singurele categorii sociale nemulţumite de actuala politică”, susţin reprezentanţii BNS într-un apel către liderii coaliţiei de Guvernare, transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare există posibilitatea ca şi alte sectoare să intre în grevă, grefierii, personalul auxiliar din cadrul instanţelor de judecată şi consilierii de probaţiune fiind doar câteva dintre categoriile socio-profesionale care avertizează cu greva. Din 2018 până în prezent, aceştia nu au primit niciun leu creştere salarială, în ciuda inflaţiei galopante care le-a erodat constant veniturile în ultimii cinci ani.

„Stimaţi lideri ai coaliţiei, decontaţi astăzi nota de plată a unui sistem fiscal specific unei perioade de acumulare de capital care era necesară României la începutul anilor 2000. Din păcate, menţineţi acest model de mai bine de 20 de ani, în contextul în care mediul economic al României nu mai are nevoie de astfel de stimulente. Mediul economic este în prezent dominat de mari corporaţii ce raportează la sfârşitul anului fiscal profituri de miliarde de lei, bonusuri generoase pentru manageri şi dividende consistente pentru acţionari”, transmit reprezentanţii BNS.

Totodată, aceştia afirmă că politicienii decontează în prezent „o impresionantă listă” de decizii politice prin care au fost pedepsiţi lucrătorii şi a fost recompensat capitalul.

„Aţi rupt legătura dintre coşul minim de consum şi valoarea salariului minim, astfel încât sărăcia în muncă este un fenomen deja cronicizat; aţi distrus capacitatea de asociere şi negociere a lucrătorilor din România, astfel încât aţi făcut din România o piaţă a muncii în care peste o treime dintre lucrători sunt plătiţi cu salariul minim, stimulând astfel în continuare migraţia tinerilor către alte state membre UE; aţi eliminat răspunderea socială a capitalului în cofinanţarea sistemului public de pensii, cât şi a sistemului public de asigurări de sănătate, lăsând în „cârca” lucrătorului român responsabilitatea finanţării unui procent covârşitor a sistemului de securitate socială”, atrage atenţia BNS în apelul transmis guvernanţilor.

Potrivit acestora, cadrul legislativ şi instituţional privind sănătatea şi securitatea în muncă a adus România pe un dezonorant loc 1 în Uniunea Europeană la accidente de muncă soldate cu deces, iar cel privind investiţia capitalului în propria forţă de muncă este „mai degrabă o recomandare decât o obligaţie”. „Acest lucru face ca ţara noastră să figureze, în statisticile europene, pe ultimul loc la formarea profesională a adulţilor. Mai mult, acum vă pregătiţi, ca printr-un proiect de act normativ aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, sa le luaţi şi această răspundere oferindu-vă cu generozitate să finanţaţi de la bugetul public formarea profesională a salariaţilor companiilor private. Toate aceste lucruri enumerate anterior arată, în mod clar, lipsa de respect faţă de actualii lucrători şi faţă de generaţiile de lucrători care urmează să intre pe piaţa muncii”, susţin sindicaliştii BNS.

Nu în ultimul rând, BNS avertizează că politica fiscală defectuoasă limitează semnificativ capacitatea Guvernului de a oferi servicii publice de calitate, fiind necesară o schimbare de atitudine politică în ceea ce priveşte sistemul fiscal şi sistemul bugetar din România.

„Codul fiscal trebuie să fie reformat din temelii, mai ales în ceea ce priveşte aşezarea sarcinii fiscale între muncă şi capital. Este singura cale prin care putem să ieşim din acest cerc vicios pe care, cu ani în urmă, predecesorii dumneavoastră l-au creat. Aţi format o coaliţie pentru guvernarea României, aveţi o majoritate confortabilă, ceea ce vă permite adoptarea unui pachet de măsuri care să contribuie la creşterea calităţii serviciilor publice şi totodată la soluţionarea deficitelor publice excesive, fără a muta generaţiilor următoare povara datoriei publice actuale. Singura dumneavoastră soluţie a rămas o revizuire din temelii a modului de construcţie a politicii fiscale, atât în ceea ce priveşte tratamentul fiscal al veniturilor şi averilor, cât şi în ceea ce priveşte stricteţea cu care se sancţionează munca la negru şi evaziunea fiscală”, au afirmat reprezentanţii BNS.

În opinia lor, aceasta este singura cale care ar aduce suficiente resurse financiare pentru a putea face schimbări reale în domenii precum educaţie, sănătate şi muncă.

„Nu mai e loc şi nu mai e timp să vă ascundeţi după simple discursuri sau după doctrina de partid, în timp ce realităţile sunt crâncene: în vreme ce salariaţii sărăcesc sau decid să părăsească ţara, capitalul este stimulat să acumuleze şi să exporte profituri uriaşe”, se mai menţionează în apelul BNS transmis liderilor coaliţiei de Guvernare.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ce frumos zic si astia! Mariti salariile la bugetari prin Impozitarea suplimentara a privatilor. Tare. De faptul ca scot pe banda rulanta analfabeti functionali nu zic nimic. Mariti taxele si mariti salariile la bugetari. La ce inflatie o sa fie dupa aia, Romania o sa trebuiasca sa puna lacatul pe usa si sa scrie mare faliment. Si cica sunt profesori si oameni cu scoala multa.

  2. Vorbe goale, veti vota PSDNL peste 50% din nou, perpetuand furtul. Romanii spun ca vor una, alta, apoi tot PSDNL voteaza, fiindca ei nu vad legatura intre vot si distrugerea tarii.

  3. Pai dacă au primit în 2018 toată mărirea prevazuta în lege, ce mai vor? În 2018 când li s-au mărit salariile la nivelul la care ar fi trebuit sa ajungă în 2022 a fost bine?
    Dar 85% spor de covid cu spitale goale și închise a fost bine?

  4. Pai cum, ei nu au pensii speciale?

  5. Ne-am saturat de platit taxe ca se le fie crescute salariile la bugetari. Noi muncim numai ca sa platim taxe. Bugetarii vor bani pentru vacante in alte tari. Liderii de sindicat sunt aceeasi de peste 30 de ani. Ce credibilitate mai au acesti lideri de sindicat proveniti din comunism? Am schimbat 5 presedinti de la revolutie si nici un lider de sindicat. Acestia fac parte din coloana a 5-a a rusilor in tara noastra. Toti se apropie de pensie, nici nu le mai pasa ce se intampla cu invatamantul. Daca amenintati capitalul, va taiati craca de sub picioare. Oricum lucrurile nu merg bine in economie.

  6. Salarii marite inseamna inflatie. Dragnea a marit salariile bugetarilor in 2018 ca sa-i cumpere, in speranta ca va scapa de puscarie. Ce s-a intamplat de atunci? Preturile s-au dublat, cel putin, la orice se vinde pe piata. In 2016 preturile erau in scadere, poate salariile erau mai mici dar puterea de cumparare era buna.

  7. Si mai este ceva. Dragnea a marit salariile la bugetari si ca sa nu investeasca banii in armament asa cum ar fi trebuit. Ghiciti pentru cine a facut acest lucru? Eu cred ca pentru o anumita tara care i-a tinut spatele si care avea interes ca Romania sa nu fie in stare sa se apere. Aceasta este valabil si astazi cu aceste greve asa zis spontane.