G4Media.ro

BREAKING Senatul s-a întrunit în regim de urgență și a respins legea…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING Senatul s-a întrunit în regim de urgență și a respins legea privind autonomia Ținutului Secuiesc / Toți senatorii UDMR au votat pentru autonomie

Senatul, întrunit într-o ședință de urgență, a respins miercuri cu majoritate de voturi legea privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptată anterior tacit de Camera Deputaților.

Toți senatorii UDMR au votat pentru inițiativa privind autonomia, în vreme ce reprezentanții tuturor celorlalte partide au votat împotrivă.

S-au înregistrat 126 de voturi împotriva inițiativei (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE, pro România) și 9 voturi ”pentru” (UDMR).

Senatul este Cameră decizională în acest caz, proiectul fiind respins definitiv.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plen, că proiectul privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, care a fost votat în Camera Deputaţilor, nu va trece niciodată, exprimându-şi convingerea că niciun senator care respectă Constituţia „nu ar putea vreodată să voteze aşa ceva”.

„Am convingerea că niciun senator care respectă statul naţional unitar, care respectă Constituţia nu ar putea vreodată să voteze aşa ceva. Nu am nicio îndoială că un asemenea proiect de lege nu va trece niciodată. Nu va trece, indiferent care ar fi poziţia oricăruia dintre vorbitorii noştri”, a precizat Fenechiu.

Acesta a adăugat că ‘joaca politică’ nu trebuie dusă în zona suveranităţii naţionale.

„În ultimă instanţă, cred că important este să ne apărăm Constituţia, important e să ne facem treaba şi important este să nu creăm nedumerire, să nu lăsăm impresia că un asemenea proiect ar putea să treacă. Nu cred că trebuie să ducem joaca politică în zona suveranităţii naţionale, în zona identităţii statului român, în zona unităţii. Hai să le spunem românilor că aceste proiecte sunt o joacă a unora care au nişte interese, nu sunt o joacă serioasă”, a afirmat senatorul PNL.

În opinia acestuia, un asemenea proiect nu ar putea să funcţioneze în România, „decât să tulbure şi să creeze probleme”.

„Am întreaga convingere că senatorii, indiferent de culoarea politică, nu o să spună niciodată despre un coleg, nici chiar de la PSD, că e patriot de conjunctură. Vreau să vă anunţ că patrioţii de conjunctură din PNL, din Senatul României, vor vota împotriva proiectului, votând practic raportul de respingere al comisiei. Nici noi nu negociem nici caracterul naţional, nici caracterul suveran şi am aprecia foarte mult ca în viitoarele dezbateri să nu mai împărţim lumea în patrioţi de conjunctură şi noi, cei adevăraţi”, a încheiat Fenechiu, făcând aluzie la discursul ante-vorbitorului său, senatorul PSD Titus Corlăţean.

Acesta din urmă a anunţat la rândul său că parlamentarii social-democraţi votează împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care este „profund neconstituţional şi o provocare ruşinoasă”.

„Proiectul de lege este, o spun de la început în numele grupului senatorial PSD, profund neconstituţional şi care reprezintă în egală măsură şi o provocare ruşinoasă. Este profund neconstituţional pentru că prin ceea ce propune în materie de delimitare administrativă, de instituţii noi, de competenţe, de situaţie lingvistică la nivel recunoscut oficial ca exerciţiu lingvistic şi constituţional în statul român, reprezintă un mod cert o iniţiativă care încalcă atributele fundamentale ale statului român. Este o provocare pentru că iniţiatorii proiectului au ştiut de la bun început că nu are nici cea mai mică şansă să primească aprobarea finală a Parlamentului aşa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani”, a afirmat, în plenul Senatului, Corlăţean.

El a precizat că adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a acestui proiect s-a întâmplat la 25 martie.

„Discuţia din Parlament de azi nu ar fi avut loc în aceşti parametri fără intervenţia nedemnă a pseudo-preşedintelui Iohannis. Trebuie să spun un lucru foarte clar peste care lumea a trecut. Adoptarea tacită la Camera Deputaţilor s-a întâmplat la 25 martie. Pseudo-preşedintele Iohannis şi patrioţii de conjunctură din PNL, ieri, 28 aprilie, au scos din sertar acest subiect, deşi adoptarea tacită a fost cunoscută încă de atunci, din 25 martie. De ce? Pentru a recurge la o diversiune şi la un joc politic absolut murdar. Aşa încât nu-mi rămâne decât să-mi exprim speranţa că discursul reprezentantului PNL de la Senat a fost urmărit de pseudo-preşedintele Iohannis cu atenţie, pseudo-preşedinte care astăzi a făcut exact ceea ce blama senatorul PNL – a politizat un demers legislativ despre care ştia că este sortit eşecului, astfel încât toate argumentele prezentate de mine sunt perfect valide, valabile şi fundamentate”, a adăugat Corlăţean.

Cu puțin timp înaintea ședinței de plen, Comisia de administraţie a Senatului a adoptat raport de respingere respectivului proiect de lege inițiat de doi deputați UDMR.

Potrivit senatoarei USR Florina Presadă, la şedinţa comisiei, desfăşurată online, au participat nouă membri, iar votul a fost majoritar împotriva proiectului şi pentru raportul de respingere.

În favoarea raportului de respingere au votat 8 senatori, singurul vot împotrivă a fost cel acordat de senatorul UDMR Cseke Attila, a precizat Presadă.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, iar Senatul este for decizional.

Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit în Camera Deputaţilor, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în şedinţa din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de iniţiatori – deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan. Raportul Comisiei pentru administraţie a fost de respingere şi în Camera Deputaţilor.

Proiectul prevede ca „Ţinutul Secuiesc” să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.

Statutul de autonomie, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc, prevede actul normativ.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare ca judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român. În proiect sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ţinutului Secuiesc şi a simbolurilor naţiunii maghiare.

Proiectul mai propune ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat, precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de aceasta. În proiect sunt definite ca autorităţi ale Ţinutului Secuiesc: autorităţile regiunii autonome – Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, preşedintele Ţinutului Secuiesc, autorităţile scaunelor – Consiliul Scaunal, Comisia Scaunală, preşedintele Scaunului şi autorităţile locale – Consiliul Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primarul.

Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor a întocmit un raport de respingere a propunerii legislative pe motiv că aceasta „contravine, în ansamblul său, normelor şi principiilor constituţionale, ordinii juridice interne, legislaţiei Uniunii Europene şi dreptului internaţional”. De asemenea, Guvernul a trimis un punct de vedere că nu susţine adoptarea propunerii legislative, iar Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Legislativ au dat avize negative.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunţat convocarea plenului acestui for, miercuri, de la ora 14,00, unicul punct pe ordinea zi fiind proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. El a precizat că senatorii PSD vor vota împotriva proiectului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Uite cat de repede se poate vota o lege, daca se vrea.

    Asteptam sa se voteze URGENT legea prin care numarul de parlamentari e de maxim 300, asa cum au votat romanii la referendumul VALIDAT de curtea Constitutionala!

    • Păi faceți o petiție către Werner să ceară asta Parlamentului. Că ia uite, când el apare, soarele răsare….
      Oare de ce nu cere Werner asta Parlamentului?

    • e’ si tu .. pentru ca USL .. parca nu se stie ..
      asteptam din partea USR+ sa vedem cum se vor comporta in legatura cu tema aceasta

    • Eu am votat in urma cu multi ani, pentru reducerea nr. de parlamentari. Acum nu mai sunt de acord cu aceasta optiune (in special ca parlamentarii nu voteaza dupa constiinta ci dupa indicatia partidului, iar 300 sunt mai usor de controlat decat 650). Ar trebuii desfiintate partidele de tot,ca reprezentatii sa deie socoteala votantilor si nu sefilor de partid

    • Ce treaba are iohannis cu parlamentul de 300? Referendumul ala a fost consultativ. Se vor baga 300 cand modificam constitutia. Pana atunci javrele nu o fac. Dar nu e treaba lui iohannis. Oricum imi place cum il injura pe presedinte dar voteaza corect. Marfa 😂. Au realizat ce prostie au facut.

    • referendumul NU a fost consultativ. Referendumul validat trebuie pus in aplicare imediat de parlament, si pentru asta nu trebuie schimbata constitutia. Doar pentru parlament unicameral trebuie schimbata Constitutia, nu si pentru reducerea numarului la 300.

      Potrivit Constitutiei, poporul roman isi exercita SUVERANITATEA prin doua cai:
      – parlament
      – referendum

      Constitutia Romaniei
      art.2 (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
      Art.62 (3) Numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării

  2. Uite cat de repede se poate vota o lege daca se vrea.

    Asteptam sa se voteze URGENT legea prin care numarul de parlamentari e de maxim 300, asa cum au votat romanii la referendumul VALIDAT de curtea Constitutionala!

  3. Ce penibil! Ce rușine! Cum, cum s-a ajuns în situația asta? Daca o asemenea lege a putut să treacă, tacit sau nu de Camera Deputaților, ce așteptări sa mai ai de la oamenii ăștia??!!! Ce pandemie, ce grijă față de prostime, ce economie, ce stat?

  4. Veorica are viata lunga in psd. Cariera politica a lui ciolacu s-a sfarsit cand nici nu a inceput!!

  5. Veorica are viata lunga in psd. Cariera politica a lui ciolacu s-a sfarsit cand nici nu a inceput!!

  6. udmr plimba acelasi proiect micinos, in care prezinta o istorie flagrant manipulata. proiect nerealizabil. minciuna si politica pasilor marunti nu da roade. repet Romania este un exemplu in tratarea minoritatilor. inainte sa va mai ganditi la vreo minciuna, ungurii sa nu uitate ca Romania are un presedente, etnic german si de alta religie. ales fara voturile ungurilor. de aia va tine udmr in incultura. doar asa va poate manipula.

  7. Pacat. Ar trebi sa le dea chiar independenta. Si chirii exorbitante pentru utilizarea infrastructurii energetice.

  8. UDMR…multa UE ie !!!…

  9. Ce tot spuneți aici ca să cerem Președintelui țării să ceară Parlamentului să voteze legea pentru un Parlament cu 300 de membrii? Știe oricine că Parlamentul majoritar Psd nu va fi niciodată de acord cu așa ceva!

  10. Trebuia sã arate si sasul ceva .România lucrului bine fãcut,România educatã????Proiect relansarea economiei ???? Credite,datorii,pensii speciale,prieteni puşi în functii …Dupã ce ne-a informat de înțelegerea Udmr -Orbán Viktor -Psd sã ne informeze si de întelegerile cu Angela,Kurtz,Conte :cod roşu de sparanghel bandante,si cãpsuni.

  11. Deputatul PNL Daniel Fenechiu:
    „Niciun senator care respectă Constituţia „nu ar putea vreodată să voteze aşa ceva”.”

    Deci, dle Fenechiu, ce faci cu cei 9 senatori UDMR care au votat „asa ceva”?
    Au incalcat sau nu Constitutia?
    Ai vreo initiativa de tragere la raspundere a celor noua senatori?
    Sau faci doar gargara ieftina?
    Cred ca este de inteles ca Guvernul si Parlamentul nu merita sa piarda vremea cu oricare ungur care, aflat sub influenta alcolului, declara la birtul din sat ca el vrea alipirea Ardealului cu Ungaria.
    Dar aici e vb de 9 senatori care initiaza si voteaza legi in Statul Roman si care au depus un juramant oficial pt respectarea Constitutiei Romaniei!
    Ce faci cu astia?
    E totusi o incercare de divizare a statului Roman, iar actiunea respectiva se petrece la cel mai inalt nivel al oranduirii statului!? Ca sa nu mai spun de cei 2-3 senatori carora li s-a permis din start sa initieze aceasta lege, interzisa categoric de Constitutie!
    Nu pot fi pedepsiti in niciun fel?
    Parca in Constitutie scrie cu totul altceva!

    • O argumentatie foarte logica si justa care ar putea chiar naste un proiect de lege prin care Parlamentul poate suspenda in regim de urgenta dreptul de vot (perioada indefinita) pentru parlamentarii care depun proiecte de lege antiromanesti sau proiecte care atenteaza la suveranitatea si unitatea teritoriala a Romaniei.

    • Ciomagiti cu pietre in piata publica, asta merita cei din UDMR, sa nu mai vada in veci parlamentul Romaniei. Toti in lada de gunoi a istoriei. Se constata ca nu au respectat Constitutia Romaniei. Ce este foarte evident.

  12. Deci cand se vrea, se poate !
    Acum ca le murise purceaua in cotet sau mobilizat cu viteza luminii !

    PS. Degeaba ! PSD va ramane tatuat pe frunte cu mesajul in veci de nesters : „Am fost de acord in Camera Deputatilor ca maghiarii sa aiba un stat in interiorul statului roman !”

  13. Fenechiu, o balena adormita inca de pe vremea cand motaia in emisiunile lui „Dan Diaconescu in Direct” a fost batut la curul gol de un pesedist construit a fi fara vlaga (Titus Corlatean)pt a putea detine posturi de ministru de externe sau ambasador !

    PS. Cica i-a replicat lui Titus in asa fel incat sa se adevereasca inca o data faptul ca „penelistii sunt tot niste pesedisti dar mai prosti” ! :((

  14. Udmr,pro,alde si psd sunt partide de cacat,cred ca toti romani vor avea grije sa nu mai voteze aceste partide nocive care au numai interese pro rusia

  15. Poate d.nii senatori din UDMR-doresc sa traiasca la Budapesta . Cale libera … drum batut…

  16. nu inteleg ce a fost in capul UDMRului. ca voturi sigur nu castiga cu absurditatea asta. un fel de „Kelemen, fa-te ca lucrezi”. e drept ca toate partidele romanesti inclusiv Iohannis au iesit mai penibili la faza asta, dar aici sa fie castigul?

    • Cu ce mata a iesit Iohannis mai penibil din situatia asta?
      V-a ciuruit bai pizdireilor 🤣🤣🤣

  17. Daca se intampla chestia asta in Ungaria (presupunand prin absurd) erau linsati de mult initiatorii!!

  18. Sfarsit absolut previzibil pentru acesta initiativa legislativa. Dar ce ne facem cu onoarea nereperată?

  19. Buna seara!Praf în ochi!!!!Individul ăsta vrea să ascundă mizeria”guvernului meu” exact ca nora care ascunde mizeria sub preș când vine soacra!!Ne-a păcălit cu ziua de 15 mai și,speră să dreagă subiectul cu ura lui și a altora că el împotriva psd!!Nu a inteles că ne vrem viața socială,economică și drepturile de circulație!!!Altfel de ce sa fi ieșit în 1989??Pentru el???Nu cred că merită!!!Macar Ceausescu ne-a unit!!!Asta doar manipulează și distruge!!!La câte limbi vorbește (balmajea ceva și în maghiară!!!) cred că nu este o problemă pentru el „Divide et impera!!!!” Sa lase medicii să vorbească acum și,să se rafuiasca cu psd-ul după ce rezolvă cu guvernul lui problemele economice pe care le-a creat cu incompetenți momentului!!!