G4Media.ro

Șefa pro-rusă a regiunii autonome găgăuze: Dacă Republica Moldova aderă la UE,…

Foto: Google Maps

Șefa pro-rusă a regiunii autonome găgăuze: Dacă Republica Moldova aderă la UE, Găgăuzia are dreptul la autodeterminare

Găgăuzia își poate exercita dreptul la autodeterminare dacă Republica Moldova se unește cu România sau intră în componenţa Uniunii Europene, acest lucru fiind prevăzut în legea cu privire la statutul juridic special, a declarat pentru TASS şefa Autonomiei Găgăuze din cadrul Republicii Moldova, Evghenia Guțul, potrivit Rador. 

„Nu intenţionăm să părăsim Republica Moldova, pentru că aceasta este patria noastră. Constituția spune că Republica Moldova este o țară suverană și neutră. Dar dacă Republica Moldova decide să se unească cu România sau să adere la Uniunea Europeană, atunci Autonomia Găgăuză își rezervă dreptul la autodeterminare externă. Acest lucru este specificat în legea noastră privind statutul juridic special” – a spus aceasta.

Guțul, care duce o politică pro-rusă, este creația politică a lui Ilan Șor, oligarhul moldovean condamnat pentru corupție care se adăpostește la Moscova și în Israel.

Evghenia Guțul s-a remarcat prin relațiile bune cu Kremlinul, în ciuda faptului că Rusia duce un război hibrid împotriva Republicii Moldova și controlează prin forțele armate regiunea separatistă Transnistria.

”Vrem să fim prieteni cu Federația Rusă, așa cum suntem prieteni de secole, vrem să fim prieteni cu alte țări”, a mai spus Guțul.

În martie 2024, Serviciul de informații al Republicii Moldova a avertizat că Rusia va încerca să genereze crize și ciocniri sociale, pentru a instiga la ură interetnică în Autonomia Găgăuză și Transnistria pentru a destabiliza Moldova. La doar o zi distanță, șefa Găgăuziei a mers la Moscova, unde i s-a plâns lui Putin în legătură cu presupusele ”presiuni” asupra sa.

Autonomia Găgăuză este o regiune din sudul Republicii Moldova, la granița cu Ucraina. La est, Autonomia Găgăuză se mărgineşte cu regiunea Odesa. Găgăuzia are statut de autonomie din 1995, cu instituții proprii, în interiorul Republicii Moldova. Teritoriul Găgăuziei se situează în stepa Bugeacului și are o suprafață de aproximativ 1500 de km pătrați (mai puțin de jumătate din suprafața județului Giurgiu).

După destrămarea URSS, Rusia a continuat rusificarea găgăuzilor prin intermediul propagandei și al politicienilor loiali. În pofida ajutorului masiv primit din UE, România și SUA, rezultatele alegerilor din Găgăuzia arată că populația acestei regiuni votează masiv partidele pro-ruse. În regiune toți vorbesc limba rusă iar sursele de informare ale găgăuzilor sunt cele în limba rusă. Aceasta se explică prin faptul că, în perioada sovietică, regimul nu a permis activitatea niciunei școli în limba găgăuză, ceea ce a făcut ca limba rusă să devină principala limbă vorbită.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Are dreptul să devină zoo, ca și Transnistria.

  2. imi si imaginez cum Rep. Moldova va fi in UE, iar ei cu transnistria isi vor inchide granitele, si le vor apara cu viata de moldoveni si ucraineni , sa nu plece de la saracia din rusia

  3. Se rezolva cu o aplicare stricta a legii (a se citi blocada). Dupa maxim 1 an, vor dori si ei in UE.

  4. Autodeterminați-vă de unde-ați venit !

  5. Eu chiar le aș da dreptul, si le as interzice:
    -Întrarea in Republica Moldova
    -intrarea in Ucraina
    -Tranzitul mărfii pe aer, apa, rutier feroviar spre si dinspre ea
    End of story!

    • Buna idee

  6. bolsevicii astia se cred stapini peste tot.trimisa in rusia panarama asta