G4Media.ro

Secretarul american de stat și șeful Pentagonului merg în India pentru a…

sursa foto: Twitter\ Mike Pompeo

Secretarul american de stat și șeful Pentagonului merg în India pentru a consolida alianța bilaterală și a contracara China

Şeful Pentagonului Mark Esper a anunţat marţi că îl va însoţi în India săptămâna viitoare pe secretarul de stat Mike Pompeo pentru a consolida alianţa Washingtonului cu New Delhi în faţa ambiţiilor Chinei în zona indo-pacifică, informează AFP, citată de Agerpres.

„India va fi cel mai important partener pentru Statele Unite în regiunea indo-pacifică (…) în acest secol”, a declarat Mark Esper într-un discurs adresat grupului de reflecţie Atlantic Council.

Vizita face parte dintr-o iniţiativă mai largă a SUA de a consolida alianţele istorice şi a dezvolta altele noi pentru a contracara eforturile Rusiei şi ale Chinei de a-şi extinde reţelele de influenţă în întreaga lume.

Potrivit presei, dezvoltarea schimbului de informaţii s-ar putea afla pe agenda discuţiilor care ar urma să pună accentul pe necesitatea unei „colaborări mult mai strânse” între cele două ţări. Vizita are loc pe fondul unei perioade de tensiuni militare între China şi India, care au masat fiecare zeci de mii de soldaţi în regiunea frontalieră disputată din Himalaya.

India „este cea mai mare democraţie din lume, o ţară foarte capabilă cu oameni talentaţi care se confruntă cu agresiunea chineză în Himalaya în fiecare zi”, a spus Esper.

În ultimele decenii, China a încercat să îşi crească în mod considerabil influenţa în Myanmar, Sri Lanka, Pakistan şi Bangladesh, provocând îngrijorare la New Delhi.

Australia, care se confruntă cu tensiuni diplomatice în relaţia cu Beijingul, a anunţat la rândul său marţi că va participa pentru prima dată în noiembrie la exerciţii militare navale de amploare alături de India, Japonia şi SUA în largul coastei indiene.

Aceste manevre sunt prezentate ca o modalitate de a contracara influenţa chineză şi în special marina chineză în care Beijingul a investit mult în ultimele decenii pentru a o moderniza.

În luna iulie, portavionul american Nimitz a desfăşurat exerciţii comune cu marina indiană, iar în noiembrie 2019 cele două ţări au organizat primele exerciţii în comun.

În septembrie a început o colaborare bilaterală şi în domeniul apărării informatice, a informat Esper.

sursa foto: Twitter\ Mike Pompeo

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. O sa le iasa pe nas Taiwanul. Le trebuia lor taiwan ca nu puteau sa stea fara „dimocrasi si libarti dere”.

    „India va fi cel mai important partener al SUA in regiunea indo-pacifica …in acest secol”. Nu zau?

    Si Pakistanul ce zicea? Dupa ce i-ati impins pe indieni in bratele sovieticilor acum vreti sa-i pastrati pe pakistanezi dar sa-i luati si pe indieni in brate. Nu incap, bai pentagoane!

    De remarcat ca pentru a nu-i supara pe altii, Mark Esper si Pompeo au inventat o noua regiune pe glob „indo-pacifica”, sa nu se supere nici Paki, nici tarile ANZUS, Korea sau Japonia. Chit ca i-a bagat pe indieni la apa, la propriu, ei constituind, de fapt, „subcontinentul indian”, nicidecum indieni pacifici.

    Mai ramane si problema „partenerului”. Se observa ca a fi cel mai important partener al SUA pe 80 de ani in mai mult de jumatate de planiglob nu-i putin lucru. E foarte mult. Nu ni se spune insa ce fel de partener va fi India. Partener economic, politic, sexual, militar, sportiv, educational (furnizor de inteligente). Probabil ca sportiv este cel mai probabil in sensul ca echipa de baseball a SUA va avea ca partener pe cea de cricket a Indiei.

    In realitate, toata tarasenia poarta un singur nume: Myanmar (Birmania). China s-a infiltrat de decenii in acest stat care o desparte de accederea libera la Oceanul Indian. Toate regimurile din Myanmar au fost filo-chineze, armata (la putere) este inzestrata aproape exclusiv de catre China, iar o uniune politica a celor doua state nu poate fi exclusa de nimeni, avand in vedere ca dezvoltarea Chinei este impredictibila, iar Myanmar este o structura multietnica (peste 100) subdezvoltata in care principala instututie este armata. Marele premiu la care ravneste China aste accesul liber la Oceanul Indian, prin care SUA inteleg o amenintare directa la suprematia sa din Orientul mijlociu si zona Golfului, inclusiv asupra bazei stategice din Chagos/Diego Garcia