
Semnificația geopolitică a arestării lui Plahotniuc în Grecia: Guvernul de la Atena nu vrea să fie perceput ca un refugiu pentru persoanele asociate cu sfera de influență a lui Vladimir Putin
Analiză publicată de CRISIS MONITOR, via Rador:
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Recenta arestare a oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc la Atena nu este un fapt întâmplător. Este interpretată ca fiind încă un semnal – și mai răsunător – că Grecia încetează să mai reprezinte un refugiu sigur pentru persoanele asociate cu sfera de influență a lui Vladimir Putin.
Mesajul este clar: teritoriul grecesc nu mai este o „zonă neutră” sau o bază pentru cei legați de sistemul geopolitic rusesc și urmăriţi de SUA, Regatul Unit și UE. Acțiunile recente ale autorităților grecești demonstrează disponibilitate și hotărâre față de cooperarea internațională în urmărirea penală a persoanelor corupte.
Cazul Plahotniuc depășește limitele unei infracțiuni financiare și intră în spectrul confruntării geopolitice. Grecia, aliniindu-se strategiei euro-atlantice, transmite mesaje clare: nici oligarhii pro-ruși nu se mai pot simți în siguranță în țară, nici Moscova nu mai poate percepe Atena ca pe o „zonă neutră”.
În culisele geopolitice, opinia predominantă la Atena este că Rusia, care menține relații strânse cu mareșalul Haftar, este în mare măsură responsabilă de criza cu Libia (Grecia este îngrijorată de posibila recunoaştere de către generalul Haftar a unui memorandum turco-libian care pune în discuţie suveranitatea Greciei asupra unor zone maritime din Mediterana n.trad.). Sprijinul militar și diplomatic continuu al Rusiei pentru Haftar intensifică îngrijorarea Greciei, ceea ce duce la necesitatea unor mesaje clare către partea rusă prin tratamentul oferit unor persoane precum Plahotniuc.
Cine este Vladimir Plahotniuc?
– A fost liderul Partidului Democrat din Moldova și unul dintre cei mai puternici jucători economici și politici din țară.
– Este acuzat de fraudă bancară de peste 1 miliard de dolari – o sumă care echivala cu aproape 1/8 din PIB-ul Moldovei.
– Se află pe listele de sancțiuni ale SUA (2020) și ale Regatului Unit pentru corupție gravă și manipulare electorală.
– Era căutat de Interpol și avea mai multe pașapoarte și documente falsificate.
Cazul său a atins dimensiunile unui thriller politico-economic internațional, deoarece a participat la o rețea de corupție și influență pro-rusă în Moldova.
Impact electoral în Moldova
Arestarea sa are un impact pozitiv asupra blocului pro-european și a președintei Maia Sandu, în special în perspectiva alegerilor parlamentare. Kremlinul încearcă să-și mențină influența prin dezinformare, iar partea occidentală susține curățarea scenei politice de figuri precum Plahotniuc.
Modul și momentul arestării lui Plahotniuc nu duc spre convingerea că acesta a făcut obiectul unei anchete sistematice și al unei vigilențe operaționale de lungă durată din partea autorităților grecești, ci mai degrabă reflectă o alegere a momentului într-un anumit context geopolitic. Această tergiversare și acțiunea spectaculoasă la un moment dat transmit un mesaj puternic celor care până de curând percepuseră Grecia ca un refugiu sigur de înalt profil, amintindu-le că echilibrele se schimbă dinamic sub presiunea internațională.
Arestarea lui Vladimir Plahotniuc în Grecia capătă o pondere geopolitică deosebită datorită momentului și circumstanțelor care au însoțit-o. În ciuda faptului că magnatul moldovean locuia în țară de o perioadă considerabilă de timp, ducând o viață de profil înalt în suburbiile sudice ale Atenei – într-o vilă luxoasă, cu o mașină de lux și exclusivitate în utilizarea a acesteia, netulburat de autorități – nu a existat o mobilizare imediată a organismelor grecești de aplicare a legii în săptămânile și lunile precedente, deși Moldova făcuse cunoscută existența unei notificări roșii a Interpol încă din 2019.
Viața luxoasă
Plahotniuc locuia de ceva timp într-o reședință de lux în suburbiile sudice ale Atenei, unde trăia cu puternice măsuri de precauție, proiectând o deosebită încredere de sine, dar și faptul că a luat în calcul lipsa de acțiune din partea autorităților grecești.
Au fost găsite și confiscate sume mari de bani (peste 155.000 de euro), zeci de pașapoarte false și articole de lux, reflectând un nivel de trai care nu este ușor de trecut cu vederea în mediul urban grecesc.
Tergiversarea arestării și timing-ul geopolitic
În ciuda notificării roșii a Interpol emise împotriva lui încă din primii ani după fuga lui Plahotniuc din Moldova, nu a existat o supraveghere activă. Poliția Elenă s-a mobilizat acum, „valorificând” anumite informații cu privire la emiterea ilegală a unor documente de identitate.
Suprapunerea temporală a operațiunii cu agenda geopolitică întărește versiunea „mesajului” către terțe cercuri care au circulat liber în Grecia până de curând.
Traducerea Rador: Carolina Ciulu
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.