G4Media.ro

Șeful armatei ucrainene, generalul Zalujnîi, își prezintă prioritățile într-un articol publicat pe…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Șeful armatei ucrainene, generalul Zalujnîi, își prezintă prioritățile într-un articol publicat pe site-ul CNN pe fondul incertitudinii privind viitorul său/ Concepția războiului s-a schimbat

Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a făcut apel la un „sistem de stat complet nou de reînarmare tehnologică” într-un articol de opinie publicat joi, după o serie de știri de presă care au afirmat că ar putea fi demis din funcție.

În articolul publicat de CNN, generalul Zalujnîi a declarat că Ucraina trebuie să găsească noi modalități și capacități pentru a obține un avantaj în fața Rusiei, în contextul în care războiul pe scară largă se apropie de al treilea an.

Valeri Zalujnîi este comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei din 2021. Acest articol a fost scris înainte de un anunț așteptat privind demiterea sa, mai scrie CNN. Articolul integral, mai jos:

„Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în urmă cu aproape 80 de ani, dar moștenirea sa în definirea viziunii strategice a războiului persistă până în prezent.

Oricare ar fi progresele remarcabile înregistrate în domeniul aviației, al tehnologiei rachetelor și al mijloacelor spațiale, de exemplu, conceptul de victorie rămâne neschimbat: distrugerea inamicului și capturarea sau eliberarea teritoriului.

Și totuși, fiecare război este unic.

Și nu există o provocare mai mare cu care se confruntă comandantul militar, în opinia mea, decât să înțeleagă – la timp – cum fiecare război este modelat diferit.

În primul rând, de progresul tehnologic, care determină dezvoltarea armelor și a echipamentelor.

Și, în al doilea rând, de condițiile politice interne și externe și de mediul economic.

Victoria are nevoie de o strategie unică și urmează o logică unică.

Este bine cunoscut până acum faptul că un motor central al acestui război este dezvoltarea sistemelor de arme fără pilot.

Acestea proliferează într-un ritm uluitor, iar domeniul de aplicare al acestora devine din ce în ce mai larg.

În mod esențial, aceste sisteme fără pilot la bord – cum ar fi dronele – împreună cu alte tipuri de arme avansate, sunt cele care oferă cea mai bună modalitate pentru Ucraina de a evita să fie atrasă într-un război pozițional, în care nu deținem avantajul.

Dar, deși stăpânirea acestor tehnologii este esențială, nu este singurul factor care influențează strategia actuală.

Trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliați cheie, care se luptă cu propriile lor tensiuni politice.

Stocurile de rachete, interceptoare de apărare aeriană și muniție pentru artilerie ale partenerilor noștri se epuizează, din cauza intensității ostilităților din Ucraina, dar și a unei penurii globale de încărcături de propulsie.

Rusia, luând act de modul în care evoluțiile din Orientul Mijlociu au distras atenția internațională, ar putea încerca să provoace noi conflicte în altă parte.

Slăbiciunea regimului internațional de sancțiuni înseamnă că Rusia, în parteneriat cu alții, este încă în măsură să își desfășoare complexul militar-industrial în vederea unui război de uzură împotriva noastră.

Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în ceea ce privește mobilizarea resurselor umane și cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul de personal al forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare.

În cele din urmă, rămânem împiedicați de imperfecțiunile cadrului de reglementare din țara noastră, precum și de monopolizarea parțială a industriei de apărare. Acestea conduc la blocaje de producție – în ceea ce privește muniția, de exemplu – care adâncesc și mai mult dependența Ucrainei de aliații săi pentru aprovizionare.

Experiența noastră de luptă, în special din 2022, este unică – dar, în interesul victoriei, trebuie să găsim în mod constant noi modalități și noi capacități care să ne ajute să obținem un avantaj față de inamic.

Poate că prioritatea numărul unu aici este stăpânirea unui întreg arsenal de vehicule fără pilot și alte mijloace tehnologice (relativ) ieftine, moderne și foarte eficiente, fără pilot și alte mijloace tehnologice.

Deja astfel de mijloace permit comandanților să monitorizeze situația de pe câmpul de luptă în timp real, ziua și noaptea și în toate condițiile meteorologice.

Dar nu numai atât.

Ele oferă informații în timp real, permițând ajustarea focului 24 de ore din 24, fără pauză – oferindu-ne capacitatea de a lansa lovituri de mare precizie împotriva țintelor inamice în poziții înaintate și în adâncime.

Pe scurt, acest lucru nu înseamnă nimic mai puțin decât reproiectarea totală a operațiunilor de pe câmpul de luptă – și renunțarea la gândirea învechită și stereotipică.

Noile operațiuni ar putea include crearea digitală a câmpului, controlul radio-electronic al mediului sau o operațiune combinată care să folosească drone de atac și mijloace cibernetice.

Astfel de operațiuni vor fi coordonate și conduse în cadrul unui concept și al unui plan unic.

În mod esențial, obiectivul nu va fi întotdeauna axat exclusiv pe luptă.

Acesta ar putea urmări reducerea capacităților economice ale inamicului, izolarea sau uzura acestuia.

Operațiunile de atac pot avea obiective psihologice.

Acestea fiind spuse, pentru moment, prioritatea rămâne îmbunătățirea situației pe câmpul de luptă.

Și aici, tehnologia se mândrește cu o superioritate incontestabilă față de tradiție.

Controlul de la distanță al acestor mijloace înseamnă mai puțini soldați în pericol, reducând astfel nivelul pierderilor umane.

Oferă posibilitatea de a reduce (dar cu siguranță nu de a elimina) dependența de materiale grele în misiunile de luptă și în desfășurarea generală a ostilităților.

Și deschide posibilitatea de a aplica lovituri masive și bruște împotriva infrastructurilor critice și a centrelor de comunicații fără a desfășura rachete sau avioane cu echipaj uman costisitoare.

Alte avantaje vor deveni clare în timp, deși, desigur, inamicul va căuta tot timpul modalități de a se apăra împotriva unor astfel de operațiuni și de a prelua sau recâștiga inițiativa.

Așadar, și sistemele de apărare au nevoie de îmbunătățiri constante, la fel ca și contramăsurile care vizează utilizarea de către inamic a noilor tehnologii.

Provocarea pentru forțele noastre armate nu poate fi subestimată.

Este aceea de a crea un sistem de stat complet nou de reînarmare tehnologică.

Ținând cont de tot ceea ce se întâmplă în acest moment, credem că crearea unui astfel de sistem ar putea fi realizată în cinci luni.

Partenerii noștri sunt de aceeași părere.

Acest timp va fi dedicat creării unei structuri organizaționale adecvate, ocupării și echipării posturilor, furnizării de instruire și sprijin, construirii infrastructurii și logisticii de sprijin și dezvoltării unui cadru doctrinar.

În concluzie, în 2024, trebuie să ne concentrăm eforturile principale în trei domenii.

Crearea unui sistem care să furnizeze forțelor noastre armate mijloace de înaltă tehnologie.

Introducerea unei noi filozofii de instruire și de război care să țină cont de restricțiile în ceea ce privește mijloacele și modul în care acestea pot fi desfășurate.

Și stăpânirea cât mai curând posibil a noilor capacități de luptă.

Noi posedăm deja capacități pentru a elimina inamicul și pentru a asigura existența statului.

Obiectivul nostru trebuie să fie să profităm de moment – să ne maximizăm acumularea celor mai recente capacități de luptă, ceea ce ne va permite să angajăm mai puține resurse pentru a provoca daune maxime inamicului, pentru a pune capăt agresiunii și a proteja Ucraina de ea în viitor.”
 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...