G4Media.ro

Silviu Barbu, un judecător care a studiat la Academia SRI și a…

Silviu Barbu, un judecător care a studiat la Academia SRI și a demisionat din Administrația Prezidențială în urma unui scandal public, a fost numit de premierul Cîțu șeful Corpului de control. Soția sa, promovată de Tudorel Toader la Curtea Supremă

Premierul Florin Cîțu l-a numit pe Silviu – Gabriel Barbu în funcția de șef al Corpului de Control al premierului, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Silviu Barbu este procuror de profesie și a intrat în atenția publică în 2007, când a demisionat din funcția de consilier la departamentul legislativ al Administrației Prezidențiale.

La acel moment, în presă a apărut înregistrarea unei convorbiri cu decanul Facultății de Drept de la Universitatea „Transilvania” Brașov, în care Silviu Barbu discuta despre un examen pe care cumnatul său nu îl promovase, potrivit România Liberă. Silviu Barbu a declarat ulterior că nu a încercat să îl ajute pe cumnatul său să treacă exameul, ci s-ar fi interesat dacă poate fi reprogramat pentru o nouă examinare. El a demisionat de la Cotroceni pentru a nu afecta imaginea Administrației Prezidențiale.

Ulterior, Silviu Barbu a fost promovat de Titus Corlățean (PSD) ca director al Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din Ministerul de Externe, unde a fost detașat din magistratură. Între 2016 și 2018 a fost trimis ca însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Zimbabwe şi Malawi, iar din 2018 a revenit în magistratură, ca judecător la Curtea de Apel București.

El a judecat în 2019 dosarul în care Ministerul Apărării a contestat prelungirea de către președintele Iohannis a mandatului lui Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Armatei, decizie contestată de Ministerul Apărării controlat atunci de PSD. Curtea de Apel a respins cererea MApN. În acel dosar, Silviu Barbu a sesizat CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate a articolului din legea MApN care reglementează numirea șefului Statului Major General, iar CCR a decis în unanimitate că articolul este neconstituțional.

Silviu Barbu a absolvit în 2015 cursurile Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Nationale de Informații – instituția de învățământ a SRI, potrivit CV-ului său. În 2007 a absolvit și un curs al Colegiului Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare.

Soția sa, judecătoarea Elena Barbu, a fost promovată în 2019 la Curtea Supremă de o comisie de examinare din care a făcut parte şi fostul ministru PSD al Justiţiei, Tudorel Toader.

În martie 2019, Elena Barbu s-a numărat printre cei 30 de șefi de Curți de Apel care au condamnat protestele magistraților față de modificările făcute de PSD la legislația din Justiție. La cel moment, ea era președintele Curții de Apel Brașov.

Foto: Silviu Barbu (Agerpres / Sorin Lupșa)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Este suficient sa vezi ce anturaj au oamenii astia, Tudorel Toader calaul lui Kovesi, Corlatean Titus care a blocat votul in diaspora, sotia acestuia care susine modificarile psd in justitie. Ce credibilitate mai poate avea acest guvern? Am scapt de psd si am dat de celalalt psd care in campanei se batea cu caramida in piept ca va fi altfel. Deci ramane valabil ” la vremuri noi, tot noi”.

  2. Si uite așa magistrații sunt mână în mână cu SRI și amestecați și în politică .De ce un magistrat ar face academia SRI?Poate ca să știe cum să primească ordine și cine trebuie condamnat și cine trebuie achitat .Ordinul se execută nu se discută .Doar rușii ne bat la deținuti politici conform deciziilor CEDO.

    • Nu „magistratii” stimabile, ci doar unii dintre ei. Aia care-si vand sufletul pentru beneficii diverse.

  3. baroniada galbena

  4. Omu a servit corect, a livrat pentru domnul Iohanis 🙂
    O mana spala pe alta ce mai conteaza ca e un traficant de lobby pentru x sau y daca e pentru ai nostri.
    Nu ar fi corect sa faceti dracu concurs sa poata intra un om cu profesie gen politie/justitie/economic si fara pete vizibile?
    E cam placuta suedeza si asta si doamna propusa de domnul Nasui.
    Aplicata luptatorilor anticoruptie :)) care au pus botul desigur.

  5. PNL=PSD=USL
    Se pare ca și Nasui vrea sa schimbe ultima litera a partidului sau.

  6. RUSINE!RUSINE! PNL &JOHANIS ati dezamagit TOTAL aproape o Romanie intreaga.

  7. CASTELE. CASTELE CARE INGHIT TOT!

  8. Ne convingem tot mai mult că pnl nu e diferit de psd. Oricât ar bate din gură, faptele dovedesc că e aceeași mizerie ca psd. Noi votăm schimbarea situației, ei ne oferă schimbarea domnilor.

  9. Aceleași caste de ciocoi care au ruinat țara de 31 de ani. Nimic nou. Ciocoii comuniști-securiști peste tot. Rezultate 0. Performanțe 0. Nici lipitorile nu stau pe victimă precum stau clanurile astea lipite de banul public. Cei mai amuzanți sunt boierii de stat care pică pe funcții tari indiferent de partid. Cum-necum sunt buni la toate și toți cu academia sri diplome trase la xerox.

  10. Problema scarbelor de magistrati romani e ca studiaza si practica hotia cu un tupeu rar intalnit.

  11. Zici ca e Pompeo dupa o lupta a fortelor demcratice cu o ceafa de porc.

  12. DLe Rares Bogdan, ne-ati promis ca toti angajatii la stat vor fi selectati prin concurs. Despre ce concurs era vorba in campanie, caci acum, constat ca nu mai este valabila promisiunea?

  13. turnura pe care au luat-o lucrurile in aceasta coalitie. Intelegem ca trebuie facute compromisuri, dar mi se pare prea de tot sa fie numite persoane super-dubioase in functii cheie. Are nevoie SRI sa stie ce face Corpul de Control al prim-ministrului? Sau Administratia Prezidentiala? Pare ca se instaureaza un super-control pe toate palierele si seamana cu modul in care fostul PCR a lucrat, iar mai recent, Dragnea si clica lui. Regret ca trebuie sa fac aceasta comparatie…

  14. Multi din diaspora sunt extrem de dezamagiti de turnura pe care au luat-o lucrurile in aceasta coalitie. Intelegem ca trebuie facute compromisuri, dar mi se pare prea de tot sa fie numite persoane super-dubioase in functii cheie. Are nevoie SRI sa stie ce face Corpul de Control al prim-ministrului? Sau Administratia Prezidentiala? Pare ca se instaureaza un super-control pe toate palierele si seamana cu modul in care fostul PCR a lucrat, iar mai recent, Dragnea si clica lui. Regret ca trebuie sa fac aceasta comparatie…