G4Media.ro

Secretele anti-îmbătrânire, descoperite cu ajutorul câinilor. Oamenii de știință studiază rasa canină…

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan

Secretele anti-îmbătrânire, descoperite cu ajutorul câinilor. Oamenii de știință studiază rasa canină pentru a afla mai multe despre longevitatea umană

În încercarea de a-i ajuta pe oameni să trăiască mai mult, oamenii de știință apelează la câini, arată o analiză The Wall Street Journal. Oamenii au asemănări genetice mai mari cu câinii decât cu alte specii care sunt cercetate în mod obișnuit, precum șoarecii. Oamenii și câinii au boli comune legate de vârstă, inclusiv cancer și osteoartrită. Iar câinii trăiesc alături de oameni, împărtășind practic același mediu și chiar și aceleași experiențe.

Printre unele descoperiri notabile, oamenii de știință de la Dog Aging Project, un proiect de cercetare cu sediul la Universitatea din Washington, au descoperit că activitatea fizică a fost asociată cu markeri mai buni ai îmbătrânirii cognitive la câini. Un altul a constatat că socializarea – conviețuirea cu alți câini, a fost asociată cu o sănătate mai bună.

Evoluțiile comerciale nu sunt departe. Marți, un start-up biotehnologic care speră să aibă primul tratament aprobat de FDA (autoritatea americană pentru medicamente) pentru a prelungi durata de viață sănătoasă la câini, a făcut un pas spre acest obiectiv. Într-o scrisoare consultată de The Wall Street Journal, Food and Drug Administration a afirmat că medicamentul său a demonstrat „o așteptare rezonabilă de eficacitate”.

Compania, numită Loyal, mai trebuie să parcurgă câteva etape înainte de a putea comercializa medicamentul, iar acesta este destinat doar câinilor.

„Este ideal să studiem îmbătrânirea la câini, iar apoi să încercăm utilizarea rezultatelor în aplicații pentru oameni”, a declarat un director al companiei de medicamente veterinare TriviumVet, care vrea aprobarea FDA pentru un medicament care vizează bolile legate de îmbătrânire la câini și pisici de companie.

Cercetătorii de la Dog Aging Project face un studiu pe câini pentru a studia efectele rapamicinei, un medicament aprobat inițial pentru a preveni respingerea organelor la pacienții cu transplanturi umane. Unii oameni îl folosesc ca parte a unui regim de longevitate.

Dacă se demonstrează că un tratament prelungește durata de viață sănătoasă la câini, putem avea mai multă încredere că va avea un efect similar la oameni, spune co-directorul proiectului, Matt Kaeberlein, biolog molecular și cercetător în domeniul longevității.

Există însă și limitări.

Diferențele dintre speciile noastre, inclusiv dietele și prevalența sterilizării la câini, ar putea afecta modul în care îmbătrânim și modul în care o măsurăm. Iar majoritatea cercetărilor efectuate pe câini de companie sunt concepute pentru a ne oferi indicii, nu pentru a oferi o cauză și un efect, spune Dr. Manuel Moro, un om de știință de la Institutul Național pentru Îmbătrânire care lucrează la dezvoltarea modelelor animale.

Între 2019 și 2021, finanțarea globală pentru firmele de longevitate pentru animale de companie a crescut de peste patru ori, potrivit unei analize a companiei de cercetare și media Longevity.Technology. Motivația interesului, în parte, este noțiunea că introducerea pe piață a unui medicament pentru îmbătrânire pentru animale este probabil să fie mai ieftină și mai rapidă decât să facă acest lucru pentru oameni.

Garri Zmudze, partener fondator al LongeVC, o firmă de risc axată pe longevitate și biotehnologie, a strâns 20 de milioane de dolari pentru un fond separat aflat la început de drum, care va investi în domeniul animalelor de companie, inclusiv în longevitate și terapie.

Celine Halioua, director executiv al Loyal, start-up-ul biotehnologic care lucrează pentru aprobarea condiționată a medicamentului său pentru durata de viață, spune că există un obiectiv mai mare pe lângă acela de a ajuta câinii să trăiască mai mult timp și mai sănătos. Compania a creat un posibil precedent pentru ca și alte medicamente să fie aprobate pentru prelungirea duratei de viață, deschizând potențial o ușă pentru alte companii producătoare de medicamente pentru animale – sau pentru oameni – care să le urmeze.

Medicamentul firmei este un injectabil conceput pentru a reduce nivelul de IGF-1, un hormon care determină creșterea celulară, la câinii de talie mare. Nivelurile ridicate de IGF-1 din sânge au fost asociate cu o durată de viață mai scurtă în unele studii pe animale și la om.

Cercetările companiei au indicat că medicamentul poate reduce aceste niveluri de hormoni, dar ar avea nevoie de un studiu clinic de amploare care să demonstreze că poate prelungi durata de viață a câinilor pentru a obține aprobarea deplină a FDA. De asemenea, are nevoie de acordul agenției cu privire la siguranța medicamentului și la fabricarea corespunzătoare înainte de a obține aprobarea condiționată și de a începe să îl vândă, ceea ce Loyal speră să facă în 2026.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...