G4Media.ro

Șeful diplomației europene a criticat decizia SUA de a pune capăt derogărilor…

Șeful diplomației europene a criticat decizia SUA de a pune capăt derogărilor în cadrul Acordului nuclear cu Iran

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat joi decizia SUA de a pune capăt unor derogări-cheie în domeniul energiei nucleare civile iraniene, afirmând că aceasta va complica şi mai mult activitatea ţărilor însărcinate să asigure natura paşnică a programului derulat de regimul de la Teheran, informează AFP, citată de Agerpres.

SUA au anunţat miercuri sfârşitul scutirilor care autorizau până în prezent proiecte legate de programul nuclear civil iranian în pofida sancţiunilor impuse de Washington, ultimul aspect respectat de partea americană din acordul internaţional din 2015, din care preşedintele Donald Trump a retras SUA în 2018.

Josep Borrell a subliniat „importanţa de durată’ a acordului din 2015 (JCPOA) în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind relaţiile UE-ONU.

„Acordul rămâne cel mai bun şi singurul mod de a asigura natura paşnică a programului nuclear iranian”, a spus el.

„Acesta este motivul pentru care regret decizia de ieri a SUA de a nu extinde derogările pentru proiectele nucleare legate de JCPOA”, a adăugat Borrell.

„Pentru comunitatea internaţională va fi şi mai dificil să asigure natura exclusiv paşnică a programului nuclear iranian”, a avertizat şeful diplomaţiei europene.

Miercuri, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că nu mai poate „justifica reînnoirea acestor derogări”, afirmând că regimul iranian continuă „ameninţările sale nucleare” şi a denunţat o „escaladare inacceptabilă”.

Concret, ţările care continuă să facă parte din acordul nuclear iranian şi sunt implicate în aceste proiecte fără caracter militar riscă să fie sancţionate de SUA dacă nu se retrag. Aceasta se referă mai ales la Rusia.

Începând cu luna mai 2019, Iranul a renunţat treptat la angajamentele asumate ca răspuns la retragerea unilaterală din acord a SUA, care au reintrodus sancţiuni economice la adresa regimului de la Teheran.

SUA susţin că sunt încă un „stat participant” la acord şi, prin urmare, capabil să facă presiuni pentru extinderea unui embargo asupra vânzărilor internaţionale de arme către Iran, care urmează să expire în octombrie.

Reprezentantul iranian la ONU Majid Takht-Ravanchi a declarat că, odată cu decizia de a pune capăt acestor derogări-cheie, secretarul de stat american Mike Pompeo finalizează retragerea completă a Washingtonului din acordul din 2015.

„Să afirmi că SUA continuă să fie participanţi este nu doar absurd, ci şi fals”, a scris pe Twitter Takht-Ravanchi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Regretele sunt tardive si inutile câtă vreme decizia a fost luată cu mult înainte de a fi anunțată.

  2. Iranienii nu au deloc intentii pasnice, sa fie clar. Acordul cu ei a fost o greseala.