G4Media.ro

Ședință solemnă a Parlamentului României pentru marcarea a 30 de ani de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ședință solemnă a Parlamentului României pentru marcarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, luni, de la ora 13,00, într-o şedinţă solemnă, dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei în vigoare de către Adunarea Constituantă, transmite Agerpres.

Potrivit unui memorandum aprobat de conducerea Parlamentului, sunt invitaţi să ia cuvântul în această şedinţă preşedintele României, premierul şi preşedintele Curţii Constituţionale.

Vor ţine discursuri preşedinţii celor două Camere, dar şi reprezentanţii grupurilor parlamentare, se arată în memorandumul aprobat de Birourile permanente reunite.

***
La 8 decembrie 1991, a avut loc referendumul naţional privind adoptarea Constituţiei României, extrem de necesară după Revoluţia din decembrie 1989 ce a înlăturat dictatura comunistă din ţară.

Constituţia României, prima de după 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991 şi aprobată prin Referendum naţional la 8 decembrie, în acelaşi an, cu o majoritate semnificativă: din numărul de 10.948.468 de participanţi, 77,3% au răspuns afirmativ, 20,49% negativ, voturile nule reprezentând 2,3%.

Constituţia adoptată în 1991 a reprezentat cadrul legislativ fundamental pentru organizarea şi funcţionarea statului şi societăţii româneşti pe baze democratice. Aceasta a consacrat reinstaurarea democraţiei constituţionale în România, creând premisele pentru afirmarea unui regim politic pluralist.

Elaborarea, dezbaterea şi adoptarea noii Constituţii a României au durat un an şi jumătate.

Noua Constituţie a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 21 noiembrie 1991.

După patru ani de la adoptarea Legii fundamentale, la 13 noiembrie 1995, deputaţii au adoptat, în cadrul şedinţei Camerei, propunerea legislativă privind proclamarea Zilei Constituţiei României pentru data de 8 decembrie. Plenul Senatului a aprobat, la 5 decembrie 1995, iniţiativa legislativă a Camerei.

Constituţia adoptată în 1991 a fost modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Aceasta a fost aprobată prin referendumul naţional din 18 – 19 octombrie 2003 şi a intrat în vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 3 din 22 octombrie 2003, pentru confirmarea rezultatului referendumului.

sursa: Agerpres

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Între timp își bagă pla în ea constituție și segreghează cetățeni pe criterii medicale. Ipocrizie mare.

  2. Mai degraba pentru inscaunarea talharilor rosii în fruntea CCR.

    • Golanii CCR aplica legea bunului plac si nu raspund pentru atrocitati nici cand sunt condamnati de CEDO.

  3. Asta e constituţia aia unde averea se prezumă prin definiţie licit dobândită? Ştiau bolşevicii lui Iorgovan să facă legi pentru furat – ce boierie avem noi pe banii statului!

    E sărbătoare mare pentru ciocoi!

  4. Care constitutie?
    Aia care nu are nici o valoare?

  5. Bă, da’ niște legi solemne si corecte pe cand?!

  6. Sedinta solemna fara dl Haos!!!!
    Uitati-va la prezidentul Haos Werner Iohannis, ca nu mai are curaj nici la Evenimente oficiale sa mai iasa, azi NU participa la Parlamnet la Sedinta festiva a aniversarii a 30 de ani de la adoptarea Constitutiei, sedinta la care participa TOTI inaltii oficiali ai Statului esuat, inclusiv Ambasadori!
    Lui Haos ii e rusine si frica sa apara in fata PSD si AUR!
    Nici la Biserica cu consoarta NU a mai aparut din ziua aia cand l-au huiduit sibienii!
    Bravo, Haos, esti numai bun de suspendat, oricum esti rupt total de Romania!

  7. Pe când doar 300 de șparlamentari?
    Să mă 💩 în gura lor de mafioți