G4Media.ro

Șefa Înaltei Curți, cu câteva ore înainte de ședința privind sesizarea CCR…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șefa Înaltei Curți, cu câteva ore înainte de ședința privind sesizarea CCR pe abrogarea pensiilor: Pensiile magistraților nu sunt ”speciale” și nu sunt nici ”nesimțite”, sunt o garanție a independenței

Cu câteva ore înainte ca Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție să se reunească pentru sesizarea Curții Constituțională (CCR) pentru controlul de constituționalitate ex-ante a legii privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților, președintele ÎCCJ, Corina Corbu, a trimis o scrisoare deschisă adresată societății și presei, în care se arată revoltată de decizia Parlamentului, pe care o cataloghează ca find ”tristă și stupefiantă”.

”Nu trăim închiși în sediul Înaltei Curți de Casație de Justiție, facem parte din societate și cunoaștem că opinia majoritară a cetățenilor la acest moment este în mod vehement împotriva pensiilor de serviciu. De asemenea, nu îmi voi permite niciodată să spun într-o țară democratică că societatea greșește sau că opinia poporului român poate fi ignorată. Pot spune însă cu toată responsabilitatea că ea este bazată în mare parte pe împrejurarea că de o lungă perioadă de timp celelalte puteri ale statului tratează justiția, de multe ori, în cel mai bun caz ca pe o „Cenușăreasă”, iar, în cel mai rău caz, ca pe o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu „deranja„ celelalte puteri ale statului”, susține Corbu în scrisoare.

Șefa Instanței Supreme critică și modalitatea prin care parlamentarii au decis tăierea pensiilor de serviciu ale magistraților,  „cu ignorarea completă a principiului cooperării loiale între autoritățile statului, cu ignorarea argumentelor aduse din interiorul sistemului judiciar – de instituțiile reprezentative, de asociațiile profesionale, de adunările generale -, dar, mai ales, prin încurajarea unui curent social negativ la nivelul opiniei publice în special împotriva magistraților, deși rezultatele acestui demers se vor reflecta negativ tocmai asupra serviciului public al justiției, la care apelează anual milioane de cetățeni”.

Corina Corbu mai vorbește și despre încurajarea și crearea unui conflict artificial între societate și autoritatea judecătoarească prin contrapunerea din spațiul public între pensiile de serviciu și alocațiile de stat pentru copii.

”Pensiile magistraților nu sunt ”pensii speciale” și nu sunt nici ”pensii nesimțite”. Excesele trebuie sancționate și corectate, însă pentru marea majoritate a colegilor mei pensiile de serviciu sunt o garanție a independenței, sunt un element care le permite să își îndeplinească funcțiunea socială.” mai arată președintele Curții Supreme.

În finalul scrisorii, Corina Corbu prezintă câteva statistici preluate din presă, potrivit cărora numărul pensiilor de serviciu ale magistraților aflate în plată sunt de aproximativ 4 mii, cele ale grefierilor aproape 2000, iar numărul pensiilor speciale care vor rămâne în plată și în condițiile intrării în vigoare a propunerii legislative adoptate de Parlament sunt de aproximativ 170 de mii. Asta în condițiile în care, mai spune Corbu, volumul total de activitate al instanțelor, la nivel național, în 2018 a fost de aproape 3 milioane de dosare.

Context

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a convocat Secțiile Unite miercuri, 29.01.2020, de la ora 18:00, potrivit unui anunț oficial

Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție vor sesiza Curtea Constituțională (CCR) pentru controlul de constituționalitate ex-ante a legii privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acelorași surse, draftul sesizării este deja redactat.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Camera Deputaților este forul decizional.

USR a susținut că nu pot fi eliminate pensiile magistraților, pentru că există o decizie a Curții Constituționale în acest sens și a propus un amendament pentru plafonarea acestora. Amendamentul a fost respins în Comisia de muncă, iar în plen nu a fost suspus votului.

Deputatul USR, Cristian Seidler, a acuzat PSD și PNL că, prin păstrarea în lege a prevederii care elimină pensiilor magistraților, se intenționează ca legea să fie adoptată de formă, iar apoi să fie respinsă la CCR.

Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat activitatea.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

73 comentarii

  1. adica justitie pe bani

    • Nu exista nicio justificare rationala pentru acordarea de pensii speciale magistratilor.
      Toate justificarile lor sunt aberante si contrazise de realitatea de zi cu zi.
      Pensiile speciale de pana acum nu au asigurat, in niciun fel, independenta justitiei.
      Aproape toate marile dosare ale marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara, au fost tergiversate la nesafarsit, foarte multi infractori au fost achitati, in ciuda probelor zdrobitoare prezentate de procurori, foarte multi infractori au fost condamnati simbolic, cu suspendare, nu le-au fost confiscate integral averile sau au fost eliberati anticipat, pentru ca au scris, chipurile, lucrari stiintifice, afirmandu-se fals ca s-au indreptat, cand ei nu si-au recunoscut vina si nu au restituit banii furati. Multor mari infractori, condamnati definitiv si irevocabil, li se admit in mod aberant zeci de recursuri si contestatii.
      Magistratii au salarii foarte mari si, in consecinta, si pensia bazata pe contributivitate va fi mare.
      De ce au acceptat magistratii legile strambe, prin care li se acordau privilegii nesimtite ?
      Cum sa legi pentru ei pensia de venitul din ultima luna de serviciu, la care sa poti adauga sporuri, indemnizatii, concedii etc, pentru a-l umfla ?
      Cum de au acceptat pensionarea la 45 de ani ? Vor sa se pensioneze la 45 de ani, foarte bine, sa primeasca pensie abia la implinirea varstei de 65 de ani, doar pentru cat au contribuit.

  2. eu credeam ca salariile sunt garantia, sau onestitatea, sau faptul ca trebuie PUR SI SIMPLU SA ITI FACI TREABA

    acum ma gandesc serios sa cer si eu la patron pensia speciala ca sa imi fac treaba

    • O altă garantie a independentei este DNA ul.
      De cate ori dai semne ca nu ai chef sa fii independența, cucoană, se te salte , colegii tai sa te judece si sa ti pierzi statutul de magistrat.

    • Mi-ai luat-o inainte . Exact, DNA sau batul sunt cea mai buna garantie.

  3. Pai daca nu sunt speciale, in loc sa bata campii, poate doamna ar fi facut mai bine sa explice cum sunt calculate.
    Ca ma indoiesc ca se poate taia prin lege o pensie rezultata din contributiile la fondul de pensii.

  4. de ce sa ia femeia de serviciu 50 lei in plus la pensie cand se poate plati o pensie speciala babana la un juedcator care oricum are pensie babana

  5. La cum merge justitia in Romania magistratii astia nu merita nicio pensie , cu ei sau fara ei cam tot aia e.Nu le convine sa treaca in mediul privat ,sa vada si ei cum se castiga un ban pe bune.

  6. Ce atata tam-tam, cand treaba e simpla: ce pensie are un fost magistrat dintr-o tara civilizata, raportata la salariul minim/mediu pe economie in tara respectiva? Zic sa copiem si noi modelul si cu asta basta, ca doar nu trebuie sa reinventam apa calda…!

    • UK e ok pt tine?
      „According to the latest figures from the Ministry of Justice, judges in the UK receive anything from just over £100,000 to more than £250,000 per year.”
      -mai exact, daca scoti tot personalul din calcul, grefieri/asistenti…. ajungi pe la 14.000-20.000 euro pe luna….. (ca sa nu zici ca mananc rahat…. intra pe link)
      https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/836749/judicial-salary-schedule-oct-2019.pdf

    • -iar la noi este intre 2.000-3.000 (pe la iccj poate 4.000 euro pe luna)……
      dar pensia la britanici este si mai distractiva :))))
      se ajunge si la sume de 1.000.000 euro pe an :))))))) ceeeea ce este absurd … dupa parerea mea

    • iar salariul minim in the UK este de :
      -1,524 EUR per month (Jul 2019).

    • prin comparatie cu the UK salariu minim/salariu magistrat….
      salariile magistratilor din Romania sunt umpic mai mici….. (10-15%)…

    • Cat despre sistemul de pensie speciala/de serviciu la magistrati… NU am inventat noi apa calda… doar am copiat ce au facut alte tari….(UK, Germania ,Franta, Italia, Spania ,Austria US…..).

    • Un judecator la CJUE iese la pensie la 65 ani cu 70% din ultimul salariu, in jur de 14 000 euro.
      Astia la noi vor sa iasa la pensie la 45 de ani (ca sant stresati saracii) si cu 10 000 euro pensie.

    • Vezi ca eti dezinformal daca ma crezi…. treaba ta… iti spun doar ca nu poti iesi la pensie la 45 ani
      trebuie sa ai o vechime de 25 ani….. si de regula intri in justitie cel mai devreme la 24-25 ani(facultatea 4 ani + inm (2 ani))….
      Iar pensia lor este de 2500-3500 euro…… cam asa….. rareori o sa vezi cu pensii mai mari pentru ca au avut ei „grade militare si alte rahaturi”(procurori militari si ministere, sefi de iccj, penitenciare…..bla bla bla….).
      din aceasta pensie de serviciu undeva la 1000 euro este pe baza de contributivitate iar inca 1500-2000 este cea „speciala”…..(evident daca iesi mai repede… 50-55 ani pierzi din cea speciala un procent… 30-40% nush sa iti spun exact…..).

    • Hai sa comparăm cu Franța, acolo salariile magistraților sunt mai mici decât pensiile alor noștri
      http://www.journaldunet.com/business/salaire/juge/salaire-00823

    • @Dragoș
      ala e salariul de Entry Level <3 ani… si nu include bonusuri si sporuri…
      vezi ca NU noi am inventat "BOSUSIRI si SPORURI"…..
      cat despre pensia din sistem daca scazi pensiile fostilor (Comandanti de inchisori/Trepadusi prin ministere/Procurori militari cu grade militare/ sefi ai parchetelor/cjue) ajungi la o pensie medie de 2500-3000 euro…. din care in jur de 1000 euro, cam asa este cea pe baza de contributivitate….
      Ce se arata la TV e o "vrajeala" ca sa faca audienta. si sa produca vrajba in public…. ma rog..

    • asa ca scurt istoric….
      1. prin anul 2000 salariul magistratului a inceput sa creasca…(inainte de 2000 era o mizerie chiar si pt Romania de la acea perioada…).
      2. prin anul 2004-2005 a aparut pensia de servicu (si am impresea ca a fost impusa sau recomandata de UE…. pt ca erau discrepante majore in sistem )
      3. magistratii care iau acuma pensie 5-6000 euro cum apare pe la tv sunt fosti politruci din vremea comunista care au profitat de anumite chichite pentru a acumula pensii enorme…(dar ei sunt putini… niste sute… prin comparatie cu vreo 3000 restul…. )

    • @lol foarte misto ce scrii, dar noi comparam nu doar raportul dintre salarii, comparam si contextul/tara in care traim.
      de exemplu, nivelul de coruptie (la care au contribuit cu varf, nu ca ar fi corupti „doamne fereste”), sau nivelul de trai in general scazut , sau scandalurile care nu se mai opresc denotand lipsa de profesionalism a unora, care nu am auzit sa fie exclusi de la pensie, sau varsta de pensionare mica VS franta/uk/germania/usa (?!)

    • @Andrei
      Problema e umpic alta…. daca vrei sa ma asculti… 😛
      1. Numarul Judecatorilor/Procurorilor este foarte mic pt situatia reala din Romania….
      2. Legie sunt extraordinar de prost facute si uneori chiar ai norme CONTRADICTORII..
      3. Procedurile (civile si penale) sunt extraordinar de BIROCRATICE sa spun asa.
      4. DIn toate acestea rezulta un numar foarte mare de dosare care revin spre solutionare unui Jud/Proc (400-1000) (in functie de instanta/zona.. depinde).
      Toate acestea tin de LEGISLATIV+EXECUTIV! nu de jud/proc.
      Omul ce vede?
      1. Judecatorii/Procurorii sunt prosti/imbecili/nervosi pentru ca nu reusesc sa dea de furca unor legi de multe ori IMBECILE (facute de unii la fel de imbecili).
      2. Judecatorii/Procurorii sunt lenesi pt ca le dau termene de luni de zile iar in unele cazuri de ANI de zile!!!! Fara sa stie ca doarele tot vin si tot vin si tot se strang si NU se rezolva pe loc.
      3. Judecatorii/Procurorii sunt corupti! pt ca uite! se prescrie! scapa coruptii! 🙂 mda… e datorita numarului infernal de dosare si datorita legilor care se schimba pt interesul politicianului.

      CIne are de suferit din toata aceasta bataie de joc?! Omul de rand!
      Cine are de castigat din toata aceasta bataie de joc?! Politicianul!
      Cine ii explica omului de rand toata aceasta situatie PANDEMICA din sistem?! presa! care presa are de multe ori finantatori si patroni INFRACTORI si cu legaturi in politica ! Interesul e unul clar a face praf justitia in ochii lumii…
      „Uite ba! iau bani ticalosii, iau pensii ticalosii dar nu fac/fac prost/sunt corupti”
      SI uite ca prinde! 🙂
      „Capu lui Motoc vrem!”

    • @lol
      24-25 ani intra in magistratura+20 = 45 de ani.
      In State se lucreaza ca procuror sau avocat 10-15 ani si apoi se ocupa un post de judecator.
      Deci dupa varsta de 35-40 de ani. Si muncesc pana la 65-70 de ani.
      La noi la 40 de ani se pregatesc sa iasa la pensie.
      Vad ca toti compara salariile din Romania cu salariile din Germania dar evita sa vorbeasca de nivelul de dezvoltare economica.
      Germania in recesiune tehnica are excedent bugetar aproape 100 miliarde euro, noi tigrul europei avem gaura de 7-8 miliarde euro.
      S-a ajuns deja prea departe. In cea mai mare puternica economie a lumii,SUA un judecator la Curtea Suprema are aprox.11 000 $/luna (9 500 Euro)
      La noi la ICCJ au 8000 Euro pe luna si tot nu e de ajuns.
      Oare ne permitem aceste salarii?
      In toata lumea civilizata pensia se calculeaza la 70-80% din salariul net.Numai la noi din salariul brut.Asa am ajuns la aberatia ca la 45-50 ani sa stai acasa si sa primesti mai mult decat atunci cand munceai.

    • Daca magistratii vor ceva special ca salarii si pensii sa mearga / emigreze in UK ( banuiesc ca si la aia e penurie) , nu-i tine nimeni legati de scaune si n-au fost adusi cu forta de pe stradain slujbele astea.
      In UK este justitie nu parodia din Rromanica

    • ”lol” a postat in timpul ”protestului” ilegal de ieri, daca tot taia frunze la caini.

  7. Voi sunteți nesimțiți! Prin ceea ce acceptați să faceți în schimbul prețului special pe care îl primiti drept recompensă! Analizati Conef București … vânzarea dreptului de preempțiune … și consecințele… Legalizate la ORC de un judecător delegat. In timp ce pe noi ne monitorizați la infinit! și deformați sa devenim controlabili. Așa arată o țară de GUNOAIE! Unele special plătite!

  8. ce treaba are o pensie cu independenta? ca atunci nu mai muncesti, poti sa fii dependent cat vrei, nu ma intereseaza.

  9. Toţi magistraţii se fac că nu observă un lucru elementar: protecţia prin pensii a independenţei Justiţiei, se poate obţine şi fără să se renunţe la principiul contributivităţii. Pentru asta, este suficient ca magistraţilor să li se asigure salarii mari, în corelare cu activitatea lor profesională. Şi, prin această raportare la salarii (şi implicit la contributivitate), se va asigura şi corelarea pensiei cu perioadele de vârf, respectiv de minim din activitatea ca magistrat. Astfel, un magistrat care a fost avocat în cea mai mare parte a timpului, nu ar avea acces la o pensie nemeritat de mare, aşa cum ar fi acum cazul faimos al acelei doamne Claudia Silinescu Gherbovan de la Tribunalul Ilfov, care şi-a cerut pensionarea la şase luni de la încadrarea ca magistrat.

    In cazul doamnei Claudia Silinescu Gherbovan, cu siguranta vorbim despre o pensie nesimtita, fara nicio legatura nici cu principiul contributivitatii, nici cu independenta Justitiei.

    Dar, mare este grădina intereselor comune dintre magistraţi şi politicieni.

  10. Pai daca vor neaparat pensii speciale, atunci sa se le lase in vigoare ca notiune, dar sa le reduca la un nivel similar (cu un mic plus poate) cu cel al pensiilor medii obisnuite. Tot ce e mai sus de 5000-6000ron/pensionar deja este peste ceea ce isi permite tara acum. Asa cum politic au fost crescute, tot asa politic pot fi scazute. Iar CCR-ul nu are de ce sa constate neconstitutionalitatea variatiei. Nu e un „drept castigat” ci este „un avantaj stabilit” de legiuitor!!!
    Dreptul castigat este doar cel obtinut in urma CONTRIBUTIVITATII !!! Se aude CCR-ule???

  11. Este o etapa ce trebuie cu siguranta depasita ,etapa ce are ca principala tema asa numitele pensii speciale si formele ei colaterale de pensii de serviciu sau alte modalitati ce au permis ,prin decizie politica, venituri uneori nejustificabile daca nu legal (pentru o perioada anume )cel putin probabil imoral. Majoritatea cetatenilor se declara impotriva continuarii acestui model in ceea ce priveste veniturile obtinute din pensii(societatea nu mai poate sustine aceste venituri , indiferent de motivatiile categoriilor sociale ce le obtin ) si cere o aducere la normalitate a situatiei prin modificari legislative (doar cei indrituiti pot face asta )imediate . Daca lucrurile ajung la CCR ,iar asa cum se prezinta faptele vor ajunge ,parte din legea votata va fi declarata constitutionala , iar la partea unde exista temeri de neconstitutionalitate CCR trebuie sa dea si solutii de rezolvare ,dar asta antagonizeza si mai mult societatea prin evidenta pozitionare a unora in afara spectrului pensiilor speciale si mentinerea altora in interiorul ei . In acest fel se mareste doar numarul celor nemultumiti si se micsoreaza numarul celor care beneficieaza de un avantaj material . Se pare ca unica forma de rezolvare este doar impozitarea (cei in masura sa desemneze modalitatea )procentuala ,chiar daca si aici exista pareri diferite . Sigur este insa doar imposibilitatea si nesustenabilitatea de a mai continua in acest fel , societatea nici nu doreste si nici nu poate continua astfel . se mai accepta si

  12. Ma mir ca nimeni nu intreaba virfurile justitiei despre spaga perceputa la intrarea in sistem .

    • Sa mori tu? Alea de mai sus au fost dosare instrumentate de DNA , nu de cacaciosi de la tribunalele si parchetele locale, care sar cu sa traiti la ordinele baronilor si mafiei locale. In rest sunt zeci de mii, sute de mii de dosare in Romania nerezolvate, taraganate, instrumentate prost. Ca sa nu mai vorbim de procesele se la Haga pe care statul roman le pierde pe banda rulanta din cauza sentintelor date cu curu’ de curtile din Ro. A elimina pensiile speciale mai mari ca ultimul salariu, nu inseamna renuntarea la principiul meritocratiei. Sunt absolut pentru recompensarea valoriii si a meritului acolo oriunde este cazul . „Pour le merit” de exemplu pentru oamenii cu adevarat exceptionali din DNA si nu la toata Justitia, pentru militarii si ofiterii din Afganistan nu pentru toata Armata, sau pentru politistii care sunt in prima linie de inteventie cu criminali periculosi nu pentru toti Roby din Las Firbinti. Restul la munca fara favoruri speciale, pe principiul contributivitatii la fel ca in mediul privat, si la fel ca peste tot in lume.

  13. De parcă judecătorii nu sunt corupţi şi cumpărabili. Despre ce ţară vorbim.

  14. Nu sunt nesimtite, sunt supernesimtite. Atata vreme cat iei pensie mai mare ca salariul, nici nu mai avem ce discuta. Sunteti o cloaca de nenorociti care va faceti legile cum va convine voua.

    • aici e smecheria si perversitatea lor, ca au dibuit si ei ca asta e pur si simplu nesimtire, si atunci au „sesizat” ei „repede” (acum !!!!! nu inainte cand a aparut in presa !!!!) ca sa ne demonstreze ei cat de corecti si cinstiti sunt

  15. Tanti șefa înaltei curți ( de ce oare trebuie să fie înaltă????), dar de dosarul Țăndărei ce părere ai????

    • „inalta la stat, mica la sfat”, nu o intreba, nici de hexif(ph)arma, sau de m$ sau de violatori si batausi si interlopi eliberati, sau pedepse pe aceeasi speta(sper ca am nimerit termenul) contradictorii, sau pedepse mici pentru furturi mari si pedepse mici pentru furturi mici, sau de dosarul revolutiei, sau de mineriada, sau de cazul securistilor tortionari care au ucis poate sute de oameni,sau de lipsa de progres de la DNA dupa ce a plecam Kovesi, sau de …..

      iti va tranti o vorba de magistrati, care sa-ti explice cum noi pulimea ca nu suntem magistrati suntem prosti, iar ei niste zei, care sunt independenti si ….

  16. Când la ORC ati legalizat externalizarea activităților și ieșirile cu aport din firmele acestei națiuni, ce erau administrate de fondurile de stat și de investiții? Ați respectat special aceasta țară? Nu v- a inclus nimeni în Programul CACAT! pentru că așa ați devalidat poporul de care aveți nevoie doar la vot! Aveti retribuții speciale în compensare pentru slugărnicie! Jigodii împuțite!
    Nu va face nimeni semn cu mâna …Ai grija! ca te aranjam! Dimpotrivă!

  17. Postacii isi fac treaba.Ca de obicei, fara a avea habar ceva despre meseria asta.
    Auzi Manuelo, da…cand l-au saltat pe Dragnea a fost bine.Nu?Cand l-au condamnat pe Voiculescu, Mazare,Gheorghe Stefan, etc., a fost bine, nu?
    Te-ai gandit vreodata @DAN, cam ce presiune a fost pe procuroarea care a instrumentat dosarul Belina?
    Evident ca nu.E simplu sa emiti judecati de valoare, din spatele monitorului, de acasa, mai ales despre altii.E usor sa-i faci nesimtiti, da…eu zic sa te uiti in oglinda.

    • sefu’, noi e prosti, asa e, sa ne scuzati, saru’mana, nu mai da,

      da pentru ce …. sunt platiti? pentru ce … am iesit in strada noi pulimea? pentru ce o consideram pe LCK un exemplu si nu pe aia de la tandarei ?

    • Si procuroarea din dosarul Belina si cea care l-a condamnat pe Voiculescu, etc, au facut-o in timpul activitatii, nu cand erau pensionate.

      Desi va faceti ca nu intelegeti, o mare parte din contestatarii pensiilor de serviciu va reproseaza justificarea ei!

      Magistratii trebuie sa aiba SALARII mari, pentru a compensa interdictiile si a ajuta la impiedicarea coruperii, nu PENSII mari (desi, din salarii mari decurg si pensii mari, in final; dar doar ca efect secundar). Pensia este ceva ce ramane in urma salariului, intr-o perioada a vietii in care nu mai ai nici interdictii, nici cine sa te mai corupa si nici nu mai intereseaza pe nimeni (cu exceptia familiei, poate) daca mai esti independent.

      Aici trebuie sa aduci tu argumente, nu la faptul ca magistratii merita un venit mare. Acolo nu este nicio disputa! 💡

    • CORECT esti platit pentru performanta si munca si … si normal ca pentru ce sacrificii si ce probleme au , trebuiesc platiti bine si normal pentru societatea noastra

    • Sa mori tu? Alea de mai sus au fost dosare instrumentate de DNA , nu de cacaciosi de la tribunalele si parchetele locale, care sar cu sa traiti la ordinele baronilor si mafiei locale. In rest sunt zeci de mii, sute de mii de dosare in Romania nerezolvate, taraganate, instrumentate prost. Ca sa nu mai vorbim de procesele se la Haga pe care statul roman le pierde pe banda rulanta din cauza sentintelor date cu curu’ de curtile din Ro. A elimina pensiile speciale mai mari ca ultimul salariu, nu inseamna renuntarea la principiul meritocratiei. Sunt absolut pentru recompensarea valoriii si a meritului acolo oriunde este cazul . „Pour le merit” de exemplu pentru oamenii cu adevarat exceptionali din DNA si nu la toata Justitia, pentru militarii si ofiterii din Afganistan nu pentru toata Armata, sau pentru politistii care sunt in prima linie de inteventie cu criminali periculosi nu pentru toti Roby din Las Firbinti. Restul la munca fara favoruri speciale, pe principiul contributivitatii la fel ca in mediul privat, si la fel ca peste tot in lume.

    • Bai nene, si- au facut meseria pe care au ales- o.Dar pe cati hotomani ,i-au scapat nu zici nimic? Atunci toti care isi fac corect meseria ar trebui sa aiba pensii speciale.

    • Clod, probleme?!

  18. Sectorul privat duce lipsă de personal. Așa că, nu ar fi nici o problemă să-și de demisia toți care se cred ”Speciali”. Doar ca, acestia nu cred că ar fi capabili să desfășoare o activitate bazată pe competiție.
    Voi cei ”speciali” sunteți de fapt niste TUPERIȘTI NESIMTITI

  19. Trebuie sa fiu platit ca sa nu fur ? Asta e esenta naturii umane a romanilor, sa fure/minta ? Atunci de ce se presupune ca averea e licita si ca persoana e nevinovata pana la dovedirea contrariului ?!!
    Orice se plateste pentru activitatea desfasurata se plateste in salariu ! Vorbesc de riscuri, independenta, dificultati , conditii de munca , orice ! Adica acum dati decizii si independenta v-o recompensam peste 30 de ani, cand luati pensia ? Si ala care moare inainte de a ajunge la pensie, isi ia recompensa pentru independenta , in rai, in iad ?

  20. SANTAJUL castei magistratilor asupra statului , a esuat !!! Statul roman nu inseamna doar casta magistratilor … staul roman inseamna si milioanele de cetateni , care si ei au copii pe care trebuie s-ai creasca ! DE aceasta data Parlamentul a facut ceace trebuie !

  21. Pensie după principiul contributivității și vârstă de pensionare că pentru muritorii de rând, nu golanii că în legea pensiei magistraților de genul:
    Art. 3. –
    (1) Constituie vechime în magistratură perioada în care judecătorul, procurorul, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor sau magistratul-asistent:
    b) a fost avocat, notar, asistent judiciar, jurisconsult, consilier juridic sau a îndeplinit funcții de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului, Curții Constituționale, Avocatului Poporului, Curții de Conturi sau al Consiliului Legislativ.
    Sau
    (3) În veniturile brute realizate se includ, pe lângă indemnizația de încadrare brută lunară, sporurile cu caracter permanent sau nepermanent.

  22. cand ai fost pusa sefa a ICCJ inainte de expirarea mandatului fostei sefe, nu ti s-a parut nimic stupefiant. era ilegal ca naiba si ti-a convenit. acum, cand nu e pt tine, nu iti place. normal. tipic juristilor, necinstiti de cate ori nu le convine ceva. MARS!

  23. Adica magistratii sunt corecti da’ pe bani…
    1 – si daca infractoru’ da mai mult?!?! cam asta e independenta pe bani…
    2 – da’ educatia nu e cheie?! De ce nu dam pensii speciale profesorilor care formeaza societatea de maine… sa fie civiliazata, educata, corecta. De ce nu atragem oameni competenti asa la educatie?!
    samd

  24. Propunerea de eliminare este buna si corecta, dar nu este suficienta. Trebuie extinsa si la MAN-MAI_SRI. Sa ma explic: o fetiscana dupa 3 luni de formare rapida la scoala lor de politisti iese incadrata cu 3000 de lei si alte avantaje materiale, trimisa undeva la un post si gata.Astia merita pensie speciala? Anumire sectii din MAI sau SRI poate merita intradevar, dar nu la gramada. La fel si la MAN. Cei din teatre de razboi plus conducatorii lor activi merita, dar nu toti frecangii si popotarii. Pina la urma daca nu se vrea cu vorba buna, exista si institutia referendumului. Nu mai fiti asa darnici politicienilor cu banii care in mod normal nu va apartin.

    • bine spus !!!!

    • pensii speciale merita aia care sunt speciali, doar pentru ca apartin unei caste, nu inseamna ca sunt mai speciali
      poti sa dai unui militar, o pensie, ca a luptat in afganistan, irak … dar unuia care canta la trombon si iese la pensie la 40 de ani, de ce e asa de special?
      si poate ar trebui sa se mai elimine din restrictiile , de genul de ce un militar nu ar putea sa aiba si alta activitate din care sa scoata bani? adica poate e un bun meserias si vrea sa scoata un ban in plus sau sa faca o mobila, de ce nu ar avea voie? pana la urma raspunde daca vine obosit la munca ?

  25. Nu exista nicio justificare rationala pentru acordarea de pensii speciale magistratilor.
    Pensiile speciale de pana acum nu au asigurat, in niciun fel, independenta justitiei.

  26. Foarte corect ce spui

  27. Ce garantie ? Daca nu ai pensie enorma nu mai avem garantie ca sunteti independenti ?

    Nu avem oricum garantie si nici incredere. Sunteti casatoriti cu securisti, cu afaceristi, cu politicieni. Sa acaparati tot ce misca. Despre ce independenta vorbim ?

  28. @Kise Leff: De observat ca nu se invoca niciodata „cinstea”(„corectitudinea”,”probitatea”,”impartialitatea”etc),doar „independenta”,fara a se completa cu raspunsul la intrebarea : independenta fata de cine/ce? ;confuza „independenta” asta…

  29. Problema pensiilor speciale, in special ale magistratilor, a fost deja intoarsa pe toate fetele si nu mai e nimic de spus ci doar de actionat. Daca nu iesim in strada sa protestam strasnic, nu se va intampla nimic de fond. Stam ca prostii si primim zilnic flegmele tuturor celor implicati: institutiile din sistemul Judiciar, partidele politice parlamentare, guvernanti!

  30. Doamna Corina Corbu , aceti dreptate ”Pensiile magistraților nu sunt ”pensii speciale” și nu sunt nici ”pensii nesimțite”. Sunt HYPERNESIMTITE indiferent de cum se numesc .
    In cazul in care considerati ca , CLOACA numita justitie este tratata ca o „Cenușăreasă” , nu aveti decat sa mergeti in mediul privat .
    Nu v-a adus nimeni cu japca in CLOACA numita justitie , puteti sa plecati in orice moment .

  31. Poporul roman nu poate si nu vrwa sa va plateasca aceasta ,,garantie ,,.
    Nu va convine ?!
    Demisionati si mars la munca in sectorul privat . Acolo se produce valoare adaugata . De consumat o poate consuma orice capusa ordinara pe corpul social sanatos al poporului roman .

    P.S. Cunosc o gramada de situatii in care judecatorii au pactizat cu functionarii publici si bugetari atunci cind acestia din urma au fost actionati in instanta de cetatenii de rind . Voi nu faceti dreptate ci manipulare ordinara . Procurorii de asemenea .

  32. @Apreciați că fiind și pilonul III de pensii, la care contribuția este facultativă ,pilon la care magistrații au dreptul de a contribui din veniturile obținute ca magistrați cărora li se asigură venituri care le garantează independența justiției, deci nu este îndosebi necesar ca pensionarii din magistratură care îndeplinesc funcția de pensionarii ca pensionarii oricăror altor categorii profesionale să primească pensii numai de la pilonul I de pensii și pilonul II de pensii, ca orice altă categorie de pensionari, ? Considerați că pensia de la pilonul I de pensii ar trebui să fie aceeași pentru toți pensionarii și contribuția egală din partea tuturor salariaților, pensia fiind diferențiată numai în funcție de vechimea în muncă, pensiile de la pilonil II de pensii și pilonul III de pensii având îndeosebi forme facultative, cele de la pilonul II, de o valoare stabilită a contribuțiilor administrate cu garanția statului iar cele de la pilonul III de pensii, facultative, administrate în sistem privat, ?
    Deci, remarcați și că nu mai apare în discuție pensia de stat plătită de la bugetul de stat, cu motivația că unele categorii profesionale, ca Iohannis, Orban, judecătorii de la CCR , magistrații sau alți angajați ai statului, ar fi mai speciale, și după pensionare, fiind pensonari „mai egali” în fața legii și a bugetului, decât alte categorii de pensionari, ?

  33. @Judecătorii de la CCR se află în incompatibilitate de a se pronunța pe legi despre veniturle salariale ale judecătorilor și chiar și ale procurorilor ce au obținut funcții de judecători la CCR, sau drepturi de pensie, ale judecătorilor și procurorilor,inclusiv cei de la CCR, ?

  34. @Remarcați deci și faptul că ăștia încearcă să își obțină privilegii și după pensionare și acces la alte funcții publice prin obținerea de pensii de la bugetul de stat , ca fiind categorii speciale, nu precum aceia ce obțin pensii din bugetul CAS și care nu prea mai au acces la funcții publice după pensionare, ?
    Considerați că ar trebui stabilit și câți dintre pensionarii ce mai ocupă funcții publice după pensionare își încasează pensiile de la bugetul de stat și nu de la bugetul CAS, ?

  35. @Apreciați deci că este nedemocratic și neconstituțional ca unele categorii profesionale să încaseze pensiile din bugetul de stat și altele din bugetul CAS, formându-se o categorie privilegiată a pensionarilor ce își iau pensiile din bugetul de stat și cărora li se oferă funcții publice și după pensionare, ? Deci, dacă dreptul la pensie mai este reglementat de Constituție și la alt articol decât articolul 47 din Constituție, ?

  36. ARTICOLUL 47
    ,,(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
    (2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.”

    Deci, remarcați că zice articolul 47 de forme de asigurare publice sau private, și nu de forme de asigurare de stat referitoare la, pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj, etc., ?
    Deci, chiar și la asistența medicală în unitățile sanitare de stat formele de asigurare sunt publice, ?

  37. @Deci ,considerați că pensionarilor din magistratură textul Constituției nu le oferă vreun statut special, în raport cu pensionarii din celelalte categorii profesionale, ?

  38. N-am putut sa dorm din cauza Corbului!
    Prin ceea ce a declarat cretina, a făcut dovada celei mai inalte mizerii umane, a celei mai înalte imoralitatati și a celui mai înalt fariseism.
    Nu mai am chef sa iau pe rand și să-i demontez toate tezele aruncate aici și sa arat cât de ipocrita și de nemernica este, dar un lucru tot îl fac: va informez, din sursa TV, deci nu știu cât e de adevărat, ca salariul Corbului ar fi de 18.000 Euro, nu lei, EURO!!!
    Pe luna, nu pe an! Deci și pensia ei va fi similar acestei valori! Aceștia sunt torționarii din zilele nostre, speciali care primesc salarii bugetare si/ sau pensii speciale de 60 de ori pensia medie publica, raport ne mai întâlnit în nicio tara din Europa.
    Iar noi, ăilalți, stam cu limba-n gura!

  39. Dar știți ce? De vina nu e cel care primește ci cel care dă. Și în cazul mitei eu îl găsesc mult mai vinovat pe cel care da nu pe cel care ia.
    Cine a „dat”, adică a stabilit aceste niveluri de pensii și salarii bugetarilor?! Nu ei, de capul lor, ci politicul. Parlamentul este vinovatul de serviciu. El a stabilit niveluri de salarii de 10 – 18 mii de euro șefilor instituțiilor bugetare, șefilor agențiilor de stat, șefilor unor companii de stat, majoritatea pe pierderi, șefilor băncilor de stat, șefilor Curții de Conturi, ASF, BNR, etc.
    Deci PSD împreună cu PNL poarta toată raspunderea. Dar ma mira totuși și atitudinea noilor partide, gen USR, care face pe nevinovatul și pe eroul dreptății și amendează legea abrogarii pensiilor speciale cu ceva la fel de ipocrit:
    sa nu depășească salariul sau indemnizația lunara BRUTA! Adică dacă magistratul pulii a avut venit brut lunar de 25000 lei, din care netul e undeva la 15000, pensia sa fie 25000!!! Tineri sunt ăștia de la USR, cap au dar cu mintea stau foarte rău!
    În concluzie, tot la politic trebuie sa umblam, ca pe ceilalți îi înjura degeaba.

  40. Uitați-vă și voi la fața ei, cât e de nevinovata!

  41. @ Remarcați deci că magistrații, chiar și ca pensionari, sunt în serviciul public, nu în serviciul statului, de unde trebuie să își ia și pensiile , de la bugetul public deci, și nu de la bugetul statului, ?

  42. Garantia independentei este moralitatea voastra . Treaba e ca va lipseste in mare masura ….
    Sint satul de judecatori partinitori si pomanagii ; nemernici care fac intelegeri cu avocatii si functionarii publici / bugetari .

    Puteti sa va bagati mina in buzunarele mele prin intermediul politicului dar respectul meu nu il aveti . Voi va luptati pentru beneficii materiale furate nu pentru a cistiga respectul ce,or care va platesc .