G4Media.ro

Ședință a consiliului general al Capitalei. Se votează creșterea prețului gigacaloriei de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ședință a consiliului general al Capitalei. Se votează creșterea prețului gigacaloriei de la 140 la 330 de lei/ Proiectele de pe ordinea de zi

Consilierii generali ai Capitalei se vor întruni miercuri în două şedinţe, una ordinară, convocată de primarul general, Nicuşor Dan, de la ora 10.00, iar cealaltă extraordinară, convocată de grupul social democrat, de la ora 12.00, transmite Agerpres.

Pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei ordinare figurează creşterea preţului la energia termică. Mai exact, de la 1 aprilie, preţul local de facturare al energiei termice furnizate populaţiei va ajunge la 330 lei/Gcal, faţă de 140 de lei/gigacalorie, în prezent.

* Un alt proiect care ar putea fi propus pentru ordinea de zi suplimentară vizează depunerea unor cereri de finanţare în cadrul apelului de proiecte de renovare integrată a clădirilor PNRR. Este vorba despre 31 de proiecte, printre care se numără imobile din: str. Batiştei nr. 5, bd. Nicolae Bălcescu nr. 32, str. Dionisie Lupu nr. 55, str. Speranţei nr. 24 sau str. Boteanu nr. 3A – 3B. Cele 31 de imobile totalizează o suprafaţă construită desfăşurată de 121.964 mp. Valoarea maximă totală pentru consolidarea seismică a acestor clădiri este estimată la 300 de milioane de lei, iar cea pentru renovare – la 120 de milioane de lei.

* Urmează să fie propuse cereri de finanţare din PNRR şi pentru renovarea integrată a: corpurilor de clădire A şi B de la Maternitatea Bucur, a Curţii Meşteşugarilor (str. Covaci nr. 13), a Palatului Voievodal Curtea Veche, a Muzeului Multiculturalismului (str. Franceză nr. 68), a Policlinicii Iancului.

* Conform unui alt proiect de pe ordinea de zi, cinci tronsoane din reţeaua de termoficare, totalizând 9,17 kilometri, urmează să fie modernizate. Investiţia are o valoare totală de 256.510.283 lei cu TVA, iar lucrările de construcţie şi montaj reprezintă 211 milioane lei. Sunt vizate: un tronson de 1,8 kilometri pe Magistrala I Vest – bulevardul Timişoara, trei tronsoane pe Magistrala I Sud şi unul pe Magistrala III Sud.

* Un sistem de monitorizare a calităţii aerului, care include 45 de senzori, urmează să fie implementat în Capitală, în baza unui protocol de colaborare dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi Fundaţia Vital Strategies. Sistemul de monitorizare a calităţii aerului va consta într-un număr de 45 de senzori, care vor măsura concentraţiile de particule în suspensie (PM 2,5 şi PM 10) şi oxizi de azot. Datele obţinute vor servi la investigarea surselor de poluare, aplicarea măsurilor locale de reducere a poluării şi investigarea legăturilor dintre poluare şi problemele de sănătate.

* Vehiculele staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti vor putea fi ridicate şi de către primăriile de sector. Proiectul completează HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a Municipiului Bucureşti, prin extinderea competenţei de a dispune măsura tehnico-administrativă de ridicare a maşinilor respective şi către cele şase sectoare ale Capitalei.

* Toate persoanele cu dizabilităţi urmează să beneficieze de loc de parcare gratuit, dacă solicită acest lucru, nu doar cele cu handicap locomotor. Strategia de parcare pe teritoriul Municipiului Bucureşti ar urma să fie modificată, astfel încât pentru persoanele cu handicap parcarea să fie gratuită în toate categoriile de parcaje publice. De asemenea, aceste persoane vor avea prioritate la atribuire, iar în parcajele publice de utilitate generală li se vor rezerva locuri gratuite, în condiţiile legii.

* Primăriile de sector vor fi împuternicite să întocmească documentaţiile cadastrale şi înscrierea în cartea funciară, în numele Municipiului Bucureşti, a unor clădiri şi terenuri municipale. Anterior întocmirii documentaţiilor cadastrale, sectoarele vor solicita acordul Municipiului Bucureşti. Cheltuielile pentru înscrierea în cartea funciară vor fi suportate din bugetele locale ale sectoarelor.

* Municipiul Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Direcţia de Sănătate Publică Publică Bucureşti şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Deratizare, Dezinsecţie, Dezinfecţie Bucureşti (ADIDDDB) urmează să încheie un protocol de colaborare instituţională, pentru a actualiza strategia de deratizare şi dezinsecţie.

* Asociaţiile, fundaţiile şi persoanele fizice care propun iniţiative şi acţiuni în domeniul protecţiei mediului înconjurător şi animalelor pot beneficia în acest an de finanţări nerambursabile în valoare totală de 2,4 milioane de lei. Astfel, urmează să fie aprobat Programul anual al finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al Municipiului Bucureşti, pentru activităţi nonprofit de interes local, aferent anului 2022.

* Pentru ordinea de zi a şedinţei extraordinare, social democraţii au propus un proiect care vizează realizarea, în parteneriat cu Consiliul Local al Sectorului 4, a unor lucrări de consolidare şi modernizare a Pasajului Unirii şi a planşeului şi zonelor conexe şi adiacente care asigură funcţionalitatea şi exploatarea în siguranţă a acestuia. Consiliul Local al Sectorului 4 este împuternicit ca, în numele şi pentru Municipiul Bucureşti, să efectueze toate procedurile, achiziţiile şi operaţiunile, precum documentaţii, contractare, obţinere de finanţări, derulare a contractelor sau proceduri de licitaţie, în vederea realizării lucrărilor la Pasajul Unirii.

* O altă propunere vizează împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 4 ca, în numele şi pentru Municipiul Bucureşti, să efectueze toate procedurile, achiziţiile şi operaţiunile, inclusiv contractare, finanţări şi preluare/cesiuni finanţări în vederea realizării lucrărilor la obiectivul „Construire Canal Colector Cheile Turzii”.

* Un alt proiect susţinut de PSD se referă la împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 4 de a hotărî în ceea ce priveşte asocierea cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” şi Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare pentru finanţarea şi realizarea în comun de investiţii în scopul dezvoltării infrastructurii sanitare.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Multumim Plicusor, multumim Plusere! PS Tot Firea e de vina 😂

  2. N-ați investit 30 de ani pentru că ați tot avut primari PSD și PNL, deci vă procopsiți cu scumpiri.

    Nu că ați fi avut ce vota vreo 24 de ani, dar din 2016 e USR pe buletinul de vot, deci aveți ce vota, nu mai aveți scuza mincinoasă creată de PSD că „sunt toți la fel”.

  3. Vad ca sunt nemultumiti foc bucurestenii ca o sa creasca pretul gigacaloriei, in conditiile in care ei au platit ani la rand cel mai mic pret la intretinere, datorita subventiei f mari pe care au primit-o de la primarie. Subventie care e platita de locuitorii intregii tari. Sa platesti acum 200 si un pic de lei pentru intretinere la un apartament cu 2 camere in bucuresti in conditiile in care in restul oraselor e minimum dublu, e o mare ticalosie

    • Subventia e platita din taxele tuturor Bucuresteniilor deci nu a oamenilor din tara. M.e la prosti. De unde tragi asemenea concluzii?

    • Această inechitate nu este doar față de provincie, ci mai ales față de bucureștenii care nu sunt racordați la sistemul de încălzire municipal și care plătesc pentru încălzire de 3-4 ori mai mult.

    • crop esti f prost informat, subventia pe care o da primaria bucuresti vine in mare parte din fonduri de la guvern, deci de la bugetul de stat, deci din banii tuturor romanilor.

    • @Corp: gresesti. PMB primeste bani de la Guvern, ca „ajutor”, ca sa nu intre in faliment. Aceia sunt bani din bugetul de stat, adica ai tuturor cetatenilor Romaniei!
      Acum inghite-ti slo boz eala si cere-ti scuze frumos! 😈

      @Un om: numai bucurestenii din blocurile comuniste sunt subventionati de catre ceilalti cetateni. Bucurestenii care locuiesc la case sau in blocuri noi … participa si ei la subventionarea celor din blocurile comuniste.

  4. Nicusor, esti restant rau de tot cu strategia de parcare! ☹️ Ce faci acum e apa de ploaie …

    Ai zis, de acum un an!, ca nu o prezinti pana nu o discuti cu consilierii, sa o sustina. Ok. Dar gata, deja e prea mult! Comunica clar ce intentionai sa faci si cine exact se opune, sa fie clara treaba. Nu merge asa, cu ne facem ca am uitat, poate nu intreaba nimeni si merge si asa.

    Tine minte: daca vei pierde aderentii, cu româneli d’astea scāldate, votantii ii vei fi pierdut de mult! 💡

    Tu trebuie sa faci cat poti tu de bine in mandatul asta, fara sa incerci sa nu superi pe nimeni – cu gandul la mandatul urmator. Partidele oricum nu te vor mai ajuta data viitoare, caci le tii trambulina spre presedintie ocupata + ca PNL-ul este acuplat cu PSD-ul si pare caz de partidus captivus.

    Tu ai o datorie mai mare fata de sustinatori decat fata de partide! 💡

    • Google: „nicusor dan strategia de parcare”

      [sau corecteaza linkul] ww w.a gerpr es.ro/administratie/2021/09/29/nicusor-dan-un-regulament-de-parcare-propus-pana-la-finele-anului-va-permite-spatii-pentru-banda-unica–788167

  5. Nicusor, un ZERO!!!

  6. Ziganii de Bucuresteni s-au invatat sa stea cu mana intinsa la stat , suventii cat incape pe spinarea tarii , Clujul nu este suventionata gigacoloria ….

    • Opinicile nu au drept de exprimare! Du-te la Timisoara si aolo poti avea ce pareri vrei, stancuto!

  7. Ori socialism, ori capitalism.Rupeti pisica.Alegeti odata!!

  8. Carpele tot carpe raman si inainte si dupa votul de azi!